Lidé a Země 02/2007 – Cestománie 2

Jak jsme psali již před měsícem, měsíčník Lidé a Země je dalším z časopisů, které začali vycházet s DVD přílohou. A tak nyní přichází na pulty únorové číslo tohoto magazínu s DVD s dalšími třemi díly oblíbeného televizního pořadu Cestománie. Tentokrát jsou věnovány Číně, Tibetu a Hong-Kongu.

DVD má tři kapitoly, které mají tyto názvy: Neuchopitelný Tibet, Říše středu a Hongkonkský zázrak.

V první kapitole se podíváte do země sněhů – budhistického Tibetu, který je nazýváný střechou světa a který je nejvýše položeným obývaným územím. Je to náhorní plošina lemovaná Transhimalájem a Himalájem s nejvyšší horou světa Čumulangmou, čili matkou všech větrů. Dozvíte se řadu zajímavostí o místním rázovitém lidu i drsném životě v této zajímavé oblasti světa.

V druhé kapitole zavítáme do Číny, což je se svou miliardou obyvatel nejlidnatější stát světa a rozlohou třetí největší zemí světa. Je to také země s tisíciletou historií a kulturou, ale také krvavých masakrů i komunistických experimentů.

Nakonec vás čeká výlet do Hong-Kongu, což byla kdysi malá rybářská osada a dnes je to symbol kapitálu, který byl více jak 100 let v pronájmu britského impéria.

A o čem si můžete přečíst v časopise?

Střížovský masopust
Ve Střížově na Českobudějovicku je masopust dodnes živě udržovanou tradicí, v níž mají své místo starobylé maškary i bujaré veselí po celý den.

Svátek rozmanitosti
Největší malajský festival, Citravarna, je taneční přehlídka, jíž se účastní tisíce tanečníků ze všech koutů Malajsie.

Za Původními lidmi
Většina příslušníků Orang Asli neboli Původních lidí patří k nejchudším a nejméně vzdělaným obycatelům Malajského poloostrova. Dodnes žijí v pralesích způsobem života dávných lovců-sběračů.

Dobrodružství s vládcem mrtvých
Někteří lidé šakaly obdivují, jiní je zatracují a nenávidí. Někdy se ale tito noční lovci uctívaní Egypťany chovají docela přátelsky.

Poslední zápas
Divocí Surmové z Etiopie dodnes soupeří v rituálních soubojích zvaných donga, v nichž bojovníci měří své síly a snaží se získat obdiv žen. Jde o možná poslední autentické zápasy na světě.

Příbuzné texty:

• Cestománie 1 – Tři africká zastavení