Blesk – Šakalí léta

V úterý 29. ledna 2008 přidává Blesk další titul do edice „Blesk pro radost“, tentokrát úspěšnou hudební retrokomedii Šakalí léta za obvyklých 42,- Kč.

Úspěšná muzikálové komedie o svobodě, nezávislosti, rudé hvězdě a rokenrolu. Odehrává se v Praze roku 1959 v okolí dejvického hotelu Internacional. Eda se učí číšníkem v prvním pražském mrakodrapu – v hotelu „International“. Kromě toho je ale šéfem party, která vede s jinou partou boj o nadvládu nad strategickým územím – pláckem za hotelem. V hotelových popelnicích lze totiž nalézt krabičky od cigaret, obaly od čokolády a žvýkaček a další „poklady z ciziny“.

Do poklidného a poněkud stereotypního maloměstského života nečekaně zasáhne „muž odnikud“, mladý chuligán Bejby, který svým výstředním oblečením, kytarou a vášní pro rokenrol rozbouří stojaté vody nejen klukovského světa, ale také do světa dospělých snažících se nemyslet na lehkou dobu v níž musejí žít. Bejby svým nečekaným příchodem zasáhne do života číšnického pomocníka Edy Drábka, okrskáře Prokopa a jeho syna přezdívaného Kšanda, a svým způsobem i do života barové zpěvačky Milady a jejího manžela, arogantního estébáka Přemka.

Žánr: Komedie/rodinný/hudební/muzikál
Země původu: Česká republika, 1993, 110 min
Režie: Jan Hřebejk
Scénář: Jan Hřebejk, Petr Jarchovský, Petr Sabach

Produkce: Pavel Šolc
Hudba: Ivan Hlas
Kamera: Jan Malíř

Hrají: Jakub Špalek, Martin Dejdar, Sylva Tománková, Josef Abrhám, Jiří Ornest, Jan Semotán, Jan Kačani, Pavel Janoušek, Josef Oplt, Saša Rašilov ml., Zdeněk Vencl, Václav Chalupa, Raoul Schránil, Václav Jakoubek, Radek Holub, Petra Špalková, Jan Hřebejk, Jitka Asterová zpěv: Jan Kalousek … Bejby , Leona Machálková … Milada, Ivan Hlas … Eda Drábek, Kateřina Buriánková … Alena Prokopová, Josef Pilař … Reddy

Kinopremiéra: 9.12.1993

Ocenění:

1993, Český Lev, Nejlepší film
1993, Český Lev, Režie, Jan Hřebejk
1993, Český Lev, Hudba, Ivan Hlas
1993, Český Lev, Herec v hlavní roli, Josef Abrhám

Jazyk: česky
Titulky: anglické
Obraz: barevný, 16:9

Jako bonus vychází na DVD upoutávky, film o filmu, videoklipy, fotografie, texty písní, rozhovor s režisérem a přehled festivalů a ocenění, které film získal.