Bontonfilm – Rychle a zběsile 5

To to letí… Společnost Bontonfilm ve středu 28. srpna 2013 nabídne za 99,- Kč další díl ságy o superrychlých nablýskaných autech, na pulty trafik dorazí DVD Rychle a zběsile 5. Pětinásobná akce – pětinásobná zběsilost!

Nohou zašlapávají pedál plynu do podlahy, jednou rukou řídí a v té druhé třímají zbraň nebo aspoň ukazují vztyčený prostředník. Jsou prostě rychlí a zběsilí. Už popáté. Pod vedením režiséra Justina Lina, jenž si vydobyl ostruhy na předchozích dvou dílech slavné akčně závodní série, se potkávají všichni staří známí – Paul Walker, Vin Diesel a Jordana Brewster – které tentokrát doplňuje i akční hvězda první velikosti Dwayne Johnson.

Česká policie může zůstat v klidu, veškeré silniční běsnění se bude odehrávat v rozpálených ulicích brazilského Ria. Až sem utekli před spravedlností notorický zločinec s dobrým srdcem Dom Toretto a Brian O´Conner, bývalý polda, který mu naposled pomohl utéci z vězení. Ne však náhodou. Do města pod obří Ježíšovou sochou je přivedl plán, na jehož konci na ně čeká vstupenka ke svobodě. Potíž vězí v tom, že ten plán, v nominální hodnotě 100 miliónů dolarů, které na ně čekají v sejfu policejní stanice, je naprosto šílený. Brian a Dom povolají do Ria bývalé parťáky, aby zvýšili své šance na úspěch, jenže proti nim nestojí jen zkorumpovaný narkobaron a jeho bojůvka, ale také drsný federální agent Luke Hobbs. Hobbs je typ člověka, který bere svou práci smrtelně vážně, a když dostane nějaký úkol, tak ho vždycky splní. A to je pro oba hrdiny smrtonosná kombinace. Ještě že mají auta a schopnost dostat z nich pokaždé to nejlepší.

 

Sága Rychle a zběsile se „dožila" deseti let, a přestože všechny filmy byly zdánlivě o tomtéž (drsní kluci v rychlých autech), ve skutečnosti byl každý úplně jiný, za což může i Justin Lin, režisér posledních tří dílů. „Vždycky jsem tvrdil, že tahle série má úžasný potenciál a nemusíme se opakovat. A když mě studio přesvědčilo o tom, že nechce jen recyklát úspěšného dílu, šel jsem do toho, i s tím vědomím, že pokud to nebude ještě lepší, větší a akčnější, fanoušci mi to neodpustí," dodává Justin Lin.

Jako pojistka byl proto do scénáře připsán skutečně zásadní záporák v podání Dwaynea Johnsona. „Spíš než záporák jsem hlavní antagonista. Mé postavě nejde ani o prachy, ani o moc. Prostě jen dbá na dodržování zákona," říká herec, který se při natáčení ze všeho nejvíc užil souboj těžkých vah – Diesel vs. Johnson, rvačku, která předčí vše, co bylo v akčních filmech poslední doby k vidění.

Na imdb.com 73 procent, na csfd.cz 80: Béčkově zábavná akční podívaná, pozvedající povadlou pověst téhle série, které člověk s radostí promine hloupé dialogy a přepísklý scénář.

Zadní strana 

Žánr: Akční / Krimi / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2011

Délka: 125 minut

Původní název: Fast Five

Světová premiéra: 15. dubna 2011 – Brazílie

Kinopremiéra v ČR: 5. května 2011

Režie: Justin Lin

Námět: Gary Scott Thompson (postavy)

Scénář: Chris Morgan

Produkce: Vin Diesel, Michael Fottrell, Thomas Hayslip, Amanda Lewis, Justin Lin, Neal H. Moritz, Fernando Serzedelo, Leeann Stonebreaker, Samantha Vincent

Hudba: Brian Tyler

Kamera: Stephen F. Windon

Střih: Kelly Matsumoto, Fred Raskin, Christian Wagner

Kostýmy: Sanja Milkovic Hays

Společnost: Universal Pictures / Original Film / One Race Productions Films / Dentsu Inc.

Natáčeno: Rice, Kalifornie, USA / Atlanta, Georgia, USA / Kalifornie, USA / Parker, Arizona, USA / Portoriko / Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, Brazílie / Vidal, Kalifornie, USA

Hrají: Vin Diesel (Dominic Toretto), Paul Walker (Brian O’Conner), Jordana Brewster (Mia Torettoová), Tyrese Gibson (Roman Pearce), Chris ‚Ludacris‘ Bridges (Tej Parker), Matt Schulze (Vince), Sung Kang (Han), Gal Gadot (Gisele), Tego Calderon (Tego Leo), Don Omar (Rico Santos), Joaquim de Almeida (Hernan Reyes), Dwayne „The Rock" Johnson (Luke Hobbs), Elsa Pataky (Elena Nevesová), Michael Irby (Zizi), Fernando Chien (Wilkes), Alimi Ballard (Fusco), Yorgo Constantine (Chato), Geoff Meed (Macroy), Joseph Melendez (šéf policie Alemeida), Jeirmarie Osorio (Rosa), Mark Hicks (Capa), Esteban Cueto (Berto), Corey Michael Eubanks (Lanzo), Luis Da Silva Jr. (Diogo), Luis Gonzaga (stráž u dveří peněžního ústavu), Carlos Sanchez (evidenční technik), Benjamin Blankenship (vrchní agent DEA), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, řecky, maďarsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: Nová sada kol: Profily skvělých aut z Rychle a zběsile 5!, Vynechané scény, Komentář režiséra Justina Lina