Filmexport Home Video – Pancho se žení

Další pamětnický titul, vydávaný společností Filmexport Home Video, bude ve středu 18. září 2013 za 99,- Kč komedie Pancho se žení. Veselá parodie na rodokapsové příběhy. Dobrodruh Pancho ze zakouká do krásné Rosity, ale ta se má na přání rodičů vdát za přihlouplého Pedra.

Rodrigues a Sanches kdysi zaslíbili své děti, Rositu a Pedra. Rodiny žijí daleko od sebe a proto se mladí lidé neznají. O sňatek, plánovaný otci, zájem nemají. Povolný Pedro se přesto vypraví s doporučujícím dopisem za nevěstou, rázná Rosita však před ním uteče. V hostinci pomůže Rosita mladíkovi Panchovi, který se dostal do sporu s náčelníkem banditů. Oba mladí lidé se do sebe na první pohled zamilují.

Při útěku z města se Pancho setká s Pedrem a pozná v něm Rositina ženicha. Opije ho a vezme mu dopis. O ten ho však záhy ve vězení připraví lupič Manuel a sám se vypraví na námluvy. Před Rositinými rodiči se pak vydává za Pedra. Naštěstí přijíždí Pancho, za ním pravý Pedro a také šerif se svými jezdci, kteří stíhají Manuela. Domů se vrací také Rosita. Pancho požádá o Rositinu ruku, ale je odmítnut. Teprve, když šerif prozradí výši odměny, náležející Panchovi za dopadení Manuela, Rositini rodiče svolí. Osud odmění i nebohého Pedra. Ten při návratu objeví pod ukazatelem cesty dva pytle zlaťáků a může se oženit s milovanou Marianou.

Druhý a poslední režijní pokus mladičkého Rudolfa Hrušínského byl natočen na sklonku roku 1944, ale na plátna se dostal po úpravách až v roce 1946. Objevuje se zde poprvé v celovečerním filmu ve svých šestapadesáti letech Jarmila Kurandová.

Na csfd.cz 62 procent: Podařená westernová parodie, která v době svého vzniku zcela propadla.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1945

Délka: 90 minut

Premiéra v kinech ČR: 27. září 1946

Režie: Rudolf Hrušínský, František Salzer

Scénář: Rudolf Hrušínský

Produkce: Jaroslav Niklas, František Milič

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Ferdinand Pečenka

Zvuk: František Šindelář

Střih: Jiří Sobotka

Architekt: Štěpán Kopecký, Chrudoš Uher

Kostýmy: Adolf Wenig

Výtvarník: Ina Žáková

Odborný poradce: František A. Elstner, Dr. Jan Wenig

Společnost: Československá filmová společnost

Hrají: Rudolf Hrušínský (Pancho Danilla), Vlasta Matulová (Rosita Rodrigues), Jindřich Plachta (Francisco Fernando Rodrigues, otec), Josef Kemr (Pedro Sanchez), Jarmila Májová-Svobodová (Pepita Rodrigues, Rositina matka), Eva Klenová (Mariana, Pedrova milenka), Saša Rašilov (starosta města), Miloš Nedbal (žalářník), František Kovářík (žalářník), František Klika (zástupce starosty), Anna Steimarová (Rositina teta Lucie), František Kreuzmann (náčelník lupičů Roberto Marasquino), Robert Vrchota (lupič Manuel Serano Pueblo Santo), Ela Šárková (milenka lupiče Manuela Juanita), Vítězslav Boček (lupič), Zdeněk Kampf (lupič), Josef Pehr (kapesní zloděj), Stanislav Vyskočil, Bohumil Bezouška (lupič), Bohumil Machník (krčmář), Jarmila Kurandová (Pedrova matka Anabela), R. A. Strejka (strážný před vězením), Jaroslav Seník (lupič), Jan W. Speerger (lupič), Bolek Prchal (občan Marilly), Václav Irmanov (lupič s kytarou), Rudolf Deyl ml. (podomek), Vladimír Hlavatý (advokát), Jindra Hermanová (Španělka), Rudolf Hrušínský st. (Pedrův otec Bebino Sanchez), Alois Dvorský (pokladník), Emil Bolek (soused Sanchezových), Josef Kotapiš (občan při zatýkání Pancha), Antonín Jirsa (majitel ukradeného koně), Antonín Šolc (úředník banky), F. X. Mlejnek (klient banky), Jindřich Fiala (klient banky), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný