DVD MOVIE č. 38 – Čínská odyssea, Fast Food Nation

Aktualizováno – Časopis DVD MOVIE č. 38 měl původně vyjít s přílohami na DVD Napola a Čínská odyssea již 25. října 2007. Nakonec však namísto Napoly vychází s filmem Fast Food Nation až dnes 30. října 2007 a bude v prodeji do 10. prosince 2007 za cenu 250,– Kč.

Z obsahu časopisu:

Soundtracky
TopDVD
– Smrtonosná past 4.0
– Jednotka příliš rychlého nasazení
– Robinsonovi
– Dannyho parťáci 3
– Horší už to nebude
Recenze DVD hudba
Profily
DVD recenze
News

DVD přílohy:

ČÍNSKÁ ODYSEA

Originální název: Tian xia wu shuang
Anglický název: Chinese Odyssey 2002
Země původu: Hong Kong
Rok vzniku: 2002
Délka: 84 minut
Žárn: Romantická komedie

V dobách čínské dynastie Ming jsou si předurčeny dva sourozenecké páry. Ale osud klade jejich společnému štěstí do cesty řadu překážek. První pár je urozený, z vyšší společnosti. Jde o mladého císaře a jeho sestru Wushuang, kteří žijí v prostředí císařského pláce pod přísným dozorem matky, císařovny Dowager. Druhý pár pak pochází z nižších vrstev, je to tulák Li Yilong, přezdívaný také Král tyran kvůli tomu, jak ohrožoval v mládí město Meilong, a jeho sestra Phoenix, která vede v Meilongu restauraci. Oba císařští sourozenci se jednoho dne odhodlají k útěku, avšak princ je dopaden, takže se podaří uprchnout jen jeho sestře, která se uchýlí do Meilongu. Tady potkává za poněkud výstředních okolností (převlečena za muže) svou životní lásku, což zapříčiní řadu zmatků, nedorozumění a komplikací. Princezna je totiž vzápětí po příchodu do města okradena a náhodou narazí na tuláka Tyrana. Ten právě hledá nápadníka pro svou sestru, již si pro bratrovu špatnou pověst nechce nikdo ve městě vzít. A tak pozve hladovou Wushuang v mužském převleku na večeři. Sestra Phoenix se skutečně zamiluje, není však sama – i jejího bratra totiž neznámý/neznámá z nepochopitelných důvodů hrozně přitahuje. Ne nadarmo byla Čínská odysea nejlepším filmem roku 2002. Režisér a scenárista Jeffrey Lau natočil v produkci slavného Wong Kar Waie skvělou parodickou komedii, která si chytře utahuje jak z historických akčních velkofilmů, tak z přeslazených hongkongských romancí. Výsledkem je snímek, který se oběma žánrům vyrovná co do výpravnosti a efektních scén, ale zároveň si udržuje obrovský nadhled a diváka skvěle pobaví. V hlavních rolích se objevují ti nejlepší hongkongští herci v čele se skvělým Tonym Leungem a krásnou Faye Wong.

Režie: Jeffrey Lau
Hrají: Tony Leung Chiu Wai, Faye Wong, Vicki Zhao, Athena Chu

FAST FOOD NATION

Originální název: Fast Food Nation
Země původu: USA
Rok vzniku: 2006
Délka: 114 minut
Žárn: Drama

Dramatická kritika chování velkých společností v průmyslu rychlého občerstvení vypráví příběh, jímž se prolínají tři základní dějové linie. V první jde o ilegální přistěhovalce do USA pracující v masném velkozávodu. Další je o vysokoškolské studentce pracující jako brigádnice v rychlém občerstvení a koketující s aktivismem. A poslední nás zavede doprostřed vyšetřování správy podniku. Don Henderson (Greg Kinnear) je marketingovým vedoucím řetězce Mickey’s Fast Food Restaurant a má obrovský problém. Kontaminované maso se nějak dostává do karbanátků potřebných pro výrobu jejich nejoblíbenějších hamburgerů Big One. Aby zjistil jak, vypraví se ze svého útulného hnízdečka v jižní Kalifornii do příbytků středoamerických dělníků obsluhujících jejich masné závody a objevuje tam skutečný „rychloobčerstvovací národ“ konzumentů, kteří si sami vůbec neuvědomují, že to oni jsou konzumováni průmyslem lačnícím po čerstvém mase a výdělku.

Předlohu filmu napsal Eric Schlosser a krátce po svém vydání v roce 1999 se stala bestsellerem. Schlosser v ní zábavnou, ale o to závažnější formou rozebírá, jak rychlá občerstvení a vůbec průmysl rychlého občerstvování vedl v Americe ke změnám ve společnosti. Argumentuje tím, že tzv „fast foody“ využily svůj politický vliv pro zvýšení svých zisků na úkor zdraví svých spotřebitelů a pracovních podmínek svých zaměstnanců. Rozebírá jejich marketinovou strategii a přirovnává ji k Waltu Disneymu kvůli jejímu primárnímu zaměření na nejmenší. Jeho kniha není oproti filmu beleltrií, ale literaturou faktu

Režie: Richard Linklater
Hrají: Patricia Arquette, Ethan Hawke, Greg Kinnear, Kris Kristofferson, Luis Guzmán, Bobby Cannavale, Avril Lavigne, Esai Morales, Catalina Sandino Moreno, Lou Taylor Pucci, Ana Claudia Talancón, Wilmer Valderrama, Bruce Willis, Ashley Johnson