Aha! – Grandhotel

Informace čtenáře Pavla Topola nás upozornila na fakt, že Aha! nám zřejmě dělá čáru přes rozpočet. V plánu příbalů na 27.2. se najednou objevuje sběratel Českých lvů, film Grandhotel. Film o tom, že lidi jsou jako mraky, nikdy neví, kdy se srazí a zase roztrhnou, taky je něco žene…Takže na tento termín ohlášení Páni kluci se údajně přesouvají až na 19. března.

Grandhotel je místo mezi nebem a zemí. Místo, kudy plují mraky a lidské touhy. Metaforický příběh je zasazený do slavného hotelu Ještěd tyčícího se nad Libercem. V něm, jako strážný a vězeň zároveň, pracuje Fleischman, údržbář a amatérský meteorolog, který chtěl mít k nebi tak blízko, jak jen mu to život dovolí. A výš to už nejde. Výš můžou jen ptáci a blázni a Fleischmanovi chybí ještě jeden rok, aby se jím stal. Liberec je pro Fleischmana klec, místo, které ho svazuje dávným slibem a nechce ho pustit za své hranice. Každý den Fleischman myslí na jediné, vznést se k nebi a uletět z hotelu, z Liberce, ze života, který se mu vůbec nedaří. Blázen by sestrojil křídla, Fleischman si šije balon, ve kterém uletí. On není blázen. Mohlo to být už brzy, kdyby mu do života nevstoupila Ilja. Tichá pokojská, která jeho myšlenky táhne znovu k zemi, protože tam patří člověk srdcem. Jenže Ilja není sama, už dlouho se trápí ve vztahu s Patkou, arogantním číšníkem, který je přesně tím důvodem, proč se schovat do mraků. Patka nechce Ilju pustit, všechno, co v životě dělá, dělá přeci pro ně. Pro ni. Pro štěstí na zemi. Jenže Ilju to táhne vzhůru za Fleischmanem.

Fleischmannovi komplikuje život i poněkud oplzlý recepční Jégr a důstojník wehrmachtu v záloze Franz, rozprašující po libereckých supermarketech popel svých padlých druhů.

Grandhotel je příběhem o lásce, samotě, nejistotě, frustracích a touze splnit si své sny, ale i o obavách z toho, co se stane, až se to podaří.

K natočení filmu inspirovala režiséra Ondříčka próza Jaroslava Rudiše, jehož kniha Nebe pod Berlínem se stala českým bestsellerem a byla přeložena do mnoha jazyků.

Žánr: Komedie
Země původu: Česká republika
Rok vzniku: 2006
Délka: 96 min.
Premiéra v kinech: 12. října 2006
Režie: David Ondříček
Scénář: Jaroslav Rudiš
Produkce: Kryštof Mucha, Ondřej Nerud, David Ondříček
Hudba: Jan P. Muchow
Kamera: Richard Řeřicha
Hrají: Jaromír Dulava (Jégr), Klára Issová (Ilja), Ladislav Mrkvička (Reinhard Franz), Jaroslav Plesl (Patka), Marek Taclík (Fleischman), Dita Zábranská (Zuzana)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky
Titulky: české, anglické
Bonusy: Film o filmu, upoutávka, nepoužité scény
Obraz: 16:9