Svět DVD 12/2007 – Ďábelský Santa, Kontrakt, Beowulf: Král barbarů

Časopis Svět DVD ve svém prosincovém čísle opět přináší DVD přílohy v počtu tři kusy. Kromě thrillerového Kontraktu a dobrodružného Beowulfa dostanete ještě horrorovou komedii Ďábelský Santa. Cena 248,– Kč.

Už slyšíte v dáli rolničky a raší vám studený pot na čele? Ne, letos to bude jiné. Nebudete muset pár hodin přes samovolným vznícením stromečku (levné prskavky z tržnice jste vážně neměli kupovat) vybíhat do přelidněných ulic a hledat nějakou záchranou s mašlí na krku. Vaše rodina je totiž DVD pozitivní, jinak byste přece nedrželi tenhle časopis v ruce, a prosinec je ve znamení těch největších, tentokrát to opravdu není jen marketingový obrat, největších filmových hitů roku. Plechoví mimozemšťani transformují vaše domácí kino v naštvaného obra, pátý Harry Potter okouzlí všechny generace a s Piráty doplujete za hranice všedních dnů. Svůj útok podnikly i animáky, takže je tu Spláchnutej krysák z velkoměsta, kde najdete i Želvy ninja. O pár tisíc mil dál surfují tučňáci v Divokých vlnách a chybět nemůže ani žlutá rodinka ze Springfieldu. Možná ale bude nejsnažší vzít svoji vlastní rodinku do kina, kde se vánoční atmosféra také rozrostla jako plevel poháněný chemickými hnojivy. Českým filmům se raději obloukem vyhněte (tak hraví zase nejste, to nám věřte), neplaťte zbytečně za Holku na hlídání a nažeňte děti na animovaného Pana včelku nebo s nimi navštivte Říši hraček a Santova bráchu. Protože v době čtení našeho časopisu už zřejmě budete mít po krk uklízení, pečení a televizních repríz Tří oříšků pro popelku, máme pro vás tři filmy na třech DVD, které se svátkům klidu a míru nepokrytě vysmívají. Nejlíp od ruky to přirozeně jde Ďábelskému Santovi. Věděli jste, že ten chlápek v červenobílé čapce je ve skutečnosti dvoumetrový wrestler? Vida, rodiče vás vodili za nos, je nejvyšší čas to napravit. Následuje orientační úprk po lese v thrillerovém Kontraktu, u kterého se vám bude hodit skautský výcvik, a nakonec vás srovná do latě Beowulf: Král barbarů.

Ďábelský Santa

Letos jste moc zlobili a proto místo Ježíška přijde tenhle chlápek. Má svaly velké jako Šebrle, hlavu tvrdší než bowlingová koule a už ho nějak přestalo bavit rozdávat dárky. Odteď se budou rozdávat rány.

Možná jste to nevěděli, ale Santa Claus je ve skutečnosti démon, který kdysi prohrál sázku s andělem. Od té doby se musí chovat slušně, usmívat se a rozdávat lidem dárky. Celých tisíc let! Naneštěstí pro nás tahle doba právě uplynula a Santa se hodlá vrátit zpátky k původnímu stylu, který zahrnuje kopání do sněhuláků, odhazování opilců do cizích galaxií a vyžírání vánočních ledniček. A to jsou jenom takové ty nevinné libůstky. Ve skutečnosti by letošní Vánoce mohly dopadnout tragirky. Ještě že je tu teenager Nicolas, kterému dědeček celý příběh prozradil. Právě na něm (a jeho přítelkyni a několika dalších kamarádech, to aby před kamerou nebylo liduprázdno) visí záchrana nejpokojnějších svátků roku. Santa si uvědomuje, že vyzrazení celé historie by ho připravilo o cenný moment překvapení a proto hodlá Nicolase zlikvidovat (hlavně tedy jeho dědečka, ale to bychom vám prozradili příliš). A protože ho hraje americký wrestler Bill Goldberg, musí být teenagerská elita jaksepatří vynalézavá, aby se rolničky ozvaly i napřesrok.

Režisér a scenárista David Steiman dělal pár let podržtašku na filmech jako Trosečník nebo Křižovatka smrti 2 a ušetřil dost na to, aby do výroby prosadil tak trochu jiný vánoční film. Ďábelský Santa je roztomilé béčko, které sice není tak brutální, jak byste čekali, ale přesto nabourává zažitý stereotyp dětských filmů, ve kterých mají všichni úsměv od ucha k uchu. Na zpestření atmosféry a jako zákusek k salátu a řízku je tedy ideální. Nechte si chutnat.

