Lidové noviny – Good Bye, Lenin!

V úterý 17. dubna 2007 nabízejí Lidové noviny za 47,- Kč film, který bylo v loňském roce možno získat na DVD-ROM zdarma v rámci kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny. Kdo se mítinkům vyhnul, může úspěšnou německou komedii Good Bye, Lenin! zakoupit nyní v trafikách.

Film pro ty, kteří ještě nezapoměli na motocykly Pionýr, krepsilonové ponožky, vzorkované tapety apod.

Socialismem nadšená paní Kernerová upadne do kómatu, když uvidí svého syna Alexe na protistátní demonstraci. Během 8 měsíců na nemocničním lůžku zaspí pád berlínské zdi i sjednocení Německa. Pak najednou procitne a Alex chce za každou cenu zabránit šoku, který by ji mohl zabít.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Říjen 1989, východní Německo, do pádu berlínské zdi zbývá pouze několik dní. Pro Alexe a jeho sestru se ale život již změnil. Jejich matka měla srdeční záchvat a upadla do kómatu. Poté, co se z něho k nesmírné radosti a úlevě Alexe po osmi měsících probrala, socialistické Německo již není tím, čím bývalo. Alex, který je doktory varován, že jakýkoli náhlý šok či citové rozrušení by matčino slabé srdce nemuselo vydržet, se rozhodne matce zatajit skutečnost, že v jejím milovaném východním Německu nastoupil kapitalismus. Proto donutí celé své okolí předstírat, že se nic nezměnilo, tím se však dostává do stále absurdnějších situací.

Tragikomický snímek, připomínající Hřebejkovy Pelíšky, výborně evokuje atmosféru bývalé NDR. Obsazení hlavní role Alexe mladým Danielem Brühlem výrazně přispělo k vřelosti a lidskosti, která z filmu sálá. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně byl snímek promítán v soutěži a získal Modrého anděla – cenu pro nejlepší evropský film.

Hodnocení na imdb.com 78 procent, na csfd.cz 72. 

Zadní strana

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: Německo

Rok vzniku: 2003

Délka: 115 minut

Původní název: Good Bye, Lenin!

Světová premiéra: 9. února 2003 – Německo (Berlin International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 17. listopadu 2003

Režie: Wolfgang Becker

Scénář: Wolfgang Becker, Bernd Lichtenberg

Produkce: Stefan Arndt, Katja De Bock, Marcos Kantis, Paul Müller, Andreas Schreitmüller, Manuela Stehr

Hudba: Yann Tiersen

Kamera: Martin Kukula

Střih: Peter R. Adam, Antje Zynga

Kostýmy: Aenne Plaumann

Společnost: X-Filme Creative Pool / Westdeutscher Rundfunk / WDR – Arte

Natáčeno: Alexanderplatz, Mitte, Berlín, Německo / Charité, Mitte, Berlín, Německo / Coca-Cola Niederlassung, Hildburghauser Strasse 224 – 232, Lichterfelde, Berlín, Německo / Eimer Nightclub, Rosenthaler Str., Mitte, Berlín, Německo / Karl-Marx-Allee, Berlín, Německo / Keibelstraße, Mitte, Berlín, Německo / Klinikum Buch, Berlín, Německo / Neue Wache, Unter den Linden, Berlín, Německo

Hrají: Daniel Brühl (Alexander ‚Alex‘ Kerner), Katrin Saß (Christiane Kernerová), Chulpan Khamatova (Lara), Maria Simon (Ariane Kernerová), Florian Lukas (Denis), Alexander Beyer (Rainer), Burghart Klaußner (Robert Kerner), Michael Gwisdek (Klapprath), Christine Schorn (paní Schäferová), Jürgen Holtz (pan Ganske), Jochen Stern (pan Mehlert), Stefan Walz (Sigmund Jähn), Eberhard Kirchberg (Dr. Wagner), Hans-Uwe Bauer (Dr. Mewes), Nico Ledermueller (Alex v 11 letech), Jelena Kratz (riane ve 13 letech), a další

Menu DVD z volební kampaně ODS 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 německy, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný / černobílý PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný