MF Dnes – Musíme si pomáhat

 

Edice deníku MF Dnes Nejlepší série českých filmů na DVD pokračuje ve středu 14. listopadu 2007 filmem Musíme si pomáhat. DVD se budou prodávat za 48,- Kč (popř. společně s novinami za 59,- Kč). 

 

 

Velmi úspěšná okupační komedie je dalším společným dílem autorské dvojice scenáristy Petra Jarchovského a režiséra Jana Hřebejka. Tvůrci se dívají na tragické období českých dějin s odstupem, s komediální nadsázkou i s porozuměním pro lidskou slabost. V místy až překvapivě napínavém příběhu vycházejí ze skutečných epizod, jež se odehrály během protektorátu. Smutným hrdinou vyprávění je maloměstský penzionovaný úředník Josef Čížek, který pod tlakem okolností schová ve svém bytě mladého židovského uprchlíka. Situaci mu značně komplikuje zejména čechoněmecký kolaborant Prohaska, který nadbíhá jeho půvabné ženě Marii. Určitou smířlivostí k různým typům postojů českých lidí vůči okupantům, jež je ostatně naznačena již názvem, vyvolal snímek polemiku. Ta však byla zcela zastíněna obrovským diváckým ohlasem i řadou cen z domácích i zahraničních filmových akcí. Film získal mj. pět Českých lvů a Cenu české filmové kritiky a byl nominován na Oscara v kategorii cizojazyčných filmů pro rok 2000. 

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD 

 

Boleslav Polívka hrdinou proti své vůli ve strhujícím příběhu černé filmové komedie Jana Hřebečka a Petra Jarchovského. 

 

Musíme si pomáhat je černá komedie plná nečekaných zvratů, která vypráví o hrdinech ze soucitu, o slušných lidech i zrádcích, o síle touhy po životě i apatické pasivitě. Všechny hlavní postavy si v tomto příběhu, inspirovaném skutečnými událostmi, zachrání z různých – často protichůdných – pohnutek život. Hrdinství i kolaborace, velkorysost i zbabělost se překrývají, a proto je nesnadné a nemožné vynášet kategorické soudy 

 

"Nápad na tento příběh se, ostatně jako vždy, zrodil z reálných historek, které mně různí lidé vyprávěli", říká scénárista Petr Jarchovský. Režisér Jan Hřebejk dodává: "Příběh filmu pro mě znamená moji osobní úvahu na téma o síle lidské slušnosti." 

 

Obrazovka z DVD 

 

Manželé Josef a Marie Čížkovi jsou bezdětní. Ona po dítěti touží, ale manžel mít děti nemůže. Náhoda jim přivede do cesty uprchlého židovského mladíka Davida, kterému poskytnou ve svém bytě úkryt. Od tohoto okamžiku začíná napínavý zápas o přežití. Aby odvedli od svého domu pozornost, a odvrátili tak hrozbu smrti pro celou ulici, stále více se manželé zaplétají s reprezentanty moci a zvůle.

 

Rodinu, respektive manželku Marii, navíc navštěvuje Čechoněmec a kolaborant Horst Prohaska, který svou častou přítomností zvyšuje možnost Davidova prozrazení. V tragikomické scéně opakovaného dvoření je tento obtížný parazit Mariií tvrdě odmítnut, a tak se rozhodne Čížkovým pomstít. Chce nastěhovat do domku nacistického úředníka Albrechta Kepkeho. V bezvýchodné situaci přiměje Čížek svoji ženu, aby otěhotněla s ukrytým uprchlíkem, který jim tímto činem paradoxně vrací dluh zachráněného života.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD 

 

Příběh vrcholí v květnových dnech roku 1945, kdy se má potomek narodit. Rodina je teď opět ohrožena, tentokrát mstiteli kolaborace a samozvanými soudci. V závěrečné, přízračně absurdní scéně se pak sudičkami dítěte stávají: český válečník od Buzuluku, ruský frontový voják, slovenský partyzán, židovský uprchlík David, Čechoněmec Horst Prohaska a nepravý otec a hrdina proti své vůli Čížek. 

 

Žánr: Drama / Komedie / Válečný

Země původu: Česká republika 

Rok vzniku: 2000

Kinopremiéra v ČR: 15. března 2000

Délka: 118 minut  

Režie: Jan Hřebejk

Pomocná režie: Ladislav Ondráček  

Scénář: Petr Jarchovský

Produkce: Pavla Tomsová, Pavel Bororvan, Ondřej Trojan

Kamera: Jan Malíř

Hudba: Aleš Březina

Střih: Vladimír Barák

Zvuk: Karel Jaroš, Ivo Špalj

Architekt: Milan Býček

Kostýmy: Katarína Hollá

Spolupráce: Aleš Najbrt

Hrají: Boleslav Polívka (Václav Čížek), Jaroslav Dušek (Horst Prohaska), Anna Šišková (Marie Čížková), Csongor Kassai (David Wiener), Martin Huba (Dr. Alfred Kepke), Simona Stašová (sousedka Libuše Šimáčková), Jiří Pecha (soused František Šimáček), Jiří Kodet (MUDr. Fischer-Rybář), Richard Tesařík (kapitán), Vladimír Marek (oficír SS), Kryštof Hanzlík, Anička Jarchovská, Martin Dušek, Agátha Dušková, Iveta Dušková 

 

Lokalizace disku

 

Menu DVD 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky, německy, španělsky

 

Výběr titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1 letterbox)

Bonusy: Předfilm k filmu (snímek "Aktualita", 7:33 minut, obraz černobílý), Videoklip k filmu (4:14 – "Mayn shvester Khaye", hraje a zpívá: Chava Alberstein), Jak se točil film (15:03), Před DVD (trailer Pelíšky – 2:37), Po DVD (trailer Cesta z města – 2:22)

 

Předfilm

 

Film z filmu

 

Klip