Šíp – Holky z porcelánu

Kdo si chce zavzpomínat na dobu, kdy s herectvím začínala například bývalá první dáma, bude mít příležitost díky deníku Šíp. Dne 4. března 2008 nás za 40,- Kč čekají Holky z porcelánu.

Komedie Juraje Herze se odehrává ve velkoskladu porcelánu během předávací inventury. Svojí rozvleklostí zaskočí všechny zúčastněné a zasáhne nejenom do jejich práce, ale i do osobního života. A právě díky tomu blíže poznáváme hrdinky příběhu. Jiřina je svobodná matka, hezká Helena sní o kariéře zpěvačky, Věra má před svatbou a sotva šestnáctiletá rozpačitá Maruška je ve skladu nováčkem. Nešikovná Dana při každé příležitosti zoufale shání známost, ale pro její ztřeštěnost před ní chlapci utíkají …

Laskavá komedie o jedné předávací inventuře, jenž je důkazem, že i takové místo jako sklad se může stát dějištěm úsměvného příběhu, který ani za léta, která od jeho vzniku uplynuly, neztratil nic ze svého kouzla. Jeho hrdinkami jsou dívky a ženy pracující mezi stohy talířů ve velkém skladu jedné porcelánky. Příběh začíná v okamžiku, kdy do skladu nastupuje nová síla, šestnáctiletá Maruška, a zatímco vedoucí, paní Světla, jako již mnohokrát vyhrožuje, že „s tím sekne“ a půjde dělat jinam.

Přestože vytoužený nový skladník je ochoten převzít sklad okamžitě, Světla trvá na inventuře. To ovšem netuší jaký pedant je předseda inventurní komise, jistý pan Rybička. Předávací inventura se mění v groteskní noční můru, která zaskočí všechny zúčastněné a poněkud naruší nejen pracovní režim, ale i osobní program každé z holek z porcelánu.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1974

Délka: 98 minut

V kinech ČR: 1. dubna 1975

Režie: Juraj Herz

Scénář: Jaromíra Kolárová

Produkce: Karel Kochman

Hudba: Petr Hapka

Texty: Zdeněk Rytíř

Zpěv: Valérie Čižmárová, Jiří Korn, Jana Robbová, CK vokál

Kamera: Andrej Barla

Hrají: Míla Myslíková (Světla), Marie Rosůlková (Janinka), Lenka Kořínková (mladičká Maruška), Dagmar Veškrnová (ztřeštěná Dana), Naděžda Šebestová (Jířa), Eva Čeřovská (Věra), Jan Hartl (instalatér Tomášek), Mnislav Hoffmann (Rybička), Josef Langmiler (Jarolín), Karel Smyczek (Kubík), Josef Větrovec (Šantala), Vladimír Hlavatý (Andrej), Zdeněk Loveček (Petr), Jiří Krampol (Stáňa), Gabriela Wilhelmová (Urbanová), Bohumil Šmída (muž se psem), Karel Augusta (požárník), Luděk Svoboda (příslušník VB), Jan Mikota (příslušník VB), Edita Dindělová (instalatérka), Ladislav Brothánek (řidič), Josef Koza (železničář)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: 4:3

Bonus: Filmografie, rozhovory