MF PLUS 2007/08 – Sherlock Holmes

Na skutečnost, že jako přílohy nejrůznějších časopisů vychází filmy na DVD, jsme si již poměrně zvykli. Ale nejsou to jenom DVD, které nám mohou udělat radost a zpříjemnit například předjarní večer. Se zajímavým nápadem přišel magazín MF PLUS, který začal přikládat přílohy v podobě CD s audioknihou.

Řada lidí, kteří dnes pracují s počítačem většinu pracovní doby, řeší podobný problém – rádi by si večer něco přečetli, ale oči, namáhané celý den, vypovídají službu. A což si nechat knížku přečíst od někoho jiného, například od profesionálníhe herce? Takzvané „Knížky do uší“, to může být nejenom četba, ale třeba i dramatizace, adaptace divadelní hry či hra napsaná přímo pouze pro rozhlas.

Nebo jiný příklad: jedete mnoho hodin autem, a běžná komerční rádia s jejich diletantskými moderátory a věčnými reklamami už vám lezou na nervy. Což tahkle doplnit mezery ze zanedbané četby a nechat se zlákat krásou klasické literatury?

V poslední době se začínají prodávat audiobooky – mluvené slovo na magnetofonových kazetách a CD, nebo nověji i v MP3. Mluvené slovo na zvukových nosičích vycházelo odedávna, vzpomínám na pradávné LP s Werichovým Švejkem vydávané Supraphonem – ale většinou to byl jen žánrově úzce vymezený okruh autorů. Mluvené slovo jako žánr se přece jen neprodává tolik, jako třeba populární hudba. Vydávání mluveného slova z produkce Českého rozhlasu se také systematicky již dlouhá léta věnuje firma Radioservis.

A nyní se tedy otevírá další možnost distribuce: jako přílohy časopisů. Náklady, myslím, nebudou velké, a je to dárek pro čtenáře, který potěší. Zvláště když se jedná o tak kvalitní dílo, jako v případě aktuálního čísla časopisu MF PLUS. Jde o dvě povídky klasika detektivního románu Arthura Conana Doyla, a to Upír v Sussexu a Poslední poklona. Povídky načetl herec Svatopluk Beneš.

Vydavatelem CD je společnost Audiostory.

Na příští audioknihu se můžete těšit na 30. března 2007, kdy vyjde CD s detektivními povídkami Karla Čapka „Povídky z jedné kapsy“, které čtou Vlastimil Brodský a Ota Sklenčka.

V dubnu pak bude následovat CD Bohumila Hrabala – Pábitelé, Automat svět, Diamantové oko a Chcete vidět zlatou Prahu?