25fps a jeho třinácté číslo

  To, co se zdálo kdysi jako horko-těžko dosažitelné, je tady: časopis 25fps právě vstupuje do druhého roku svého pobývání ve světě internetu.

První rok, který za tvůrci nyní zůstává, je inspiroval k tématu filmových prvotin. Nabízí vám pohled na českou kinematografii po roce 1989, kdy se debuty velmi často pojily s komediálním žánrem, v následujících článcích si všímají prvotin režisérů jako třeba Tima Burtona, Richarda Kellyho, Jasona Reitmana nebo Wladyslawa Pasikowského.
Blok článků o českém filmu se převážně věnuje „atypickým“ projevům, i proto rozhovor o tom, jak se u nás dělá nízkorozpočtový snímek. Vedle toho ale recenzují sborník o výjimečném zjevu české kinematografie a divadla, Alfrédu Radokovi, a přináší při té příležitosti i rozhovor s prof. Stehlíkovou. V rámci „atypičnosti“ nemůže chybět text o Karlu Zemanovi a v neposlední řadě ani o Pavlu Juráčkovi.
Sekce, která se zabývá světovým filmem, analyzuje surrealistický western Krtek, zabývá se americkým filmem Fritze Langa Byl jsem lynčován, ale mimoto i novinky ze světové kinematografie a dokumentární snímek 731: Dvojí výklad pekla.
Ani tentokrát nechybějí „rozhledy“, přičemž v rámci nich pokračují s představováním jednotlivých distributorů a v rubrice filmová řeč vedou rozhovor s doc. Janem Gogolou o tom, kdo vlastně je filmový dramaturg.