Aha! – Poslušně hlásím

 

Na Silvestra, v pondělí 31. prosince 2007 vychází v DVD edici deníku Aha! pokračování příběhu o dobrém vojáku Švejkovi s názvem Poslušně hlásím. Cena bude 38 Kč (+ 10 Kč cena novin). 

 

Druhý díl filmových Osudů dobrého vojáka Švejka bezprostředně navazuje na předchozí díl. Film líčí osudy Švejka, nadporučíka Lukáše a dalších známých postav z Haškova románu od chvíle, kdy Švejk s Lukášem nastoupí v Praze do budějovického rychlíku. Švejk zapomene na nástupišti kufr, urazí plešatého generálmajora, cestujícího v civilu, zatáhne za záchrannou brzdu a je v Táboře vysazen z vlaku. Podnikne pěší anabázi, v Putimi je zatčen co by ruský špion a dopraven do Písku a odtud do Českých Budějovic — k nesmírnému zdrcení nadporučíka Lukáše.
Po odpykání krátkého trestu je jmenován ordonancí 11. marškumpanie, která odjíždí do pole. Ve vlaku potkává další důstojníky, zejména hejtmana Ságnera, poručíka Duba a snaživého kadeta Bieglera. Poručík Dub prožije v Sanoku dobrodružství v nevěstinci, odkud ho nakonec Švejk s Kunertem odnesou zabaleného a přikrývce. Cestou na frontu je Švejk vyslán dopředu jako ubytovatel, na hrázi rybníka se převlékne do ruské uniformy a je zajat rakouskou hlídkou. Má být odsouzen k smrti. V poslední chvíli se však dokáže jeho nevina a Švejk se opět, klidný jako vždy, vrací k nadporučíkovi Lukášovi.

Zajímavostí v tomto snímku je znovuobsazení některých herců z první části do úplně jiných postav.

Hrají: Rudolf Hrušínský, Miloš Nesvadba, Milan Neděla, Jaroslav Marvan, Josef Hlinomaz, František Filipovský, Svatopluk Beneš, Miloš Nedbal, Fanda Mrázek, Ljuba Hermanová, Vlastimil Brodský a další
Jazyk: česky
Titulky: české pro neslyšící