Květy – Pěnička a Paraplíčko

V časopise Květy v čísle 15/2007, které právě dorazilo na stánky, je jako příloha film na DVD Pěnička a Paraplíčko. Pokud patříte k těm, kteří sbírají starší české filmy na DVD, máte možnost pořízení tohoto filmu za super cenu 119,- Kč. Běžná cena tohoto DVD je samostatně okolo 360,– Kč, takže neváhejte.

Pěnička a Paraplíčko je dalším filmem (po Partii krásného dragouna) bezprostředně navazujícím na televizní seriál Hříšní lidé města pražského. Film vzniknul tři měsíce kolem filmu „Ucho“. Tyto filmy vznikaly na Barrandově, protože jejich výprava a finanční náročnost již byla nad možnosti televizní produkce. Díky výborným hereckým výkonům vynikajících českých herců a perfekcionismu režiséra Jiřího Sequense, vznikl jeden z filmů, které právěm patří do Zlatého fondu české kinematografie.

Ve Vltavě je objevena mrtvola kasaře Toufara, hledaného pro podezření z ozbrojenéloupeže v Legiobance. Policejní rada Vacátko okamžitě nasměruje své detektivy k Toufarově milence Anče Kulaté, " galerkou " přezdívané Paraplíčko, která po uvěznění svého přítele, kasaře Pěničky, s Toufarem žila. Při návštěvě inspektorů to ale vypadá, že Anča nestrávila noc sama. Vše nasvědčuje tomu, že se k ní vrátil propuštěný Pěnička… Začíná vyšetřování vedoucí k odhalení spleti dramatu lásky a žárlivosti v pražském podsvětí.

Film byl natočen podle námětu Jiřího Marka. Autorem scénáře je Jiří Sequens.

Žánr: Krimi
Režie: Jiří Sequens
Hrají: Jaroslav Marvan, Jiřina Bohdalová, Josef Vinklář, Josef Bláha, Radoslav Brzobohatý, Bohumil Šmída, Hana Talpová, Jiřina Štěpničková, Martin Růžek, Zdeněk Braunschläger, Robert Vrchota, Ota Sklenčka, Mirko Musil, Miroslav Homola, Stanislav Fišer, Viktor Očásek, Bohuslav Čáp, Josef Zíma
Architekt: Miloslav Harvan
Hudba: Zdeněk Liška
Text písně: Vladimír Sís
Zpívá: Josef Zíma

Speciální bonusy:
Filmografie, Fotogalerie, Film o filmu, Rozhovory (Radoslav Brzobohatý, Jiřina Bohdalová, Jiří Sequens, Karel Černý)

Natočeno v roce: 1970
V prodeji od: 2006
Délka: 92 minut
Jazyk: česky
Zvuk: 2.0
Obraz: barevný, PAL, širokoúhlý
Titulky: české
Distribuce: Bontonfilm a.s. Praha
© 1970 Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie