Tančíme s MF Dnes – Salsa II

Minulý týden jste se mohli naučit základy tance zvaného salsa. Získané znalosti je však třeba prohlubovat a tanec jako je salsa, to je tak na celoživotní vzdělávání. Proto bylo vydáno další DVD, které vám s tímto náročným tancem pomůže. Vyjde zítra v pondělí 12. listopadu 2007 za cenu 36,– Kč. Příští pondělí pak vyjde poslední třetí díl.

Málo se ví, že tanec Salsu vynalezl vlastně český světoběžník Jára Cimrman. Jednoho dne byl na návštěvě u své přítelkyně, italské operní pěvkyně Cariocy Casini. Přítomen byl i slavný taneční mistr a inovátor Salvo Cundari. K večeři se podávala italská specialita – špenátová omáčka (salsa verde). Cimrman byl natolik zaujat líčením svého projektu rozhledny na Řípu, že mávaje rukama převrhl talíř s vřelou omáčkou a ta mu vytekla do klína. Nevím jestli jste si někdy zkusili vylít horkou omáčku do rozkroku. Cimrman se lekl a jako na pružině vystřelil z židle a prudkými pohyby se snažil současně vytřepat horký pokrm z kalhot a současně co nejrychleji dostat k nějakému umyvaldu, kde by si zchladil opařené části těla. Jeho křečovité a naprvní pohled nekoordinované pohyby natolik zaujaly Cundariho, že si ihned vytáhl poznámkový blok a základní figury si poznamenal. Později na základě Cimrmanových pohybů vytvořil tanec, který pojmenoval po oné nešťastné zelené omáčce – Salsa Verde.

Cimrman si musel namísto noci strávené s Cariocou, s níž hodlal nacvičovat náročné party své nové opery, chladit citlivá místa v lavóru se studenou vodou. Někteří životopisci dokonce této epizodě připisují dalekosáhlé důsledky Cimrmanova staromládenectví. Ať tak či onak, Cimrman do smrti zanevřel na italskou národní kuchyni.

Obraz: barevný, 4:3, PAL
Jazyk: český
Zvuk: stereo
Délka: 72 minut
Titulky: české

Příbuzné texty:

• Co právě vychází – listopad 2007