Nová DVD duben 2007

Také tento měsíc přinášíme přehled nejzajímavějších DVD, které vycházejí právě tento měsíc. O některých filmech jsme již na našich stránkách psali v době, kdy mířili do kin, a nyní si je připomeneme při příležitosti jejich vydání na stříbrném kotouči. Ty další patří do kategorie, o nichž jsme zatím neinformovali, a tak se o nich můžete dozvědět alespoň nyní, když se dostávají do prodejen a půjčoven DVD.

SÓLOKAPR
Scoop, Velká Británie, USA (2006), 91 min.
Režie: Woody Allen
Hrají: Scarlett Johansson, Hugh Jackman, Woody Allen
Jeden z loňských filmů Woodyho Allena, který je nyní na DVD, využívá starý známý motiv „dokonalé vraždy“. Pátrání studentky žurnalistiky po tarotovém vrahovi novináře Joea se trochu komplikuje nejen proto, že se nacházíme v prostředí iluzionistů.
Hlavním podezřelým je aristokrat Peter Lyman. Jak pak uvěřit tomu, že někdo tak sympatický by mohl vraždit, když jste mladou, krásnou a ještě zamilovanou novinářkou? Woody Allen napsal scénář přímo na tělo Scarlett Johanssonové, s kterou loni točil i Match point.
BORAT
Borat: Cultural Learnings of America For Make Benefit Glorious Nation of Kazahstan, USA (2006), 80 min.
Režie: Larry Charles
Hrají: Sacha Baron Cohen, Pamela Anderson, Ken Davitian
Mystifikační komedie s českým podtitulem Nakoukání do Amerycké kultúry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu, pojednávající o cestě reportéra kazašské televize napříč Spojenými státy za Pamelou Anderson, vyvolala hned po premiéře pozornost na celém světě.
Komické situace, které dovedl britský komik Sacha Baron Cohen rozehrát s nic netušícími Američany, skrytě vypovídají nejen o americké společnosti a běžných předsudcích. Bezpečně osvobozují naši bránici a přitom se strefují do xenofobie, rasismu, mačismu. Jako bonus zde najdete Boratovu Pobřežní hlídku – alias promenádu v plavkách, vynechané scény, ale i záběry ze světového propagačního turné včetně návštěv v televizních pořadech.
NEPŘÍJEMNÁ PRAVDA
The Inconvenient Truth, USA 2006, 93 min.
Režie: Davis Guggenheim
Není nic děsivějšího než pravda. To platí v případě problému zvaného globální oteplování. V tomto dokumentárním filmu, který před časem vstoupil i do našich kin, se o tom snaží přesvědčit někdejší demokratický kandidát na prezidenta Al Gore. Všichni sedíme na časované bombě, tvrdí už několik let většina světových klimatologů. Podle nich máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí nenávratné změny v ekosystému naší planety.
Tento hit filmového festivalu v Sundance popisuje zanícený souboj politika o svou věc. Snímek získal Oscara za nejlepší dokumentární film.
Bližší informace o filmu Nepříjemná pravda

