Stereo & Video 12/2007 s BD – Kozoroh 1

Časopis Stereo & Video byl jedním z průkopníků vydávání časopisových DVD příloh u nás. Vzpomeňme na první filmy v edici S&V Collection, které v tomto časopise vyšly, jako například Amerika, Hanelle či Saturnin. Tento časopis byl ale také jedním z prvních, který s DVD přílohami skončil. Nyní jako první časopis u nás vydává film na nosiči Blu-ray. Jde o sci-fi film Kozoroh 1. Cena je 299,– Kč.

Tento počin si jistě zaslouží pozornost. Za prvé je to vůbec první vydání filmu na Blu-ray formou příbalu, což je ojedinělé nejen u nás, ale myslím že i v okolních státech. A za druhé je to příznivá cena, za který lze tento jistě vůbec ne špatný film získat. Zatímco v běžné distribuci se filmy na BD pohybují okolo 800,– Kč a víc, zde se cena pohybuje podstatně níž a to je v ní zahrnut ještě i časopis.

Pokud ovšem nejste právě zarytí příznivci videa ve vysokém rozlišení nebo jakýchkoliv technických novinek všeobecně, zůstává otázka, co s tím. Když jsem v obchodě držela tu malou krabičku v ruce, měla jsem z toho subjektivně dobrý pocit. Je to malé, kompaktní a kvalitní. Ale je tu jedno velké ale: má smysl už nyní do tohoto formátu s nejistou budoucností investovat? Prosadí se na trhu? To je zatím otázka.

Momentálně je situace taková, že DVD nosiče se konečně po letech vysokých cen klesly na přijatelnou výši, a řada lidí má již vytvořenou videotéku právě na DVD. Technickému pokroku ale nejde zabránit, a tak uvidíme, co přinese budoucnost. Ti bohatší si s tím lámat hlavu nemusí a těm ostatním ještě pár let vystačí klasické DVD.

Kozoroh 1

S americkou vesmírnou misí na rudou planetu Mars je vše v naprostém pořádku a nemůže probíhat lépe. Alespoň to se snaží občanům tvrdit NASA i vláda. Jenže kosmický let byl ve skutečnosti zfalšovaný, všechny obrazové materiály vznikly ve filmovém studiu a tři podvedení kosmonauti si velmi rychle uvědomí, že jsou coby zasvěcenci do celé lži ve vážném nebezpečí života a musí utéct. Konspiračnímu sci-fi thrilleru o spiknutí americké vlády proti vlastnímu národu se sice podařilo zachytit paranoidní atmosféru USA 70. let, ale jeho ústřední téma se postupem času ukázalo jako natolik nadčasové, že ani dnes neztratil nic ze své působivosti a tísnivé atmosféry

Originální název: Capricorn One
Rok vzniku: 1978
Režie: Peter Hyams

Video: 1080p 16:9 2,35:1
Audio: anglicky 5.1, anglicky 2.0, česky 2.0
Titulky: české

Z obsahu časopisu

High Definition – vysoké rozlišení. Dvě slova, skloňovaná, zaklínaná, nekriticky zbožňovaná i zbytečně zatracovaná. Jsou jich plné akční letáky hypermarketů nabízejících neznačkové výrobky, stejně jako katalogy renomovaných výrobců. Vysoké rozlišení je nejvýznamnějším trendem posledních let, který pohání celý obor spotřební elektroniky pěkně rychle kupředu. Ne všichni zákazníci elektroprodejen i čtenáři magazínů vědí zcela přesně, co vše vysoké rozlišení obnáší. Proto redaktoři pro čtenáře časopisu Stereo & Video, ale nejen pro ně, připravili přílohu, které by měla odpovědět jak na teorii týkající se High Definition, tak na zcela praktické otázky, které si kladete. Kde a jak nejvýhodněji koupím zařízení pro vysoké rozlišení? Jak mi s ním bude spolupracovat mé postarší video? Lze vůbec HD signál v České republice polapit? Pokud ano, je jeho obsah pro mne zajímavý? Kolik mě to bude stát? Jak propojím jednotlivé komponenty HD domácího kina? Je lepší projektor, nebo projekční televizor? Mám si raději koupit plazmu, nebo LCD? Na trhu jsou dva nové nosiče, slibující HD rozlišení: který z dvojice Blu–ray a HD DVD si vybrat?

Právě na tyhle otázky se aktuální číslo časopisu pokouší odpovědět. Zároveň redaktoři do přílohy vybrali přístroje, již uveřejněné v našem časopise, které považují za významné představitele své kategorie, nebo tvoří (případně tvořily) vyložené mezníky v historii a současnosti, případně i definují budoucnost vysokého rozlišení.