Aha! – Třicet případů majora Zemana DVD 1

Dnes v neděli 4. listopadu 2007 vyšel první z patnácti disků seriálu 30 případů majora Zemana v nedělní edici deníku Aha! Obsahuje první dva díly tohoto poměrně rozsáhlého cyklu. Pojďme se podívat na kvalitu a technické provedení disku, který se prodává za cenu 38,- Kč.

DVD dnes skutečně vyšlo a podle prvních zpráv je někde dokonce už i vyprodáno. V deníku Aha! vyšel doprovodný článek v tradičně bulvarizujícím duchu, vytahující na světlo například účast bývalého ředitele televize Nova Vladimíra Železného. Není divu, že byl svého času tak vehementně proti možnosti uvedení seriálu na této televizi, svoje osobní přispění ale taktně zamlčel. Článek si můžete přečíst v dnešním Aha! nebo ve webové online verzi tohoto deníku.

Co nás ale zajímá především, je kvalita obrazového záznamu. Kvalita obrazu je něco, co se dost těžko objektivě popisuje, takže si budete muset vystačit s mým subjektivním hodnocením. Podle dostupných informací přestože byl seriál určen pro televizi, byl natáčen v té době nejlepší (u nás dostupnou) technikou, kterou se natáčely celovečerní filmy a v kvalitě pro promítání v kinech a na kvalitní barevný filmový materiál. Jenže to, co dostanete na DVD, tomu už bohužel neodpovídá. Na vině je jednak zřejmě zub času, jednak zdroj videosignálu, kterým byly „pouze“ přepisy na betacamové kazety, a jednak absence výraznějšího remasteringu při přípravě DVD. (Ovšem je otázka, nakolik má cenu čistit a retušovat nějaké kopie z kazet, takový náročný proces by se vyplatil spíše při digitalizaci původního filmového materiálu. Zde je ovšem druhý otazník – zda tyto původní filmové pásy nejsou dnes nakonec ještě v horším stavu než ty kopie na profesionálních videopáskách. K tomu by se musel vyjádřit zasvěcený odborník, jinak to asi nemá cenu řešit).

Kvalitu obrazu bychom tedy mohli ohodnotit asi těmito slovy: fanouška neurazí a odborníka nenadchne. Připadá mi, že je o něco lepší jak při posledním vysílání na TV Prima. To je ovšem logické. Zobrazení z DVD by vždycky mělo být aspoň o chlup lepší než v případě televize, zvlášť v případě analogového příjmu. Nějaké zásadní vylepšení kvality ale nečejte. Obraz je místy zrnitý, sem tam probleskne vada filmového materiálu. Očekávala jsem, že alespoň tyto „škrábance“ a ruchy v obraze budou vyretušovány. Také podání barev je místy dosti nepřirozené. Nejhorší mi připadá nízká ostrost obrazu, která místy připomíná VHS. Nejhorší je to vždy při přechodu z tmavé na světlou scénu. V prvních sekundách je v obraze hodně šumu, po pár sekundách se ale stabilizuje a obraz jakoby „prokoukne“. Co se týče zvuku, zde nevidím problém. Jde o standardní dvoukanálový zvuk a myslím, že svojí kvalitou předčí lekteré současné české filmy. slovům jde dobře rozumět, hudba není přebuzená, zkrátka žádný problém.

První, co uvidíte po zasunutí DVD do přehrávače, je logo České televize v délce asi 12 sekund. Následuje logo společnosti Prague Promotion s.r.o, která má „na svědomí“ produkci DVD. Po něm se zobrazí obligátní upozornění o autorských a licenčních právech. Před vstupem do hlavního menu se ještě na 20 sekund zobrazí varování o zdravotní závadnosti filmu.

V článku deníku Aha! o přípravě DVD se psalo o velice zdařilých menu. Podle mého názoru se nejedná po grafické stránce o nic zas tak světoborného, ale na druhou stranu nemohu říct, že se mi nelíbilo nebo mělo nějakou zásadní vadu. Až na jednu věc, a to je věta Titulky lze spustit přes dálkový ovladač, která působí dojmem, že autor se inspiroval manuálem k DVD přehrávači. Nebo zřejmě vycházel z poučky známé z Cimrmanovy hry Záskok, že blbci sedí vždy vlevo.

Interaktivní menu je jinak jednoduché a funkční. V podstatě jde o jednu obrazovku. Jde o track menu, které obsahuje volbu kapitol. Ty jsou jenom dvě a tudíž nemělo smysl vytvářet samostatné submenu pro volbu kapitol. Totéž platí o nastavení zvuku – je jen jediná zvuková stopa, tudíž nelze nic nastavovat, proto submenu nemá smysl. A zde je také zřejmě důvod pro přítomnost oné věty Titulky lze spustit přes dálkový ovladač. Ta byla použita zřejmě v úmyslu vysvětlit fakt, že ačkoliv na obale se píše o přítomnosti českých titulků, chybí submenu jejich zapnutí. Nepředpokládám sice, že by si tento seriál pouštěly i blondýny, ale člověk nikdy neví. Menu obrazuje příjezdovou cestu do Kateřinské hory, což bylo první Zemanovo působiště a jde také o jakýsi iniciační výjev, zobrazující se hned na začátku druhého dílu a současně na začátku titulků každého dílu. Je to vlastně jakýsi symbol počátku jeho policejní kariéry a proto myslím, že byl vybrán příhodně. V popředí je postava Zemana ve stejnokroji příslušníka SNB vystřižená z druhého dílu. V levé části se pohybuje nitkový kříž zameřovače palné zbraně. To je myslím si taky docela stylové. Na pozadí hraje hudba stejná jaká podbarvuje i titulky, jenom bez doplňujících zvuků korespondujících s dějem „traileru“ na kterém běží titulky. (jako např. střelba, hukot vln, hrčení motorek). Jsem docela zvědava, zda na dalších DVD bude totéž menu nebo bude využito i dalších motivů.

1. díl – Smrt u jezera

Příběh se odehrává v roce 1945. Jan Zeman se vrací z koncentračního tábora domů. Řeší případ smrti svého otce, který byl zastřelen několik dní po konci války, protože měl přístup k seznamu konfidentů gestapa. Po úspěšném odhalení pachatele je Zemanovi nabídnuta práce v policejním sboru.

2. díl – Vyznavači ohně

Příběh z roku 1946 z éry odsunu sudetských Němců. Německý lékař SS se snaží přepravit do Německa místo duševně chorých příslušníky SS…

Žánr: Krimi / TV seriál

Země původu: ČSSR

Rok vzniku: 1974

Délka: 122 minut

Premiéra v ČR: 11. ledna 1976

Režie: Jiří Sequens

Druhá režie: Jiří Mikeťuk

Námět: Jan Kovář, Vladimír Fiala

Povídka: Oldřich Železný, Jaroslav Šikl

Scénář: Jiří Sequens

Dramaturgie: Ing. Jiří Procházka, mjr. Leoš Jirsák

Produkce: Josef Císař

Zástupci vedoucího výroby: Olga Mimrová, Josef Hudlička

Hudba: Zdeněk Liška

Kamera: Václav Hanuš

Druhá kamera: Michal Kulič

Střih: ing. Josef Valušiak

Zvuk: ing. Emil Poledník

Kostýmy: Marie Knotková

Výtvarník kostýmů: Lída Novotná

Masky: Jaroslav Čermák

Výtvarník dekorací: akad. arch. Karel Černý

Asistent architekta: ing. Jiří Matolín

Výprava: Karel Kočí

Skript: Alena Mikeťuková

Odborná spolupráce: Adolf Gruber, PhDr. Vlastislav Kroupa, František Kruml

Šéfredaktor: PhDr. plk. Miloslav Broumský CSc

Společnost: Filmové studio Barrandov / Československá televize Praha, Ústřední redakce armády, bezpečnosti a brannosti

Hrají:

01. Vladimír Brabec (Jan Zeman), Miloš Willig (Václav Kalina), Vladimír Ráž (MUDr. Veselý), Josef Beyvl (strážmistr Pecha), Jiří Bruder (poručík Neděla), Jaroslav Cmíral (Andrýsek), Ivanka Devátá (Věra Prágrová), Jiří Hálek (Pavel Reiman), Jiří Kostka (Vojta), Pavla Maršálková (matka Zemana), Vladimír Salač (Pospíšil), Josef Somr (Karel Prágr), Stanislava Bartošová, Vlastimil Čaněk, Bohumil Koška, Jaroslav Rozsíval, Miloš Vávra, a další

02. Vladimír Brabec (Jan Zeman), Vilém Besser (Sepp), Stanislav Fišer (Velenský), František Hanus (poručík Vydra), Luděk Munzar (dr. Wolf), Jiří Narenta (Winter), Václav Sloup (Heinrich), Jan Kanyza, Tomáš Sedláček, Pavel Robin, Alexander Jandouš, Zdeněk Srstka, Karel Eugel, Petr Jákl, Oto Rademacher, Jaroslav Tomsa, a další

Údaje o DVD:

Jazyk: český

Zvuk: 2.0

Délka 1. díl: 58:42 minut

Délka 2. díl: 51:20 minut

Obraz: barevný, 4:3,PAL

Typ disku: DVD 5

Regiony: ALL