Cestopisné DVD

Po projití několika pražských trafik můžeme zase učinit odbočku od klasických filmových příbalů a tentokrát se věnujme třeba zeměpisu.

Již minule jsme upozorňovali na magazín GEO. A protože je k dispozici březnové číslo, připomeňme si – tento magazín každý měsíc rozšiřuje vaše horizonty. GEO přináší obsáhlé, živé a emocionální reportáže o velkých cílech, revolucích a vášních na planetě Zemi. Ale ve středu zájmu magazínu je člověk. GEO představuje vynikající a oceňované fotografie, fascinující články napsané na základě podrobného a hloubkového výzkumu, vizuální bohatství a zajímavý jazyk. Tolik reklamní znělka a nyní k předmětu našeho zájmu. Za 149,– Kč můžete pořídit variantu s DVD přílohou Himaláje – výšiny smrti. Dokument na podzim 2007 vysílala Česká televize.
Původní název: Himalaya – Tödliche Höhe
Žánr: Dokument
Země původu: SRN
Rok vzniku: 2000
Délka: 28 min.
Režie: Marion Heinrich
Hrají: Eckehard Schmidt, Lars Kleszig
Odvaha, ctižádost a hledání stále nových adrenalinových podnětů je žene vzhůru. Na druhé straně lehkomyslnost a přeceňování sama sebe vedou rychle do neštěstí. I zkušení horolezci často přecení síly a zaplatí životem své touhy po dobrodružství.
Doktor veterinární medicíny Olaf Rieck pověsil své povolání na hřebík. Tedy ne že by ho zvířata začala nudit, ale prostě proto, že nalezl nový smysl života. Propadl kouzlu velehor a živí se jako organizátor výprav do Himálájí. Spolu s ním se podíváme na nejrůznější nebezpečí, která mohou čekat jak nezkušené, tak trénované horolezce na cestě za nejvyššími metami.
Stejně tak byla již několikrát zmínka o edici IMAX. V současnosti je za 179,– Kč k dispozici titul Nádherný sever.
Původní název: Great North
Žánr: Dokument
Země původu: Kanada
Rok vzniku: 1981
Scénář: Georges-Hébert Germain, David Homel
Kamera: William Reeve, Dominique Gentil – A.F.C., David De Volpi
Hudba: Violaine Corradi
Produkce: Désirée Edgar, André Pikard, James Lahti, Martin J. Dignard
Režie: Martin J. Dignard, William Reeve
Nejasně se rýsující, obrovský a zářivý ledovec. Řeka se vine širokým ledovcovým údolím, obklopeným drsnými horami. Nad hornatým terénem se klene duha.
„Jmenuji se Adamie Inukpuk“, říká Eskymák a napije se z ledovcového potoka. „V této zemi žiji již 5000 let.“ Adamie, vnuk legendárního Nanooka, který se na plátno a do našich srdcí zapsal roku 1922 filmem Nanook ze severu, nás provádí zemí, tradicemi a kulturou Inuitů. Prožijte s námi cestu nádhernou krajinou, putujte drsným terénem s energií stáda migrujících sobů a sdílejte těžké břemeno s lidmi, kteří již dlouho žijí v souladu s nelítostnými podmínkami Arktidy.

Kapitoly:

1. Nádherný sever
2. Nanook ze Severu
3. Telátko soba
4. Síla milionů
5. Samiové
6. Shromáždění
7. Po stopách sobů
8. Obydlí Samiů
9. Poslední shromáždění
10. Sobí dům
11. „Trpěliví přežijí“
12. Závěrečné titulky
 
Obraz: 4 : 3 – IMAX Full Frame
Zvuk: Anglicky DD 5.1, Anglicky DTS 5.1
Titulky: česky, maďarsky, chorvatsky, slovinsky, bulharsky, polsky, srbsky, hebrejsky, anglicky
Délka: 40 minut, Jak se točil film (české titulky): 48 minut, Výběr ze soundtracku k filmu: 28 minut, Ukázky z filmů IMAX (15): 22 minut, Celková promítací doba: 138 minut
Bonus: Komentář režiséra (anglicky), Jak se točil Nádherný Sever (české titulky), Galerie fotografií, Interaktivní mapa, Lekce jazyka Inuktitutt, Filmové upoutávky, Imax upoutávky, Nádherný Sever- spořič obrazovky
 
A do třetice – již dlouho (a celou dobu naší pozornosti uniká) vychází v režii firmy ABCD video řada DVD, věnovaná Nejkrásnějším místům světa. Aktuálně s pořadovým číslem 21 je k dostání Argentina za 179,– Kč (vyšla nejspíš 16.3.2008). Jedná se o titul multimediální, kromě videa obsahující i počítačovou stopu.
Kapitoly:
1. Argentina
2. Buenos Aires
3. Vodopády Iguacu
4. Tilcara
5. Salta
6. NP Talampaya
7. Valle De La Luna
8. Cordoba
9. Mendoza
10. Patagonie
11. Punto Tombo
12. Ohňová země
Obraz: 4:3
Zvuk: Dolby Digital 2.0
Délka: 53 minut + 23 minut bonusy – ukázky z filmů IMAX
Bonus: ukázky z filmů na DVD, PC aplikace Informace o Argentině (další informace získáte po vložení disku do DVD mechaniky vašeho PC, který automaticky spustí multimediální přílohu DVD)