Blesk – Díky za každé nové ráno

Deník Blesk vychází opět s DVD – ve čtvrtek 17. května 2007 s filmem „Díky za každé nové ráno“. Cena DVD je 38,- Kč (s časopisem 45,-). V prodeji bude Blesk i samostatně za obvyklých 7 korun). Hořká komedie, která získala čtyři prestižní České lvy, vznikla do jisté míry podle autobiografického scénáře Haliny Pawlowské.  

Autorka v něm s humorem, ironií, pochopením a soucitem vzpomíná na svého otce ze Zakarpatské Ukrajiny, mládí a s ním spojené nešťastné lásky a ztracené iluze. Film je mozaikou dvaceti let, v níž hlavní roli hraje láska, odvaha, smích i smrt. Jde o dvacet let, které prožívalo Československo po ruské okupaci v roce 1968. Hrdiny filmu jsou jsou dávní přesídlenci z Podkarpatské Rusi, kteří sice v Čechách zakořenili, ale neztratili svou zemitost a svéráz. Příběh dospívající Olgy, jejích přátel, rodiny a vrstevníků je natočen s ironií a humorným nadhledem. Je to příběh Olgy, jejích přátel, rodiny a vrstevníků, nahlížený s ironií a humorným nadhledem. Do bezstarostného Olžina dospívání zasahují stále více společenské normalizační poměry 70. let. V hořkosladké komedii se střídají bouřlivé komediální situace se slzami. Její hrdinové však už ví, že nepodlehnout, nevzdávat se, mít rád a nezapomenout se smát, je platné a dobré.

Jeden z nejoblíbenějších polistopadových filmů se pyšní hvězdným obsazením: Terezou Brodskou, Ivanou Chýlkovou, Tomášem Hanákem či vynikajícím polským hercem Franciszkem Pieczkou. Režisérksé taktovky se ujal Milan Šteindler. Z tvůrčí dílny dvojice Šteindler – Pavlovská pochází také film Vrať se do hrobu.

Hořká komedie, která vznikla podle autobiografického sénáře Haliny Pawlowské, krátce po svém uvedení do kin vyvolala u diváků nebývalý zájem. Fronty na lístky se stály ještě nekolik týdnů po premiéře. A stejný úspěch čekal na filmaře i na thedejším udělování nejprestižnějších českých filmových cen Český lev! Díky za každé nové ráno vyfouklo v roce 1994 svým konkurentům hned čtyři sošky: za nejlepší film, režii, scénář a hlavní roli.

I ve světě se dařilo: Dostal třeba cenu za nejlepší režii na mezinárodním festivalu v Moskvě či druhé místo od Asociace amerických filmových tvůrců za scénář. A Česká filmová a televizní akademie film dokonce nominovala jako reprezentanta Česka na Oscara.

režie: Milan Šteindler
hrají: Tereza Brodská, Petr Čepek, Miroslav Etzler, Tomáš Hanák, Karel Heřmánek, Barbora Hrzánová, Ivana Chýlková, Jiří Langmajer, Halina Pawlowská, Franciszek Pieczka, Milan Šteindler, Szidi Tóbiás, Alena Vránová
žánr: komedie
výroba: Česko (1994)
jazyková verze: čeština
délka: 100 min.
dostupnost: bez omezení