Aha! – Kristian

Také v příštím roce bude deník Aha! pokračovat ve své středeční edici DVD. Ve středu 2. ledna 2008 vychází česká komedie Martina Friče s Oldřichem Novým a Natašou Gollovou Kristian.

Kristián je česká filmová komedie z roku 1939 natočená režisérem Martinem Fričem. Hlavní hrdina filmu – drobný úředník z cestovní kanceláře (Oldřich Nový) – si jednou za měsíc dopřeje cestu za hranice všedních dní a vydává se do luxusního nočního baru. Ví se o něm jen to, že je dokonalý kavalír a jmenuje se Kristián. Každý měsíc se na jeden večer stane váženým hostem v nóbl podniku a neodolatelným svůdcem krásných žen. Vždy s vybranou dámou povečeří v luxusním nočním podniku a nakonec s typickým: „Zavřete oči, odcházím“ zmizí. Pak se vždy vrací k manželce a ke svému skromnému životu. Tento vcelku nevinný koníček mu ovšem funguje jen do té doby, než narazí na slečnu Zuzanu, která je rázná mladá dáma a nic si nenechá líbit jen tak.

Žánr: komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1939

Délka: 95 minut (1:34:33)

Kinopremiéra v ČR: 8. září 1939

Režie: Martin Frič

Námět: Yvan Noé (divadelní hra Christian)

Scénář: Josef Gruss, Eduard Šimáček, Martin Frič

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: Sláva Emanuel Nováček

Kamera: Ferdinand Pečenka

Text písně: Josef Gruss

Hraje: Orchestr R. A. Dvorského

Architekt: Jan Zázvorka

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Stanislav Vondraš

Společnost: AB

Hrají: Oldřich Nový (úředník Alois Novák alias pan Kristian), Nataša Gollová (Mařenka, Novákova žena), Raoul Schránil (Fred), Bedřich Veverka (Petr), Adina Mandlová (Zuzana Rendlová, Fredova snoubenka), Jára Kohout (úředník cestovní kanceláře Josef Novotný), Anna Steimarová (Mařenčina tetička), Jaroslav Marvan (ředitel cestovní kanceláře Král), Čeněk Šlégl (elegán s kapesníčkem), Josef Bělský (ředitel Orient baru), František Paul (vrchní Robert), Jan W. Speerger (barman), Aša Vašátková (šatnářka Lída), Václav Mlčkovský (vrátný v baru), Miroslava Hromková (mixérka v baru), Přemysl Pražský (číšník v Orient baru), Doďa Pražský (číšník v Orient baru), Jaroslav Sadílek (číšník v Orient baru), Václav Piskáček (číšník v Orient baru), Ada Dohnal (číšník v Orient baru), Jiří Schreinzer (host v baru), Sláva Grossmann (host v baru), Jarmila Holmová (sekretářka ředitele Krále), František Filipovský (advokát JUDr. Dvořáček), Alois Dvorský (bankéř Votický), Antonín Zacpal (lékař bankéře Votického), František Juhan (taxikář), Vojta Merten (taxikář), Jindřich Láznička (zákazník v cestovní kanceláři), R. A. Strejka (novomanžel), Blažena Slavíčková (novomanželka Miluška), Jindřich Fiala (závozník s minerálkou), Marie Hrdličková (host v Orient baru), R. A. Dvorský (dirigent a zpěvák), Orchestr R. A. Dvorského (orchestr)

Údaje  o DVD:

Obraz: 4:3, černobílý

Délka: 87 min