TV DUEL 2007/6 – Velký šéf

Zdražený TV DUEL pokračuje ve vycházení společně s DVD, na kterém jsou filmy s J.P. Belmondem. Tentokrát je to jedna z nejpovedenějších francouzských komedií režiséra Gérarda Ouryho nazvaných Velký šéf. Pokud jste si po zdražení přestali tento časopis kupovat, možná tentokrát stojí za úvahu si ještě aktuální číslo pořídit, protože tento film opravdu stojí za to.

Několik let po velké vlakové loupeži na trati Glasgow – Londýn zveřejnila britská policie zprávu, že šéfem lupičské bandy byl muž s mimořádně velkým mozkem, který ve chvíli napětí neudrží hlavu zpříma. V té době prchá z francouzského vězení drobný zlodějíček Artur za pomoci svého přítele Anatola. Samozřejmě se cesty lupičů různého kalibru zkříží a…

Speciální vlak byl pověřen přepravou tajných fondů NATO z Paříže do Bruselu. Na obou stranách kanálu dochází k důmyslným spiknutím, jak se peněz zmocnit: na francouzské straně je to Arthur, vynalézavý darebák a jeho kumpán Anatole; na britské straně je to Brain, brilantní podvodník, muž s mimořádně velkým mozkem, který podle zprávy britské policie ve chvílích usilovného přemýšlení neudrží hlavu zpříma. Se svým týmem specialistů je připraven na zahájení akce. Oba gangy si však naplánovali loupež na stejný den i stejnou hodinu!

Ve filmu hraje jednu z hlavních rolí – samotného velkého šéfa, herec David Niven, známý především z filmů „Casino Royale“ a dále z filmů o růžovém Panteovi: Růžový panter (1963), Stopa Růžového Pantera (1982) a Kletba Růžového pantera (1983).

Zlodějíčka Anatola hraje francouzský komik Bourvil známý například z filmů Velký flám nebo Smolař. Sám režisér Gérard Oury, který se proslavil zvláště filmy s Luisem de Funésem a Pierre Richardem, zemřel teprve před necelými osmi měsíci (v červenci 2006).

Režie: Gerard Oury
Hrají: Jean-Paul Belmondo, Bourvil, David Niven, Eli Wallach, Yves Barsacq, Patrick Préjean, Pierre Tornade, Guy Delorme
Francie 1969, 110 min.
Orig. název: Cerveau, Le