Šíp – Já to tedy beru, šéfe!

Zítra v úterý 4. prosince 2007 vyjde úterní Šíp s DVD s českou komedií Já to tedy beru, šéfe…!. Cena 40,–.

Co by dělali tajní agenti, kdyby se z nich stali náboráři? Odpověď nabízí filmová komedie o takzvaném vědeckém získávání pracovních sil, která se odehrává v době, kdy český člověk ještě neznal slovo nezaměstnanost.

Dva náboráři národního podniku Pragokov Láďa Pitras a Oto Vacák si pečlivě zjišťují škraloupky v soukromém životě vyhlédnutých osob, které potom „rády“ přecházejí do jejich podniku. Jenomže tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne …

Luděk Sobota tvořil ve své době v divadle Semafor komediální dvojici s Miloslavem Šimkem. Jako třetí v roli „vzteklého blbce“ je doplňoval Petr Nárožný. Období, v němž spolu v Semaforu vystupovala tato trojice komiků patřilo k nejplodnějšímu z jejich společné umělecké tvorby. Výstupy vrcholily groteskním řáděním odpoutané představivosti, dováděné k absurdnosti. Tato trojice vytvořila řadu skvělých scének a je společně zachycena na mnoha zvukových nosičích (Ze Soboty na Šimka, Neuvěřitelné situace, Brum, brum). Všichni tři protagonisté se společně objevili například v muzikálovém filmu Jen ho nechte, ať se bojí. Již bez M. Šimka, se Sobota s Nárožným objevují v dalších filmech, jako například v slavném Jáchyme, hoď ho do stroje. Dalším takovým filmem je právě Já to tedy beru, šéfe!. Oba herci se také potkali například ve filmu Zítra to roztočíme, drahoušku…, výborném muzikálu „Jen ho nechte, ať se bojí“ nebo v nepříliš zdařilé komedii „Blázni, vodníci a podvodníci“.

Ostatně, filmů, v nichž se tito dva herci potkali bylo víc (např. Jak dostat tatínka do polepšovny, Arabela), nemluvě o dabingu, nikdy už však spolu nevytořili hlavní herecké duo jako právě ve filmu „Já to tedy beru, šéfe…!“. To je možná trošku škoda, protože spojení komického typu naivního, neprůbojného a nepříliš bystrého kokty (Sobota) s typem agresivního cholerika (Nárožný) vytváří zajímavou kombinaci a prostor pro mnoho komických situací.

ja_to_tedy_beru_sefe_back

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1977

Žánr: Komedie

Režie: Petr Schulhoff

Námět: Petr Schulhoff

Hrají: Iva Janžurová, Luděk Sobota, Petr Nárožný, Míla Myslíková, Alena Vránová, Lubomír Lipský, Marie Rosůlková, Jana Kasanová, Josef Větrovec, Karel Augusta, Zdeněk Dítě, Jiří Lír, Václav Lohniský

Hudba: Milan Dvořák

Kamera: Jiří Vojta

Střih: Jan Chaloupek

Produkce: Ladislav Novotný

Zvuk: Roman Hloch

Stavby: Jindřich Goetz

Kostýmy: Irena Greifová

Dramaturg: Zdeněk L. Dufek

Délka: 92 minut

Hlášky z filmu:

mačka, tu mačka, počuješ ma? Na mňa nězabrala. Koniec. – Tu kocúr, tu kocúr, počuju ťa. Keď bude volačo nového, zavolám ťa. Koniec.

• Bavíte se? – No, bavíme. – Jé, Květuško, ty ještě nespíš? – Nespim!

• Vepřovou mám rád akorát než jí zbaštím, tebe mám rád pořád…

• Tady kocour. Tak polez, fešáku. A tu paruku zahoď, vona má ráda plešatý.

• No tos mě teda rozesmál, kamaráde. Tisková referentka a reprezentační typ. Máme tady samý můmie!