Filmag 2007/04 – Domino, May

Zatímco jarní sluníčko pomalinku nabírá na síle, aby nás trošičku potrápilo, nemusí se filmagoři bát, že by je dohnalo k šílenství. Osvěžující číslo Filmagu se totiž blíží a s nim i hraví tučňáčci s veselými nožičkami na obálce, které následuje opravdu bohatá nadílka animovaných titulů, z nichž si vybere opravdu každá věková kategorie.

S nimi se můžete vydat do země Zeleninových pirátů nebo se třeba cítit Nešťastně až do smrti. Náladu vám stoprocentně zvedne kazachstánský reportér Borat na své megaúspěšné výpravě za poznáním Spojených států, anebo chladnokrevný Bruce Willis, jenž ví, že nejzásadnější věcí pro profesionálního zabijáka je Nabít a zabít.

Čeká vás osmasedmdesát zábavných a osobitých recenzí od týmu stálých redaktorů, s nimiž se dostanete i mezi bezdětné Potomky lidí a společně s nimi nahlédnete do trudomyslného světa budoucnosti bez mladších generací. Samozřejmě, že v něm nechybí ani nostalgický Šílený Max anebo začínající Angelina Jolie jako Cyborg 2. Své místo si tento měsíc vydobyl i pomatený mariňák Christian Bale, kterého dohonily opravdu Drsné časy.

Ty ostatně nastaly i v případě našich parádních DVD příloh, které Vás zavedou do klipového prostředí nájemných zabijáků pod taktovkou matadora akčních snímků Tonyho Scotta (Domino). Těm úspěšně sekunduje potemnělá mysl teenagerky May, která zjistila, že pokud chcete ideálního přítele, musíte si ho vyrobit sami, minimálně se stejným nadšením, s jakým redaktoři FILMAGu pro vás připravili tohle nadupané číslo.

DVD Přílohy:
DOMINO

Každá dívka chce být v dětství modelkou. A každá modelka chce být lovkyní lidí.

Domino byla dívka z bohaté rodiny, kterou fešný zevnějšek předurčil ke kariéře topmodelky. Jenže Domino nebavilo producírovat se po přehlídkových molech. Mnohem raději by trávila svou pracovní dobu vykopáváním dveří a mlácením padouchů do nosních přepážek. A tak se vykašle na oblečky, popadne brokovnici a jde střílet. Stane se jedním z lovců lidí, týpků, kteří dostanou každého, za koho je nějaká finanční odměna. Jenže pak se objeví případ, který je možná i na Domino a její kolegy moc velký.

Nad snímkem Domino se sešla dvě slavná jména. Scénář psal Richard Kelly, tvůrce kultovního filmu Donnie Darko, a režie se chopil hyperdynamický Tony Scott. Jejich spoluprací vznikl zběsilý snímek, který kombinuje životopisný film s tarantinovskou gangsterkou a černou komedií – to celé vyprávěné formou nadupaného videoklipu. Domino využívá toho, že příběh vypráví hlavní hrdinka (která skutečně existovala) a tudíž se může plést, zapomínat, vracet se zpátky a vymýšlet si. Prostě, můžeme to brát jak jako autobiografický snímek, tak jako chvástání v hospodě. A v obou rovinách to funguje. Máte tu nadupanou akci i ulítlé fóry, lásku i masakry, satiru na popkulturu i trhání rukou. Na rozdíl od Muže v ohni, kde byly Scottovy šílené režijní kreace trochu samoúčelné, tak k tomuhle typu filmu to patří. Jsou stejně trhlé jako celý film… a jeho hlavní hrdinové. I obsazení je skvělé. Keira Knightley je jako tvrďačka Domino sexy, Mickey Rourke je překvapivě přesvědčivý – a potěší i malé roličky Lucy Liu a Christophera Walkena. Můžete zdrhat jak chcete, tenhle film vás stejně chytí.

Režie: Tony Scott
Hrají: Keira Knightley, Mena Suvari, Edgar Ramirez, Mickey Rourke, Jacqueline Bisset, Christopher Walken, Delroy Lindo, Lucy Liu, Macy Gray, Brian Austin Green, Ian Ziering, Tom Waits
Rok vzniku: 2005
Žánr: thriller
Délka: 123 minut
Obraz: barevný, PAL, 16:9
Interaktivní menu
Zvuk: čeština DD 5.1 – angličtina DD 5.1 DTS
Titulky: české
Region: 2 (Evropa)
Bonusy: trailer, film o filmu, vymazané scény
Přístupnost: 15

MAY

Když si nedokážeš najít přítele… udělej si ho.

Plachá a nenápadná May má ráda lidi. Problém je v tom, že je nemá ráda celé, z každého se jí líbí vždycky jen nějaká část. Tu ruce, tu krk, tu nohy… a jelikož se May nechce omezovat a spokojovat se s nedokonalostmi, je rozhodnutá si z těchhle kousků stvořit jedno dokonalé tělo. Samozřejmě, když se kácí les, létají třísky… a když se kácí člověk, létají kousky masa, krev, vnitřnosti, prostě různý humus. Ale co by osamělá May neudělala, jen aby získala skutečného přítele?

Režisér Lucky McKee je jednou z nejzajímavějších současných hororových osobností. I když jeho příběhy jsou spíše temné psychologické pohádky, než horory v tom nejklasičtějším slova smyslu. Daleko víc se v nich pracuje s makabrickou atmosférou a psychologií než s hrůzou. Hrdiny jeho filmů jsou vždycky ženy – dost často s lesbickými sklony. Což o tvůrci dost vypovídá. Tady je v hlavní roli skvělá Angela Bettis, která patří k těm nejroztomilejším vraždícím psychopatům v dějinách filmu. Kombinuje v sobě nebezpečnost spolu se zranitelností – a přes všechno, co dělá, k ní člověk cítí lítost a sympatie. Takže není divu, že si tuhle herečku Lucky McKee oblíbil a cpe ji do všech svých filmů.

Co je vlastně May – kromě toho, že je to nejlepší McKeeho film? Psychologické drama? Černá komedie? Horor? Morbidní úchylárna? Patologický průvodce úchylkami? Podobně jako Mayina panenka, i tenhle film je od každého trochu. A podobně jako Mayina panenka, i on si ze všeho vybírá ty nejlepší kousky.

Režie: Lucky McKee
Hrají: Angela Bettis, Jeremy Sisto, Anna Faris, James Duval, Kevin Gage, Nora Zehetner, Will Estes, Ken Davitian, Norwood Cheek
Žánr: horror
Délka: 95 minut
Rok vzniku: 2002
Obraz: barevný, PAL, 16:9
Interaktivní menu
Zvuk: čeština DD 5.1 – angličtina DD 5.1
Titulky: české
Region: 2 (Evropa)
Bonusy: trailer, fotogalerie, wallpaper