Svět DVD 2007/11 – Mimo zákon, Bouřlivý mys

Časopis Svět DVD se vás pokusí přesvědčit, že i listopad nabízí řadu dobrých důvodů, proč investovat do kulatého nesmyslu. V přílohách vás tentokrát čekají jen dva disky: Mimo zákon a Bouřlivý mys, protože menší horor si vydavatelé Světa DVD vyzkoušeli i v lisovně, kvůli kterému nestihli přivést na svět bonusové DVD s trailery a filmy o filmu. Cena 248,– Kč.

John McClane sice přichází ve smutně oholeném balení, ale Bruce Willis podal ve Smrtonosné pasti 4.0 opět nadživotní výkon a všechno mu vybuchuje pod rukama, takže fanoušci akčních filmů by se měli jen otočit na podpatku (pokud nějaký mají) a uhánět do krámu. Čekají tam na ně i další čtyřky – jedna je fantastická, druhá řádí na čtyřech kolech.

Aby se vám z těch číslovek nezamotala hlava, časopis má už jen dva velké sequely – třetího Dannyho parťáky a druhý Hostel. Ten ostatně patří do listopadové vlny hororů. Dušičky už budete mít v době čtení aktuálního čísla za sebou, ale distributoři jeho okolí zdobí hororovou nadílkou. Další pokračování Saw, už třetí díl populární videoherní série Resident Evil, kromobyčejně povedená komiksová adaptace 30 dní dlouhá noc nebo očekávaný remake původního Carpenterova Halloweenu.

O napětí v kinech nebude nouze, ale krom hororů si můžete pochutnat i na postmoderním muzikálu Across the Universe, dopřát si politické harašení v Hrdinech a zbabělcích nebo se rozněžnit nad Disneyho Kouzelnou romancí. V biografech je našlapáno, a proto má naše rubrika hned o čtyři stránky víc.

Spokojit se tedy musíte pouze se zkorumpovanými policajty ve hvězdně obsazeném Mimo zákon a Kylem MacLachlanem jako knižním hrdinou ze světa plného špionů, intrik a nacistů v televizní adaptaci Bouřlivý mys. Tak už neváhejte a začněte listovat. Ve chvíli, kdy absorbujete poslední písmenko, už tu bude prosincové číslo. Nenechte si to ujít, bude to vánoční jízda ve velkém stylu.

Mimo zákon

Josh Pollack slyšel něco, co slyšet neměl. Přímo uprostřed soudní síně. Vlastně to slyšeli úplně všichni, ale on jediný se v tom začal šťourat. Policie má chránit naše zájmy a prosazovat zákon. Jenže co když se někteří členové sboru nechají ovládnout temnou stranou moci? Zúčastněte se s námi pátrání, při kterém jde o krk!

Městečko Edison se může kromě ukázkové policejní jednotky pochlubit i speciálním týmem, opravdovou smetánkou, před níž se třesou všichni zločinci v okolí. A možná nejen zločinci. Mladý a trochu naivní reportér Josh si totiž začne všímat detailů. Začne to jedním nadbytečným slovem v soudní síni, pokračuje to zdlouhavými rešeršemi a pátráním na vlastní pěst. Závěry jsou šokující. Korupce zasáhla celou jednotku speciálního nasazení a ostatní zákonodárné orgány nad tím bohorovně mhouří obě oči. Ještě než se Pollack rozhodne jednat, pocítí krutou ruku „zákona“ i na svých zádech. Nejen on si všímá, nejen on pozoruje. Pokud má tenhle nerovný zápas vyhrát dobro, musí vstoupit do hry vysloužilé novinářské a detektivní eso. Ve třech se to lépe táhne, ale zatímco naši hrdinové útočí slovy, jejich nepřátelé mají k dispozici slušný palebný arzenál a pro olovo nejdou daleko, ani když se jedná o civilisty. Mottem dne je „zatloukat, zatloukat a zatloukat…, a když to nepomůže tak zabíjet, zabíjet a zabíjet“.

K naplnění tohoto drastického přechodu dojde v závěrečné desetiminutovce, do té doby se hodně chodí a hodně mluví, ale televizní formát (obsahem i formou) zachraňují nečekaně kvalitní herci. Justin Timberlake v hlavní roli dokazuje, že není jen hezounek s mikrofonem v ruce (po Alpha Dog je to další úspěšný zářez, Mimo zákon je ovšem ještě staršího data) a navíc ho podpírají např. Morgan Freeman nebo Kevin Spacey, kteří odvádějí svůj lepší průměr. Občas jim sice šlápne na paty scénář, ale fanouškům policejních thrillerů tu nebude nic chybět.

* Původní název: Edison, USA 1998
* Výrobce: Millenium Films
* Distributor: Magic Box
* Délka: 104 minut
* Režie: David J. Burke
* Hrají: Justin Timberlake, Morgan Freeman, Kevin Spacey, LL Cool J
* Obraz: 4:3
* Zvuk: anglický DS 2.0, český DS 2.0
* Titulky: české
* Bonusy: trailery

Bouřlivý mys

Supertajné nacistické dokumenty se znovu objevují a ti, jejichž jména obsahují, by se rádi postarali o likvidaci všech, kdo s nimi přijdou do styku. Sean Dillon není tak úplně andílek, ale okolnosti ho donutí ke spolupráci s britskou vládou. Honba za Hitlerovým pokladem může začít!

Když britský emigrant Henry Barker objeví během potápění v Karibiku tajemný kufřík, uvězněný pod hladinou více než půl století, nemá ani potuchy, jak ožehavou věc vlastně vylovil. V kufříku se nacházejí dokumenty, které Henry vyfotí a pošle jednomu ze svých přátel. Tím se dostanou do rukou nejen britské rozvědce, ale také neonacistům a velmi vlivným lidem, potomkům těch, jejichž otcové a dědové v materiálech figurují. Anglie chce kufřík získat za každou cenu, a tak se za ním vydává jeden z nejschopnějších lidí, bývalý voják a tajný agent Sean Dillon. Bohužel přichází pozdě, Henry Baker zemřel rukou nacistického zabijáka a kufřík se ocitá v rukou jeho adoptivní dcery Jenny. Dillon ji kontaktuje za pět minut dvanáct a společně prchají napříč několika státy. V patách jsou jim úplně všichni, protože nechvalně proslulý Windsordský protokol obsahuje kromě jmen i plány na obnovu Třetí říše.

Dillonovo dobrodružství vychází z románů Jacka Higginse, které však neměly takové štěstí jako knížky od Roberta Ludluma nebo Toma Clancyho, a tak jim Hollywood zůstal uzavřen. Dostávají se k nám alespoň prostřednictvím DVD (Bouřlivý mys a po něm následující Windsordský protokol jsou původem televizní filmy). Seana Dillona si zahrál Kyle MacLachlan, a i když snímku občas chybí rozpočet na rozmáchlé akční scény, dohání to napínavou zápletkou a nečekanými zvraty.

* Původní název: Thunder Point, USA 1998
* Výrobce: Visionview
* Distributor: Magic Box
* Délka: 90 minut
* Režie: George Mihalka
* Hrají: Kyle MacLachlan, Pascale Bussieres
* Obraz: 4:3
* Zvuk: anglický DS 2.0, český DS 2.0
* Titulky: české
* Bonusy: trailery

Příbuzné texty:

• Co právě vychází – listopad 2007

www.kanzelsberger.cz