Skrytý režiséra Hanekeho nejlepším evropským filmem

Francouzský film Skrytý rakouského režiséra Michaela Hanekeho získal v Berlíně cenu pro nejlepší evropský film roku 2005. Osmnáctý ročník Evropských filmových cen přinesl Hanekemu i cenu pro nejlepšího režiséra.

Francouz Daniel Auteuil byl za výkon v tomto snímku vyhlášen nejlepším evropským hercem. Nejlepší herečkou evropského kontinentu je Němka Julia Jentschová za výkon ve filmu Sophie Schollová – Poslední dny. Cenu za celoživotní dílo si z Berlína odnesl britský herec Sean Connery.
Premiéra vítězného snímku je ohlášena v českých kinech na 9.2.2006, film uvede společnost Intersonic ve dvou kopiích (!!) s titulky pod předběžně ohlášeným názvem Utajený. Režisér M. Haneke je českým filmovým fanouškům znám zejména svým filmem Pianistka (v hlavní roli s Isabellou Huppert). Představitel hlavní role Daniel Auteuil nás o svých schopnostech mohl přesvědčit naposledy ve filmu Válka policajtů či dříve např. v KOndoMEDII či v romantickém dramatu Královna Margot.
Název filmu: Utajený
Originální název: Caché (Hidden)
Režie: Michael Haneke
Hrají: Juliette Binoche, Daniel Auteuil, Maurice Bénichou, Annie Girardot, Nathalie Richard a další.
Francie, Rakousko, Německo, Itálie, 2005, Drama, thriller , 117 minut, barevný
George (Daniel Auteuil), pracovník TV, dostane zvláštní balíček obsahující video s ním a jeho rodinou – tajně natočený materiál – a znepokojivé kresby, jejichž smysl je dost nesrozumitelný. Netuší, kdo mu mohl zásilku poslat. Sekvence na videu jsou postupně osobnější, což naznačuje, že odesílatel zná George již delší dobu. George cítí nebezpečí a bojí se o svou rodinu. Rozhodne se navštívit policii, ta však odmítne jakoukoliv pomoc, protože ze zásilky není zřejmá žádná konkrétní hrozba…