Aha! – Navždy a daleko

V pátek 9. listopadu 2007 vychází další DVD z edice deníku Aha! – romantické drama Navždy a daleko. Hlavní role ztvárnili bývalí manželé Nicole Kidman (39) a Tom Cruise (44). Cena 38,- Kč. Výpravný americký velkofilm o lásce, touze, odvaze v dobách, kdy se rodil nový svět za velkou louží.

Hrdiny filmu jsou chudý irský rolník Joseph Donesly (Tom Cruise) a dcera bohatého irského statkáře Shannon Christie (Nicole Kidman), které se příčilo žít jako bohatá anglická dáma svázaná stovkami zákazů, příkazů a omezení. Společně koncem minulého století přichází do Ameriky, aby se jako stovky dalších pokusili získat kus vlastní půdy. Růžové sny o zemi zaslíbené se však velmi rychle roztříští o drsnou realitu. Dvojice musí žít v nuzných podmínkách a tvrdou prací si vydělávat na živobytí i cestu do Oklahomy, kde ještě lze získat půdu. Zažívají krátké okamžiky štěstí i hořkých proher a přestože se jeden druhému líbí, stále k sobě nemohou najít cestu. A jako by to nestačilo, je Shannon jedné zimní noci postřelena.

A obálka praví totéž jinými slovy:  

To, co potřebovali, byla země dost velká pro jejich sny. Tom Cruise a Nicole Kidman v úspěšném romantickém dobrodružství režiséra Rona Howarda.

Poutavý příběh začíná na západním pobřeží Irska v roce 1892. Joseph Donelly, chudý farmář, si pronajme půdu a svá práva musí hájit před tyranským majitelem. Po čase se místo toho spojí s jeho dcerou Shannon a hledá půdu v Americe. Přijíždí do Bostonu, nachází místo, kde by oba mohli žít a mezitím zkouší štěstí v zápasech a boxu. Jeho úspěchy ale nemají dlouhého trvání a se Shannon se ocitá v hořkém odcizení. Joseph odchází pracovat na železnici, ale právě tam si připomene svůj původní záměr – mít svou vlastní půdu. Chce si konečně vykolíkovat své území a utíká za Shannon, která se nešťastná vrátila ke svému bývalému snoubenci. Ve zrušujícím shonu v Oklahomě, který se strhne kolem pozemků, oba uskuteční své sny o půdě a spokojeném společném životě v tomto velkolepém dobrodružství, „nejlepším filmu Rona Howarda a podivuhodném příběhu“! (WNCN Radio) 

Žánr: Dobrodružný / Romantický / Drama / Western 

Země původu: USA

Rok vzniku 1992

Originální název: Far and Away

Světová premiéra: 22. května 1992 – USA

Kinopremiéra v ČR: 24. září 1992

Délka: 135 minut

Režie: Ron Howard

Scénář: Bob Dolman, Ron Howard

Produkce: Larry DeWaay, Bob Dolman, Brian Grazer, Todd Hallowell, Ron Howard, Louisa Velis

Hudba: John Williams

Kamera: Mikael Salomon

Střih: Daniel P. Hanley, Mike Hill

Kostýmy: Joanna Johnston

Společnost: Imagine Films Entertainment / Universal Pictures

Natáčeno: Irsko / Montana, USA / Oklahoma, USA / Kalifornie, USA

Hrají: Tom Cruise (Joseph Donnelly), Nicole Kidman (Shannon Christieová), Thomas Gibson (Steven Chase), Robert Prosky (Daniel Christie), Barbara Babcock (Nora Christieová), Cyril Cusack (Danty Duff), Eileen Pollock (Molly Kayová) Colm Meaney (Kelly), Douglas Gillison (Dermody), Michelle Johnson (Grace), Wayne Grace (Bourke), Niall Toibin (Joe), Barry McGovern (McGuire), Gary Lee Davis (Gordon), Jared Harris (Paddy), Steve O’Donnell (Colm), Peadar Lamb (farmář), Mark Mulholland (sedlák), P. J. Brady (sedlák), Wesley Murphy (statkář), Jimmy Keogh (kněz), a další

 Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky napevno s anglickým zvukem

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: žádný