Story – Portrét dámy

Zítra vychází DVD příloha také v časopisu Story a jedná se o historické drama Portrét dámy. Ke koupi v pondělí 14. ledna 2008 za 119,- Kč.

Hrdinkou filmu, odehrávajícího se v sedmdesátých letech devatenáctého století, je mladá, inteligentní a idealistická Američanka Isabel Archerová (Nicole Kidman), která žije v Anglii u příbuzných. Dívka odmítne několik milujících mužů; až pod vlivem intrikující dámy z lepší společnosti Sereny Merleové (Barbara Hershey) podlehne svodům povrchního a cynického malíře Gilberta Osmonda (John Malkovich), Američana žijícího v Itálii. Teprve několikaleté utrpení a vztah k umírajícímu a milujícímu bratranci Ralphovi (Martin Donovan) přivede Isabel k pochopení vlastních citů.

Režisérka filmu Piano Jane Campion přináší emotivní a dráždivé zpracování skvělého románu o svobodě a pokušení od spisovatele Henryho Jamese.

Píše se rok 1872 a stojaté vody viktoriánské společnosti panství Gardencourt jsou rozvířeny příjezdem mladé, inteligentní a idealistické Američanky Isabel, která se po smrti rodičů uchýlila pod ochranu svého zámožného anglického strýčka. Svou krásou a uvolněným chováním budí pozornost a zájem především mladých mužů. Mohla by se okamžitě vdát a žít klasickým, spořádaným (i když samozřejmě poněkud nudným) životem po boku možná nemilovaného, leč úctyhodného a bohatého muže. Isabel má však o své budoucnosti poněkud jiné představy. Je pevně rozhodnuta najít si svou vlastní cestu životem. Nepodřídit se konvencím, nenechat se spoutat tradicemi a společenskými pravidly, využít všech možností, které jí skýtá život svobodné ženy…

Žánr: Drama / Historický / Romantický

Země původu: USA / Velká Británie

Rok vzniku: 1996

Originální název: The Portrait of a Lady

Světová premiéra: 28. srpna 1996 – Itálie (Venice Film Festival)

Délka: 138 minut

Režie: Jane Campion

Námět: Henry James (novela)

Scénář: Laura Jones

Produkce: Steve Golin, Ute Leonhardt, Monty Montgomery, Heidrun Reshöft, Mark Turnbull, Ann Wingate  

Hudba: Wojciech Kilar

Kamera: Stuart Dryburgh

Střih: Veronika Jenet

Kostýmy: Janet Patterson

Společnost: Polygram Filmed Entertainment / Propaganda Films

Natáčeno: Velká Británie / Itálie / Turecko / Santa Monica, Kalifornie, USA / Sydney, Austrálie

Hrají: Nicole Kidman (Isabel Archerová), John Malkovich (Gilbert Osmond), Barbara Hershey (Madam Serena Merleová), Mary-Louise Parker (Henrietta Stackpoleová), Martin Donovan (Ralph Touchett), Shelley Winters (paní Touchettová), Richard E. Grant (Lord Warburton), Shelley Duvall (hraběnka Geminiová), Christian Bale (Edward Rosier), Viggo Mortensen (Caspar Goodwood), Valentina Cervi (Pansy Osmondová), John Gielgud (pan Touchett), Roger Ashton-Griffiths (Bob Bantling), Catherine Zago (matka představená), Alessandra Vanzi (chůva), a další

Menu DVD

Údaje o DVD: 

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky  

Titulky: česky

Nastavení zvukové stopy 

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný