Blesk – Postřižiny

 

Ve čtvrtek 29. listopadu 2007 vychází s deníkem Blesk v řadě Nostalgie legendární česká komedie Postřižiny. Cena 42,- Kč (s Bleskem 49,- Kč). 

 

 

Film natočený Jiřím Menzelem podle stejnojmenné knížky Bohumila Hrabala je protkán stále probíhajícím konfliktem správce pivovaru Francina se správní radou, tvořenou představiteli města. Francinovu kariéru ohrožují jednak ztřeštěné kousky vlastní manželky, jednak příjezd hlučného bratra Pepina. Neodolatelné fluidum paní správcové, kterému všichni pánové podléhají, však Francina bezpečně ochraňuje… 

 

 

 

 

 

 

Mozaika humorně laděných událostí začíná jedním z malých rituálů, kterými si koření spokojené manželství Francin a Maryška. Ta hledá v přítmí ložnice malý dárek, kterým je tentokrát patentní navlékač jehel. Francin je správcem pivovaru v jednom malém českém městečku a druhého dne provází po pivovaru správní radu, kterou seznamuje se situací a také plány do budoucna. Radové však věnují pozornost spíše dění na zahradě pivovaru, kde Maryška rázně pomáhá řezníkům se zabíjačkou. Všichni jsou krásnou ženou okouzleni, zejména pak doktor Gruntorád. A když pánové skončí prohlídku, okázale vyjádří Francinovi svou nedůvěru, velmi ochotně se nechají pozvat paní správcovou na zabíjačkové pohoštění, které protáhne do pozdního večera. Další den čeká Francina další nemilé překvapení. Na pivovarském dvoře se objeví jeho velmi svérázný a především velmi hlučný bratr Pepin. Francin tuší blížící se pohromu. 

 

 

 

 

První obětí Pepina se stane čeledín který si po jeho radě jak se má správně sekat dřevo, usekne prst. A to jistě netuší, že to je jen první z nehod, které ho čekají pokaždé, když se s Pepinem potká. V Maryšce najde Pepin se svými bláznivými nápady spřízněnou duši. To se ovšem nelíbí Francinovi, který se sice snaží bláznivé nápady svého bratra nevnímat, čeho je však moc, toho je příliš. Nejprve rozzlobený Francin vykáže dvojici ze zahrady, zvolí však nešťastnou formulaci, aby si šli hlučet, třeba na komín. Pepin a Maryška ho totiž vezmou za slovo a vylezou na komín pivovaru. Zatímco se nahoře dobře baví, Francin dole umírá strachy. 

 

 

 

 

Dorazí doktor Gruntorád a současně přijedou také hasiči v čele s kominickým mistrem Giorgim, který je také jedním ze správců pivovaru. Ten vyleze na komín, aby oba vyzval k dodržování pořádku a ve jménu zákona jim přikázal slézt dolů. Jeho vylomeniny však pokračují a jejich důsledkem je nakonec vymknutý kotník paní správcové. Doktor Gruntorád nařídí klid na lůžku, aby se noha zhojila. Francin je spokojený, konečně bude mít klid a navíc může svou ženu obskakovat a zahrnovat pozorností. Raduje se však předčasně. Nevinná doktorova poznámka o nové módě zkracování, vede k další sérii nápadů, pro které nemá Francin pochopení. Nejprve vyléčená Maryška s Pepinem radikálně zkrátí nohy jídelního stolu a poté se rozjede do města, aby si nechala zkrátit své dlouhé husté vlasy, které obdivuje celé město. Holič Dóďa je v šoku a odmítá takový zločin, Maryška však trvá na svém. 

 

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1980

Délka: 94 minut

Kinopremiéra: 1. února 1981

Režie: Jiří Menzel 

Pomocná režie: Milan Klacek

Námět: Bohumil Hrabal (kniha povídek)

Scénář: Bohumil Hrabal, Jiří Menzel

Dramaturgie: Václav Nývlt

Produkce: Jan Šuster, Jaroslav Bouček, Lenka Jandová  

Kamera: Jaromír Šofr

Druhá kamera: Karel Hejsek

Asistent kamery: František Kučera

Hudba: Jiří Šust

Architekt: Zbyněk Hloch, Michael Poledník 

Kostýmy: Theodor Pištěk ml., Zuzana Máchová

Střih: Jiří Brožek

Zvuk: Karel Jaroš

Masky: Jiřina Pahlerová, Vladimír Petřina

Výprava: Karel Kracík

Hrají: Magda Vašáryová (Maryška), Jiří Schmitzer (Francin), Jaromír Hanzlík (Pepin), Rudolf Hrušínský (Dr. Gruntorád), Petr Čepek (de Giorgi), Oldřich Vlach (Růžička), František Řehák (Vejvoda), Miloslav Štibich (Bernádek), Alois Liškutín (Štefl), Pavel Vondruška (notář Lustig), Rudolf Hrušínský ml. (čeledín), Oldřich Vízner (Červinka), Miroslav Donutil (podomek), Zdeněk Podskalský (farář),  Josef Vondráček, Jaroslav Vozáb (důstojný pán), Václav Kotva, Zdeněk Kozák, Pavel Wuršer, Jaroslava Kretschmerová (sekretářka), Jan Hraběta (host pivovaru)  

 

 

 

Údaje o DVD: 

 

 

 

Jazyk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky, 2.0 zvuková stopa pro nevidomé

Titulky: česky, německy, anglicky

 

 

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: Polabím Bohumila Hrabala, Filmografie (Magda Vášáryová, Jiří Schmitzer, Jaromír Hanzlík, Rudolf Hrušínský, Petr Čepek, Jiří Menzel), Fotogalerie, Rozhovory (Jiří Schmitzer, Rudolf Hrušínský ml. Jiří Menzel), Upoutávky