Aha! – Třicet případů majora Zemana DVD 15

V neděli 2. března 2008 vychází v edici Nedělního Aha! poslední DVD ze série Třicet případů majora Zemana. Cena 39,- Kč.

Mimikry 

(Příběh dvacátý devátý – 1972)

V parku je nalezeno mrtvé tělo studentky Olgy Halámkové. Stopy po injekční jehle na jejím zápěstí ukazují na drogy. Příčinou smrti bylo předávkování. Několik textů protestsongů, které jsou u mrtvé nalezeny, navedou kriminálku na stopu nonkonformní rockové skupiny Mimikry. Skupina, složená ze čtyř mladistvých individuí a jednoho nehrajícího uměleckého šéfa, se chystá unést letadlo pravidelné linky Praha – Karlovy Vary do Mnichova. Přípravy probíhají delší dobu – shánějí zbraně, několikrát na zkoušku létají vnitrostátní linkou i s malým dítětem členky kapely – až letištní kontroly poleví, hodlají schovat pistoli do zavinovačky. Major Zeman tuší, že se chystá něco nekalého. Nemá však žádnou přímou stopu ani důkaz. Zemanova dcera Liduška se svým přítelem Ivanem se rozhodne svému otci s vyšetřováním pomoci a hodlá proniknout do uměleckých kruhů skupině blízkých, čímž mu ovšem způsobí problémy…

Tento díl se zabývá únosem letadla. Skupina mladých lidí se touží dostat na Západ a k tomu chce využít vnitrostátní leteckou linku. Skutečná událost je zde opět zkresleně vypodobněná. Účelem bylo zdiskreditovat underground – členové hudební skupiny Mimikry (parafráze Plastic Poeople of the Universe) zpívají biblické texty, rozšiřují mezi mládeží drogy a podílejí se na únosu letadla.

Růže pro Zemana

(Příběh třicátý – 1973)

Je ráno a major Zeman se chystá odjet do práce. Na předním sedadle svého auta nalezne peněženku se vzkazem od známého kapsáře – peníze si prý nechává, ostatní poctivě vrací. Zeman se rozhodne kapsáře navštívit, ale nalézá jej mrtvého s proraženou lebkou. V jeho bytě objeví několik kradených starožitností. Z banality se rázem stává velký případ a z peněženky důležitá stopa. V jejích útrobách je nalezena odstřižená poštovní známka a útržek z katalogu s arabskou větou. Stopy vedou do starožitnictví Orfeus. Během vyšetřování začíná mít Zeman pocit, že jeho druh z nejvěrnějších, šéf StB Žitný, ho zrazuje. Vypadá to na spojenectví se západní agentkou…

Závěrečný díl seriálu. Kriminalisté vyšetřují rutinní případ vraždy malého zlodějíčka, dochází však ke střetu zájmů s StB. Mezi podezřelými je zahraniční dopisovatelka tiskové agentury, zapojená do zpravodajské činnosti. StB však brání kriminalistům v jejím vyšetřování neboť se jedná o její agentku. Zde je názorně ukázána nadřazenost StB nad jinými složkami Bezpečnosti. I zákony země jsou stranou, pokud se jedná o aktivity Státní bezpečnosti.

Údaje o DVD: