Sněhový dort – edice FilmX

Malé komorní drama lákající především na slibné obsazení – čtvrtý přírůstek edice FilmX na září – Sněhový dort. Vychází stejně jako ostatní filmy 28.8. za 99,– Kč a bude ke koupi celý následující měsíc.

Sněhový dort je příběh o lásce, přátelství a neortodoxním vztahu muže unikajícím své minulosti, autistické matky, která se musí vyrovnat se ztrátou své dcery, a vášnivé ženy držící si lásku dostatečně od těla. Když Alex zastaví mladé stopařce Vivienne, nemá ani tušení, že jeho život se v mžiku otočí vzhůru nohama. Havarují a Vivienne na místě zemře. Díky pocitu viny se rozhodne navštívit Vivienninu matku. Netuší však, že Linda je autistka, která sice chápe, co se stalo, ale není schopná projevit jakékoliv emoce. Alex se rozhodne u Lindy zůstat a postarat se o pohřeb. Netrvá však dlouho než si začne románek se sousedkou LIndy Maggie, což se vůbec nelíbí jednomu místnímu policistovi. Ten přijde na to, že Alex byl odsouzen za zabití člověka a nedávno opustil vězení. S blížícím se Vivienniným pohřbem se začíná na povrch dostávat Alexova temná minulost…

Režiséru Marcu Evansovi se podařilo natočit dojemný, nikoliv však přehnaně patetický film o lidech, které osud svede přes jejich propastnou rozdílnost dohromady a přinese jim poznání, že člověk je přece jen „tvor společenský“, byť si mohl myslet něco docela jiného. Režisérovi změna žánru očividně svědčí a především nadprůměrné herecké výkony hlavních představitelů pak dělají z jeho filmu o neobvyklé milenecko-přátelské trojici nevšední divácký zážitek. Sigourney Weaver podává coby Viviennina matka Linda excelentní výkon, přesto se člověk chvílemi neubrání dojmu, že se pro takovou roli příliš nehodí… jí prezentovaná postava je totiž snad až příliš vzdálena sebejistým hrdinkám, jaké Sigourney obvykle ztělesňuje. Ponecháme-li však stranou otázku (ne)vhodného obsazení, nelze představitelce hlavní postavy nic vytknout – autismem trpící Lindu ztvárňuje přesvědčivě a v divácích vzbuzuje přesně ty emoce, jaké naše setkání s podobnými postavami obvykle provázejí – od mírného znechucení přes potlačovaný smích až po upřímné dojetí. Rovněž " Alan Rickman v roli postupně „tajícího“ uzavřeného a odtažitého Alexe podává nadprůměrný herecký výkon a stejné hodnocení zasluhuje i Carrie-Anne Moss coby Lindina sousedka Maggie, v mnoha směrech nonkonformní žena vyrovnávající se s neskrývaným nepřátelstvím svého maloměšťáckého okolí.

Údaje o DVD:
Zvuk: Anglické a České DD 5.1
Titulky: České
Obraz: 1,85:1 (16:9)
Bonusy: Film o filmu; Vystřižené scény; Upoutávka
Délka: 108 min