Pevnost – Válečník (Musa)

U příležitosti premiéry snímku Piráti z Karibiku: Na konci světa, právě vyšlo zvláštní bonusové číslo fantasy magazínu Pevnost, věnované čemu jinému než této populární filmové trilogii. Přílohou na DVD je film Válečník. Časopis i s DVD stojí 119,– Kč.

A co vás čeká v časopise? Kromě plakátů přinese skutečně velkorysé preview na třetí film a ve dvojici článků se taktéž ohlédne za prvním a druhým dílem. Nebudou chybět ani podrobné profily hlavních postav, mezi nimiž najdete i zcela nové tváře, jakou je například čínský pirát Sao Feng v podání Chow Yun-Fata.

 

 Samozřejmě se dostane i na nějaké ty pikošky z natáčení, pirátskou tematiku zmapuje také z pohledu počítačových a deskových her a milovníci literatury si budou moci přečíst rozsáhlou ukázku z připravovaného románu Tima Powerse Proudy podivna. A protože je Pevnost magazínem, jenž se věnuje rovněž fantastické historii, přichystal pro vás materiály o pirátské magii, voodoo, pokladech z potopených lodích a legendách, které se k nim váží.

Válečník

Píše se rok 1375. Většinu Číny ovládla dynastie Ming a zatlačila dosavadní vládce z dynastie Juan na sever od Čínské zdi. V pohraničních oblastech tak pokračují boje, do nichž se zaplete korejské poselstvo, vyslané k novým čínským vládcům. Mingové pokládají mírumilovné posly za nepřátele a poté, co je vylákají do pasti, zanechají Korejce v rozlehlé poušti plné juanských jednotek. Po první krvavé bitvě se korejský generál Choi-jung rozhodne dokázat nemožné a dovést zbytek svých lidí zpět domů. Situaci rázem změní setkání s princeznou dynastie Ming, do níž se Choi-jung na první pohled zamiluje a vysvobodí ji z rukou Juanů. V bitvě se nečekaně vyznamená mistr boje s kopím, propuštěný otrok Yeo-sol. Oba muži se stávají soky v lásce a společně chrání princeznu, a to i přesto, že tím oddalují návrat do Koreje. Po mnoha dalších střetnutích s krutým nepřítelem dosáhnou opuštěné pevnosti na břehu Žluté řeky. Blíží se rozhodující zápas. Silnou stránkou filmu jsou dynamické bojové výjevy, které se střídají v rychlém tempu a jsou natočeny s nebývalou bravurou. Bleskové údery i pohyby kamery jako by náhle vyrůstaly z krajiny, ať už jde o fotogenickou poušť nebo záludný les plný stínů.

Režie: Kim Sung-su
Hrají: Jung Woo-sung, Zhang Ziyi, Ahn Sung-gi, Joo Jin-moo
Scénář: Kim Sung-su
Kamera: Kim Hyung-koo
Hudba: Shiro Sagisu
Výtvarník: Xtao Huoting
Střih: Kim Hyun
Produkce: Tcha Seung-jai
Výroba: SIDUS

Údaje o DVD:
Barevný, 35mm
Korea, 2001, 154 min

O režisérovi

Kim Sung-su (1961, Soul) se po studiu angličtiny a literatury na seojongské univerzitě věnoval studiu filmového umění na dongkukské univerzitě, kterou zakončil získáním magisterského titulu. Debutoval krátkým filmem Scream City (1993) a v roce 1996 natzočil svůj první hraný film Runaway (1996). Z jeho filmografie jmenujme ještě filmy Beat (1997) nebo Our Sunny Days (1999)a Musa Válečník (2001).