INFO O FILMU:

Původní název: Santa’s Slay, USA 2006
Výrobce: Media 8 Entertainment
Distributor: Magic Box
Délka: 74 minut
Režie: David Steiman
Hrají: Bill Goldberg, Douglas Smith, Emilie De Ravin, James Caan
Obraz: 16:9
Zvuk: anglický DD 5.1, český DD 5.1
Titulky: české
Bonusy: trailery

Kontrakt

Je to průšvih, když místo hřibů najdete v lese všehoschopné zabijáky…

Ray Keene (John Cusack) je klasický učitelský typ. Tělocvikář zvládající jednou rukou školní tým basketbalistů, který je absolutně bezmocný pokud jde o jeho vlastního syna. Jeho matka a Rayova manželka zemřela před dvěma lety na rakovinu a od té doby to jde se zbytkem rodiny od desíti k pěti. Když Ray zjistí, že jeho syn kouří trávu (a vyfasuje za to vroubek do rejstříku), rozhodne se pro tradiční řešení – společný výlet do přírody. K jeho smůle ve stejném lese pobíhá i zatčený nájemný zabiják Frank (Morgan Freeman) a do hry se brzy zapojí i dvě party hrdlořezů. Jednu tvoří Frankova sebranka, snažící se zachránit svého šéfa, druhou pak cíle, které Frank nestihnul vyřídit. A od rozdělané práce se neodchází, takže Rayovo rozhodnutí odvést hledaného zabijáka na policejní stanici by se mohlo brzy velmi, ale velmi nevyplatit.

 
Přírodní thriller Bruce Beresforda (Řidič slečny Daisy) je plný naštvaných chlápků s bouchačkami, kterým trochu netradičně velí Morgan Freeman (režisér ho má asi hodně rád). Pokud vás netradiční kombinace zaujala nebo rádi sbíráte houby a nenápadné filmy, je Kontrakt ideální příležitostí, jak si zkrátit ospalý večer. Tak alou do lesa a pozor na bludné kořeny.

INFO O FILMU:

Původní název: Contract, USA/Německo 2006
Výrobce: Millenium Films
Distributor: Magic Box
Délka: 86 minut

Režie: Bruce Bereford
Hrají: John Cusack, Morgan Freeman, Alice Krige, Corey Johnson
Obraz: 16:9
Zvuk: anglický DS 2.0, český DD 5.1
Titulky: české
Bonusy: trailery

Beowulf: Král barbarů

Pokud nepřijdete na chuť animovanému Beowulfovi v kinech, můžete si dát dějepisné opáčko s domácím týmem. Dánové celému světu ukazují, jak má jejich nejslavnější příběh vypadat.

Děj pradávné předlohy je jednodušší než některé z českých pohádek. Jednoho dne dánský král se svou družinou shodil ze srázu naštvaně vypadajícího, leč bezbranného obra. Jeho syn, Grendel, zůstal ušetřen a už při přesunu otcova těla do jeskyně naznačil, že mu ten nahoře kromě nadměrné síly a nadměrného ochlupení nadělil i mimořádně silný emoční potenciál. A když se Grendel naštve, tak není žádný dánský meč dost ostrý, aby zastavil jeho běsnění. Pár let tak žije král v relativním klidu a blahobytu, jenže pak začne Grendel pustošit jeho vesnice a zabíjet jeho muže. Na pomoc přijíždějí bojovníci z cizích zemí, ale všichni do jednoho zmírají v souboji s všemocným obrem. Teď se ale všechno změní. Na pomoc přichází i udatný Beowulf z barbarských krajů, kterému se podobný skalp bude hodit do sbírky. S mečem a sekyrou umí porcovat nepřátele s lehkostí nože pronikajícího máslem, ale zároveň vládne moudrostí a rozvahou zkušeného válečníka. Do cesty se mu ovšem připlete podivná rusovláska, která ví o králově temném tajemství.

Evropská koprodukce z roku 2005, která je původnímu příběhu mnohem blíž, než Zemeckisova 3D verze, to sice nedotáhla do českých kin, ale na DVD vyšla v době, kdy v kinech řádil Gerard Butler jako král Leonidas. V Beowulfovi má tenhle australský řízek trochu bujnější kštici a ohání se spíš slovy než mečem, ale hlasivky mu zvoní stejně jako v bitvě s Peršany a svým charismatem zasáhne všechny v širokém okolí. Je to potřeba, protože režisér Sturla Gunnarson, odchovaný na režii dokumentů, se tempem nijak neodchyluje od lyrické básně o slavném hrdinovi a nechává Grendela tu a tam přiběhnout a někoho zmasakrovat, aby toho povídání nebylo příliš. Krví a usekanými končetinami nikdo nešetří, hollywoodská upejpavost je v tomto směru filmu příjemně cizí. Nižší rozpočet i měřítko zamrzí snad jedině ve venkovních scénách, které jsou poněkud vylidněné. Skoro jako by v záběru nikdy nebylo víc než právě třináct Beowulfových druhů.

Gunnarson naštěstí i z toho mála ždímá pomyslné maximum. Hodně mu pomáhá dobře sepsaný děj a dechberoucí islandská panoramata, která pomáhají vybudovat netradiční atmosféru, v níž začne všechno brzy dávat smysl. Jak pomalé tempo, tak spartánský image celého vyprávění. Příběh sám o sobě je natolik silný, že se ani nebudete uchechtávat, když hrdinní rekové začnou u táboráku „vyřvávat“ stovky let staré repliky. Je v tom jakási neuchopitelná vznešenost, která by možná v hollywoodském popcornu skřípala, ale tady působí jako přirozený dílek průhledné skládanky.

INFO O FILMU:

Původní název: Beowulf and Grendel, Kanada/Island/Anglie 2005
Výrobce: Arclight Films
Distributor: Magic Box
Délka: 100 minut

Režie: Sturla Gunnarson
Hrají: Gerard Butler, Stellan Skarsgard, Sarah Polley
Obraz: 16:9
Zvuk: anglický DS 2.0, český DD 5.1
Titulky: české
Bonusy: trailery