Aha! – Princezna ze mlejna 2

 

V tentýž den jako v deníku Sport ve středu 28. listopadu 2007 vychází DVD i s deníkem Aha!, tentokrát je to pokračování úspěšné pohádky Princezna ze mlejna 2. Cena 38,- Kč

 

 

Příběh mimořádně úspěšné české filmové pohádky Princezna ze mlejna tvůrce přímo vybízel k pokračování. A tak se skutečně zrodila další pohádka – neméně půvabná. Diváci se mohou těšit, že téměř ve všech hlavních rolích opět spatří své oblíbené herce – Andreu Černou (Eliška), Radka Valentu (Jindřich), Yvettu Blanarovičovou (čertík), Jakuba Zindulku (vodník), Oto Ševčíka (knížepán), Ladislava Županiče (Žán), Aloise Švehlíka (mlynář) aj. Jen Lucii Bílou v roli čarodějnice ve druhém pokračování nahradila Monika Absolonová. A svého nelehkého úkolu se zhostila skvěle. V tomto díle přibudou i postavy nové – zlý velitel v podání Jana Přeučila a generál Lukáše Vaculíka. 

 

Natáčení probíhalo, tak jako před šesti roky, v jihočeském Bavorově a jeho okolí, na zámku v Dobříši a nově v kaolínovém dole v Kaznějově, kde se točily působivé scény bitvy s Turky. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedna z nejúspěšnějších pohádek v historii české kinematografie a nejúspěšnější pohádka České televize se dočkala po šesti letech svého pokračování. Přichází další příhody obyvatel pohádkového mlýna, "malého, ale šikovného" čertíka, vodníka, krásné Elišky, žárlivé čarodějnice, nafoukaného knížepána s ostatních populárních postaviček. Stejně jako Princezna ze mlejna je i její pokračování především určeno nejmenším divákům a navazuje na poetiku prvního dílu. Přibylo víc humorných situací, ale i napětí. Příběh je inspirován motivy jihočeského lidového vyprávění, krajovou slovesností Volyňska a Vodňanska.

 

Končilo se svatbou, a nový příběh začíná tím, že do známého pohádkového mlýna přilétá čáp… Všichni se z děvčátka radují, dokonce i čertík s vodníčkem, kteří se stali dobrými strážci mlýna. Jediný, kdo se neraduje, je knížepán. Nemůže se smířit s tím, že Eliška dala přednost chudému chasníkovi před jeho slávou a bohatstvím. A tak se svým povedeným sluhou Žánem vymyslí lest a pošle Jindřicha na vojnu proti Turkovi. Myslí si, že tak má cestu za krásnou Eliškou opět otevřenou…

 

Žánr: Pohádka

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2000

Délka: 110 minut

Kinopremiéra: 3. února 2000

Režie: Zdeněk Troška

Pomocná režie: Marek Kališ, Renata Čihulková

Námět: Vratislav Marek , Zdeněk Troška

Scénář: Vratislav Marek , Zdeněk Troška

Dramaturgie: Marcela Pittermannová, Dušan Kukal, Šárka Baborovská

Produkce: Ľuboslav Žiško, František Jadna, Jiří Kavan, Aleš Novák, Jiří Carva, Lucie Šindělářová  

Kamera: Ervín Sanders

Druhá kamera: Jaromír Kalina

Asistent kamery: Ladislav Hrubý

Hudba: Miloš Krkoška 

Střih: Dalibor Lipský

Zvuk: Otto Chlpek

Kostýmy: Jan Růžička

Masky: Bohumil Sobotka

Architekt: Vladimír Heiser

Odborný poradce: Miroslav Fantyš (šerm)

Práce se zvířaty: Tomáš Szirotný, Jitka Smadišová, Josef Staněk

Trikové snímky: Boris Masník (supervize a výtvarné návrhy), Jiří Šimůnek (kamera)

Společnost: S Pro Alfa Film / Česká televize / Barrandov Studio a.s. /  Universal Production Partners

Hrají: Radek Valenta (Jindřich), Andrea Černá (Eliška), Yvetta Blanarovičová (čert), Jakub Zindulka (vodník), Alois Švehlík (mlynář), Monika Absolonová (čarodějnice), Oto Ševčík (knížepán), Ladislav Županič (Žán), Jindřiška Kudrnová (paňmáma), Miloslav Mejzlík (pantáta), Jan Přeučil (velitel), Lukáš Vaculík (generál), Jiří Knot (verbíř), Milan Hrubý (sedlák), Jana Hynková, Petra Bočková, Julie Grégrová, Miroslav Fantyš, Andreas Papageorgiu (Jakub), Ernesto Čekan (zlý Turek), Petr Čochtan Trojánek (zlý Turek), Zdeněk Kozák (písař)

 

 

 

Údaje o DVD:  

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky 

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (letterbox 16:9)

Bonus: film o filmu, upoutávky