Video Domácí Kino 04/2007 – Pod hladinou

Základem ozvučení domácího kina je nejčastěji AV receiver a sada reproduktorů. Právě těmto dvěma pilířům zvuku domácího kina jsou věnovány testy v aktuálním čísle časopisu Video Domácí Kino 2007/04. Jako přílohu na DVD tentokrát naleznete film Pod hladinou (The River King).

Pro porovnání výbavy i zvukového výkonu byly tentokrát zvoleny AV receivery v cenovém rozmezí od 15.000 Kč do 30.000 Kč. Tedy přístroje, které už jsou zárukou kvalitního zvuku. Druhý test se zaměřuje na různé typy reproduktorových setů v uspořádání 5.1 s cenovým limitem 15.000 Kč. Přesvědčíte se, že i v této relativně levné kategorii lze najít sestavy se skutečně kvalitním výkonem.

Kvalitní zvuk – a to jak při vícekanálové reprodukci, například filmů, tak při stereofonním poslechu CD – je doménou i děleného zesilovače (tvoří jej samostatný AV procesor/předzesilovač a výkonový stupeň) Marsh Sound Design HT-4000/HT-750, který je Výrobkem měsíce tohoto čísla.

Z dalších profilů v čísle, představujících jednotlivé přístroje, uveďme např. první přehrávač nového formátu s vysokým rozlišením – HD-DVD – Toshiba HD-E, projekční televizor Sony Bravia KDS-70R2000, který poskytuje velkoplošný obraz s úhlopříčkou téměř 180 cm, DVD rekordéry se zabudovaným harddiskem Sony RDR-HX1020 a Hyundai HDVR 5250X, designově i zvukově atraktivní reprosestavu Tannoy Arena Highline 500 či další z videoprojektorů s plným HD rozlišením – tentokrát v technologickém provedení DLP – BenQ W10000.

Pokud patříte k aktivním uživatelům videa či digitální fotografie, pak si nalistujte profily nové videokamery JVC Everio GZ-MG135E se záznamem na 30GB harddisk a fotoaparát Canon PowerShot G7, který i přes kompaktní provedení nabízí mimořádnou funkční výbavu.

V rubrice Trendy vás redaktoři seznámí s novinkami AV techniky Panasonic do automobilu – ať už pro kvalitní zvukovou reprodukci či pro přehrávání videa a zobrazování navigačních údajů, podrobněji se podíváme také na současnou nabídku videokamer, v níž se stále častěji objevují i formáty se záznamem ve vysokém rozlišení. V rubrice Praxe se podíváme na možnosti přepisu nahrávek z páskových médií na disky DVD, pokračuje i seriál vzorových AV instalací v konkrétních bytech. Pochopitelně, ani v dubnovém čísle VDK pak nechybějí recenze a další informace o nových filmových titulech na DVD.

Pod hladinou

Některých snímků se fanoušci i filmoví kritici nemohou dočkat, mluví se o nich dlouho před premiérou a už dopředu mají zajištěný vstup do kin po celém světě. Jiné vznikají nenápadně a svou cestu k divákovi si musí pracně a zdlouhavě prošlapávat, aby se stejně nakonec staly spíše záležitostí artových kin a videodistribuce. Velice často však právě podobné kousky svou kvalitou předčí dlouho očekávané mainstreamové trháky. A to je právě případ thrilleru Pod hladinou.

Detektiv Abel Grey (Edward Burns) přijíždí vypátrat smrt chlapce z prestižní školy, který byl nalezen mrtev v řece. Škola chce předejít skandálu a trvá na tom, že student spáchal sebevraždu. Od chlapcovi přítelkyně Carlin se však detektiv dozví, že byla oběť k tomuto činu nejspíš donucena. Abel má podezření na jednoho ze spolužáků a prosí sympatickou učitelku Betsy (Jennifer Ehle) o pomoc. Je ale varován svým nadřízeným, že tato škola je významným dárcem policejní dobročinné nadace a tudíž by nebylo dobré pohněvat si její vedení přílišným šťouráním v případu, který se zdá být jasnou sebevraždou. Abel se ale nenechá odradit a ve vyšetřování pokračuje mimo jiné i proto, že jeho vlastní bratr před lety spáchal sebevraždu. Již brzy má náš detektiv zjistit, že za fasádou klidného a úctyhodného vzdělávacího ústavu se skrývá nejedno nepěkné překvapení. Smrt studenta opřádá mysteriózní síť, jíž nebude vůbec lehké rozplést.

Nízkorozpočtový thriller Nicka Willinga svou atmosférou lehce připomíná populární Akta X, přitom ale vše navzdory své značné působivosti vlastně vyznívá naprosto přirozeně a reálně. Režisér svůj snímek rozjíždí v pomalejším tempu, aby jej posléze vygradoval až k napětí, díky němuž vám bude zatěžko film stopnout a jít na toaletu, nebo si uvařit kafe. Pod hladinou je dalším připomenutím staré známé pravdy, že k natočení dobrého filmu není potřeba astronomický rozpočet, ale mnohem spíše zajímavý příběh, správnou atmosféru vytvářející kamera i hudba a dobré herecké výkony. Snímek jednoznačně herecky táhne Edward Burns, který svého detektiva podává bez jakéhokoliv patosu či okázalosti a přesto pro něj dokáže získat srdce diváka.

Film byl natočen podle stejnojmenného románu The River King spisovatelky Alice Hoffman, jejíž literární předlohu pro stříbrné plátno adaptoval scenárista David Kane.