DVD MOVIE č. 33 – S milenkou mé matky, Malá ryba

Blíží se duben a jak se říká: „ještě tam budem“. Kdo tam bude, a kde to bude, to už si každý musí rozhodnout sám, ale řada filmových fanoušků určitě bude v novinovém stánku hledat nové číslo mahazínu DVDMOVIE a najde ho tam tentokrát opět se dvěma filmy. Budou to S milenkou mé matky a Malá ryba.

S milenkou mé matky

Osmadvacetiletý Hlynur má v jedné poklidné čtvrti Reykjavíku naprosto pohodlný život. Bydlí s matkou, která mu vypere i uvaří a o peníze nutné k tomu, aby mohl o víkendu vyrazit s kámoši do rockového klubu, se postará stát prostřednictvím velice slušné podpory v nezaměstnanosti. Jinak se Hlynur jen tak povaluje doma a sjíždí na internetu pornostránky. Doba sladkého lenošení však skončí, když si jeho rozvedená matka pozve na Vánoce Španělku Lolu, svou učitelku z kroužku flamenca. Brzy se ukáže, že Lola je matčinou milenkou, a že se u nich tím pádem bude asi objevovat častěji. Hlynur není z temperamentní vetřelkyně do jejich domácnosti ani trochu nadšen, to nejhorší má ale teprve přijít, když musí matka náhle odcestovat a dá mu za úkol postarat se večer o Lolu. Na chudáka Hlynura čeká nejšílenější noc jeho života.

S milenkou mé matky je vynikající černá komedie z mrazivého Islandu, v níž nechybí alkohol, drogy i hodně netradiční milostný trojúhelník, a v níž se mísí příjemně civilní herecký projev skvělých islandských herců s jižanským temperamentem „almodóvarovské“ herečky Victorie Abril. Divadelnímu režisérovi a herci Baltasarovi Kormákulovi se jeho filmový debut skutečně povedl. Není divu, že se S milenkou mé matky stalo miláčkem publika řady filmových festivalů po celém světě, a že za něj jeho tvůrce získal před šesti lety na vyhlašování Evropských filmových cen ocenění objev roku.

Malá ryba

Tracy Heat (Cate Blanchett) se zrovna dostala z drogové závislosti. Pracuje ve videopůjčovně a chystá se rozjet projekt vlastní internetové kavárny. Potřebuje k tomu ale větší sumu peněz, takže obchází všechny možné banky a pokouší se získat úvěr. Všude se její projekt líbí, jenže ve chvíli, kdy tamní pracovník nahlédne do počítačové databáze a zjistí, že tahle sladká slečna má za sebou falšování šeků, není z půjčky nic. Tracy navíc stále bydlí na předměstí Sydney ve čtvrti zvané Malý Saigon, kde není vůbec lehké odstřihnout se od minulosti. Pravidelně dochází za charismatickým, ale kvůli drogové závislosti totálně ztraceným Lionelem (výborný Hugo Weaving), někdejším druhem její matky, který Tracy vlastně k heroinu přivedl. K tomu se ještě do Malého Saigonu vrací její bývalý přítel Jonny a chystá se spolu s jejím bratrem Rayem rozjet kšeftíky s drogami. Je jasné, že je pouze otázkou času, kdy bude do nebezpečné situace zatažena i Tracy.

Role silných a nezávislých žen australské divě Cate Blanchett sedí. To dokázala například v dramatu Veronica Guerin, když ztvárnila skutečnou postavu zavražděné irské novinářky, nebo ve válečné romanci Charlotte Gray, kde si pro změnu zahrála neohroženou skotskou odbojářku v okupované Francii. Výjimkou není ani tento film, v němž se sešel skutečný výkvět australských, byť dnes už převážně v Hollywoodu obsazovaných herců. Vedle Cate Blanchett zde excelují ještě Hugo Weaving a Sam Neill.