Aha! – Hořký měsíc

Pokud si člověk občas povzdechne, že třeba na jedněch Sedm samurajů připadne několik Dudikoffů, Snipesů a Seagalů, občas se váhy zvrtnou i na tu méně obvyklou stranu. Deník Aha! na středu 27. srpna 2008 oznámil Hořký měsíc za 44,- Kč. Film již byl v nabídce Levných knih, v nynějším vydání zřejmě očekávejme doplnění českého dabingu.

Při plavbě do Indie se mladý britský manželský pár Fiona a Nigel Dobsonovi seznámí s krásnou francouzkou tanečnicí Mimi. Později potkávají i jejího telesně postiženého manžela – američana Oskara – a postupně se seznamují s jejich příběhem… Oskar žil několik let v Paříži, kde se nepříliš úspěšně pokoušel o spisovatelskou dráhu. Tam se setkal se servírkou Mimi, s níž prožil intenzivní vztah, který ho zcela pohltil a jehož se záhy přesytil. Aby se od dívky odpoutal, použil všemožné výmluvy, cynismus a ponižování. Mimi se mu rozhodla krutě pomstít: připoutala jej k sobě navždy. Pár je tak nyní spojen poutem nenávisti a zmarněné lásky až za hrob. Tragický příběh postupně přivádí Fionu a Nigela k zásadnímu přehodnocení jejich vlastního vztahu.

 

Po úspěšném kriminálním thrilleru Frantic (neboli 48 hodin v Paříži) natočil Roman Polanski další „pařížský" film – erotické drama podle knihy Pascala Brucknera Hořký měsíc. Ve středu jeho pozornosti se opět ocitají cizinci, vykořenění ze svého prostředí a prožívající nečekaně intenzivní a destruktivní citovou lekci.

 

Setkání s podivnou dvojicí odhaluje dlouholetou manželskou krizi mladého páru, žijícího ve zdánlivém klidu jen proto, že nikdy neprošel milostným "rájem ani peklem". Frustrovaná, poddajná Fiona je však žárlivostí vyprovokována ke vzpouře proti svému citově pohodlnému, chladnému manželovi; katastrofa je stejně bouřlivá jako předchozí zdánlivý klid.

 

Polanského pesimistická vize vypovídá o odvěké přitažlivosti mužského a ženského principu; ale muži a ženy neprožívají věci totožně (měsíc na obloze je pro Oscara sladký, pro Mimi však hořký) a mnohdy se míjejí. Jakýkoli dlouhodobý závazný vztah je podle tvůrce odsouzen ke krachu, jenž může mít v nejlepším případě podobu trpké a chladné "tiché dohody" (Dobsonovi), v nejhorším však skutečného pekla na Zemi (Mimi a Oscar). Stylově vytříbené drama jako vždy u Polanského popisuje zběsilý "balet citů" hrdinů s chladným, místy sarkastickým odstupem. Samotné téma, i atraktivní, avšak nikoli samoúčelné erotické scény se sadomasochistickým nádechem, zajistily jinak poněkud tezovitému snímku divácký ohlas.

Žánr: Drama / Erotický

Země původu: Francie / Velká Británie

Rok vzniku: 1992

Délka: 134 minut

Světová premiéra: 12. července 1992 – Londýn, Velká Británie

Premiéra v kinech ČR: 8. července 1993

Původní název: Bitter Moon / Lunes de fiel

Režie: Roman Polanski

Námět: Pascal Bruckner ("román „Lunes de Fiel")

Scénář: Gérard Brach, John Brownjohn, Jeff Gross, Roman Polanski

Produkce: Robert Benmussa, Roman Polanski, Alain Sarde, Timothy Burrill

Hudba: Vangelis

Kamera: Tonino Delli Colli

Společnost: Canal+, Columbia Pictures Corporation, Les Films Alain Sarde, R.P. Productions, Timothy Burrill Productions

Natáčeno: Paříž, Francie

Hrají: Hugh Grant (Nigel), Kristin Scott Thomas (Fiona), Emmanuelle Seigner (Mimi), Peter Coyote (Oskar), Victor Banerjee (Singh), Sophie Patel (Amrita Singhová), Patrick Albenque (steward), Smilja Mihailovitch (hráčka bridže), Leo Eckmann (hráč bridže), Luca Vellani (Dado), Richard Dieux (host na party), Danny Wuyts (kapelník), Daniel Dhubert (autobusový inspektor), Nathalie Galán (dívka v butiku), Eric Gonzales (kuchař), Jim Adhi Limas (thajský velitel), Boris Bergman (Oscarův kamarád), Olivia Brunaux (Cindy), Heavon Grant (Basil), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: žádný