Aha! – Pyšná princezna

Ve středu 19. prosince 2007 vychází s deníkem Aha! na DVD slavná česká pohádka na motivy Boženy Němcové Pyšná princezna. Cena 38,- Kč

Pohádka všech českých pohádek: Láska a práce napraví princeznu Krasomilu, starý král se zbaví špatných rádců, v Půlnočním království je zrušen zákaz zpěvu a všichni milují moudrého a pohádkově ušlechtilého krále Miroslava. Nejslavnější a nejúspěšnější pohádka Pyšná princezna byla natočena na motivy pohádky Boženy Němcové Potrestaná pýcha režisérem Bořivojem Zemanem již v roce 1952 a dodnes je mnoha diváky považována za nejkrásnější českou filmovou pohádku. Nezapomenutelnou dvojici zde vytvořili Vladimír Ráž jako král Miroslav a Alena Vránová, tehdy ještě Kohoutová, jako princezna Krasomila. Stejně jako film je i slavná ústřední písnička „Rozvíjej se, poupátko“, kterou složil skladatel a dramatik Dalibor Cyril Vačkář na text Františka Hrubína.

 

Princezna Krasomila z Půlnočního království si odmítne vzít za manžela dobrého a spravedlivého krále Miroslava, kterého zná pouze z obrazu. Miroslav se však nevzdává. Vypraví se do Půlnočního království, kde jsou poddaní sužováni velkými daněmi, jejich slabého krále ovládají nepoctiví rádcové a v zemi je dokonce zakázáno zpívat. V přestrojení získá Miroslav místo zámeckého zahradníka. Vypěstuje zázračnou květinu, která hraje písničku princezniny chůvy, ale v přítomnosti pyšného člověka uvadá. Rozmarná Krasomila se snaží pracovitého zahradníka ponižovat, pod jeho vlivem a z touhy po zpívající květině se však její chování mění a nakonec se do mladého a pohledného muže zamiluje. Rádcové starého krále pozorují Miroslava s nevraživostí a posléze se jim podaří vyhnat ho ze zámku. S ním však uprchne i napravená princezna. Starý král se trápí a o radu požádá chůvu, kterou před časem nechal na popud svých zlovolných rádců uvrhnout do vězení. Chůva mu prozradí, kdo je Miroslav, a na její radu pošle král za uprchlíky posly, sníží daně a zruší zákaz zpívání. Když se Krasomila dozví, že zahradník je ve skutečnosti král Miroslav, trošku se urazí, ale nakonec ráda přijme jeho nabídku k sňatku. V Půlnočním království zavládne radost a spokojenost.

 

Pohádka vypráví o tom, jak dobrý král Miroslav, vládnoucí moudře a spravedlivě ve své zemi, probudil v pyšném srdci krásné princezny Krasomily, dcery vladaře Půlnočního království, úctu k práci a lásku k lidem. První československá filmová hraná pohádka podává dětem uměleckou formou poučení, jak je nutno chápat smysl života v práci; v tom je výchovná cena tohoto zdařilého filmu, který znamená také thematické rozšíření současné filmové tvorby. Film Pyšná princezna" byl předváděn na VII. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v r. 1952 a byl vyznamenán cenou za film pro děti.

Žánr: Pohádka

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1952

Délka: 88 minut

Kinopremiéra: 26. září 1952

Režie: Bořivoj Zeman

Asistent režie: Milan Vácha

Námět: Božena Němcová (pohádka Potrestaná pýcha)

Scénář: Henryk Bloch, Oldřich Kautský, Bořivoj Zeman

Produkce: Jan Sinnreich

Kamera: Jan Roth

Druhá kamera: Josef Pechar

Hudba: Dalibor C. Vačkář

Text: František Hrubín

Architekt: Jan Pacák

Kostýmy: Jan Kropáček

Masky: Ladislav Bacílek

Střih: Josef Dobřichovský

Zvuk: Milan R. Novotný

Triky: Stanislav Šulc, František Jakubec, Josef Bůžek, Karel Císařovský

Společnost: Československý státní film

Hrají: Alena Vránová (princezna Krasomila), Vladimír Ráž (král Miroslav), Stanislav Neumann (král Půlnočního královst.,otec Kra), Mária Sýkorová (chůva), Jaroslav Seník (ministr Jakub), Miloš Kopecký (kancléř), Oldřich Dědek (ceremoniář), Karel Effa (strážce pokladu), Gustav Heverle (panoš Vítek), Josef Hlinomaz (královský výběrčí daní), Luděk Mandaus (hlasatel), Bohuslav Čáp (švec), Otomar Korbelář (hospodář), Jarmila Kurandová (hospodyně), Jana Werichová (Madlenka), Vladimír Bejval (Ivánek), František Hanus (uhlíř), Nita Romanečová (uhlířova žena), Terezie Brzková (mlynářka), František Kovářík (mlynář), Branislav Koreň (mleč), Miloš Nesvadba (princ ze Země zacházejícího slunce), Bohuslav Kupšovský (dlouhý zbrojnoš ve vězení), Rudolf Cortés (zpívající dřevorubec), Václav Švec (dvořan u prince), Jaroslav Orlický (posel), Emil Kavan (malíř), Josef Hořánek (sluha), František Kokejl (řezník), Libuše Bokrová (košíkářka), Jiří Zukal (pomocník kováře), Petr Pánek (syn uhlíře), Pavel Hovorka (syn uhlíře), Helena Kropíková (holčička držící květinu), Miroslav Litvan (kluk oznamující příjezd krále), Jana Bednářová (holčička tančící zlatou bránu), Jaroslav Chlouba (kluk s koláčem), Jana Břínková (copatá holčička s koláčem), Jana Mikišinová (holčička s květinou), Helena Kotoučová (žena na jarmarku), Zdeněk Mošnička (trubač)

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: české pro neslyšící

Obraz: černobílý, PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný