Major Zeman přichází

Dnešní den, neděle 4. listopadu 2007 je jistě významným dnem pro všechny milovníky seriálu 30 případů majora Zemana, protože poprvé byl vydán na nosiči DVD. Dnešním dnem začíná totiž vydávání tohoto seriálu jako příbalu nedělní edice deníku Aha!.

O rozhodnutí vydat tento seriál na DVD jsme již psali v polovině minulého měsíce v článku Nedělní Aha! vydá na DVD 30 případů majora Zemana a tématu jsme věnovali další dva články (odkazy viz sekce „Příbuzné texty“ dole pod článkem). Protože jde o seriál velmi kontroverzní, shrnuli jsme v nich v zájmu objektivity názory zastánců i odpůrců pro jeho znovuvydání. Dnešním dnem už se tyto nekončící polemiky dostávají do poněkud jiné roviny, protože vydání prvního dílu se stalo skutečností.

Argumenty proti vydání a proti seriálu jako takovému byly převáženy prostou silou tržních mechanismů nabídky a poptávky, která v tržní ekonomice umí prodat vše, co se dá, bez ohledu na mravní ohledy například vůči politickým vězňům a dalším, kterých se účelový a mnohdy zkreslený výklad minulosti dotýká. Na druhou stranu lze ovšem namítnout, že vydání tohoto díla je důkazem určité míry svobody projevu, a toho, že zde nebyla uplatněna žádná cenzura. Což by se v oné době, ze které seriál pochází, zaručeně nestalo. Je těžko představitelné, že by například v Československu v osmdesátých letech minulého století byl vysílán například takový film Barbar Conan, jehož tvůrce John Milius byl fanatický antikomunista a oddaný stoupenec Ronalda Reagana.

Vydání je také vyplněným přáním mnoha filmových fandů, kteří často argumentují tím, že dílo by mělo být vydáno ne pro jeho politický a ideologický podtext, ale prostě jen jako představitel žánru kriminální a špionážní seriál. Staré, komunistickou ideologií zatížené seriály se špionážní a detektivní tématikou mají své příznivce a byly na DVD vydány již dříve i v okolních státech bývalého socialistického bloku – v Německu se například znovu vysílal a na DVD byl vydán seriál Neviditelné hledí, který popisoval boj agentů východoněmecké Stasi po celém světě na straně míru, pokroku a socialismu. V už kapitalistickém sjednoceném Německu měl opět úspěch a dokonce vyšel na DVD. Podobné je to i se seriálem Kapitán Kloss, (který u nás již na DVD vyšel). Ten sice není tak silně kontroverzní, problém je však v tom, že vychází z teze, že Polsko a Sovětský svaz bojovaly společně bok po boku proti německým nacistům jako bratři. Fandové těchto seriálů často namítají, že je ideová zátěz v podstatě nezajímá a nemůže ovlivnit jejich dnešní postoje, ale že se jim jedná o seriál jako o vpomínku na to, na čem jako příznivci žánru krimi a špionážní akční film v podtstaě vyrůstali, z důvodu absence čehokoliv jiného.

Zde přichází ke slovu názor, který zazněl i v diskuzích na našich stránkách a myslím stál za pozornost: když už je tedy dílo znovu předkládáno veřejnosti, byť jako dokument doby, možná stálo za to doplnit jej o krátké dokumenty (například jako bonusy na DVD), které vysílala ČT v rámci cyklu 30 návratů, které uváděly historické události do souvislostí. Pro pamětníky možná zbytečné, ale minimálně těm mladším, kteří tu dobu nezažili, by mohli pomoci osvětlit, o co vlastně na pozadí jednotlivých případů šlo. Nechci mladou generaci podceňovat, ale kolik dnešních „náctiletých“ zná přesný obsah pojmů jako „agent chodec“ nebo třeba „banderovec“?

Bonusy se ale nakonec žádné nekonaly. Je to možná trochu škoda, protože ty krátké dokumenty ČT byly docela zajímavé. A hodnotu DVD jako celku by to zvýšilo, ale asi by to prodražilo výrobu DVD a od edice vydávané za 38,– Kč nemůžeme čekat zázraky. A tak fandové seriálu jsou vděční aspoň za to, že seriál byl vůbec vydán v jakékoliv podobě a kvalitě, i když tak zřejmě nějaké líp vybavené edice, byť i podstatně dražší, se zřejmě hned tak nedočkají.

Příbuzné texty:

• V čem spočívá obliba majora Zemana?
• Major Zeman se blíží
• Aha! zveřejnilo podrobnosti o majoru Zemanovi
• Nedělní Aha! vydá na DVD 30 případů majora Zemana