NAUKA O SNECH

La science des reves, Francie, Itálie (2006), 105 min.
Režie: Michel Gondry
Hrají: Gael Garcia Bernal, Charlotte Gainsbourg, Alain Chabat, Miou-Miou
Stephan odmítá dospět a stále utíká do magického a hlavně groteskního světa snů a fantazie. Tak ulevuje svým smutkům, stresům i konfliktům, jež mu způsobuje okolí včetně zaměstnanců jednoho grafického studia, kde pracuje. Ale hlavně z fantazie se rodí láska ke Stéphanie, rovněž éterické sousedce, ačkoli takový vztah je už dopředu téměř odsouzen k zániku.
Scénaristou a režisérem filmu je Michel Gondry, vynalézavý tvůrce oceněných filmů, mezi něž patří například kultovní Věčný svit neposkvrněné mysli. Nauka o snech je podivínským výletem do kolážové říše divů, která je vyrobena z papíru, celofánu a představ. Nauka o snech je laškovná romantická fantazie odehrávající se v chaotickém mozku Stephana Mirouxa (Gael Garcia Bernal), mladého výstředního muže, jehož sny mu neustále napadají reálný svět. Když dřímá, stává se z něj charismatický moderátor „Stephane TV,“ který přednáší „nauku o snech“ do papírových kamer. Ve skutečném životě má nudnou práci ve vydavatelství Pařížského kalendáře a hyne láskou ke své sousedce Stephanie (Charlotte Gainsbourg). Přestože je Stephanie Stephanem zezačátku okouzlena, je zmatena jeho dětinstvím a labilním postojem k realitě. Stephanův spolupracovník Guy (Alain Chabat) je obyčejný praktický chlapík a snaží se Stephanemu radit, jak se chovat k opačnému pohlaví. Stephane však žije v obláčcích a neposlouchá ho. Protože není schopen získat si srdce Stephanie když bdí, rozhodne se hledat odpovědi ve svých snech.
HAPPY FEET
Happy Feet, Austrálie, USA 2006, 109 min.
Režie: George Miller
Královští tučňáci se rodí s nadáním pro zpěv. Mumble je královský tučňák, který na rozdíl od všech ostatních neumí zpívat, ale tancovat. Narodil se, aby tančil…vlastně stepoval. Takové tučňáka nehodné chování se stane důvodem pro jeho vyhnání ze země do velkého studeného světa. S pomocí podivínů Amigos a vševědoucího tvrďáka jménem Lovelace se Mumble vydává na dobrodružnou cestu za poznáním. Být upřímný sám k sobě je způsob, jak změnit svět. Písně tu za tučňáky zpívají Robin Williams, Hugh Jackman, Nicole Kidmanová.
DVD bonusy:
Mumbleho setkání s modrou velrybou, Chvilka s Happy Feet, Tancuj jako tučňák: Pořádně to rozjeď!, Hudební video, Groteska od Looney Tunes, Ukázka interaktivní hry, Filmová upoutávka.
Kapitán šťastné štiky
Režie: Boris Volchek
Hrají: Pjotr Veljaminov, Donatas Banionis, Jelena Dobronravova, Vladimír Ivanov, Michail Volkov, Hudba: Alexander Zatsepin, Kamera: Valentin Makarov, Boris Volchek Scénář: Alexander Moldavsky, Vladimir Valutsky
Sovětská ponorka Štika 721 je noční můrou německých námořních sil. Železná rakev v níž je uzavřeno padesát lidských osudů. Její kapitán je výtečný stratég, lstivě unikající z nastražených sítí a bojovník nemilosrdně a účelně útočící na nepřátelská plavidla i námořní základny. Není divu, že Němci, poté co zaútočí na německý konvoj, rozpoutají na Šťastnou štiku nemilosrdný hon.
Ve své době velice výpravný válečný film kombinuje akční scény, lidská dramata prostých námořníků s klaustrofobií ponorkové války, čímž se stal se předobrazem pozdějších ponorkářských opusů jako Das Boot, či Ponorka U 571.
Obraz: 1.85:1 (4:3)
Zvuk: český DD 2.0, ruský DD 2.0
Titulky: české
Čas: 96 minut
Bonus: fotogalérie
SSSR 1972
Vydavatel: Řitka video, s.r.o.
Cena: 295,– Kč
Boj po vítězství – DVD 1
Válka špionů na tajné frontě poválečných let ve stylu seriálu Sedmnáct zastavení jara.
Režie: Villen Azarov
Hrají: Michail Volkov, Gregorij Zhzhyonov, Nikolaj Prokopovič, Ludmila Maksakova,
Hudba: Alexander Flyarkovsky,
Kamera: Mark Dyatlov,
Scénář: Vasilij Ardamatsky, Villen Azarov
I když válka skončila, boj neutichl. Jen se z vřavy válečných polí šikovně ukryl do reality poválečného života. Sergej Krylov, alias agent Bajkal 21, nasazený za války v německém Abwehru jako kapitán Krylov, zachytil v zajateckém táboře stopu zrodu špionážní sítě německých válečných zločinců, sponzorované a využívané Američany. Bez prostředků a spojení s centrálou se po ní pustil, až stanul přímo v centru dění intrik, předpovídajících další nadcházející konflikt, který později vstoupil do dějin jako Studená válka.
Copyright: Mosfilm 1972
Obraz: černobílý 1.85:1 (4:3)
Zvuk: český DD 2.0, ruský DD 2.0
Titulky české
Čas 87 minut
Bonus: fotogalerie
SSSR 1972
Vydavatel: Řitka video, s.r.o.
Cena: 295,– Kč
Drsná planina
Napínavý příběh z českého pohraničí let 1946–1949
Napínavý příběh z českého pohraničí se odehrává v letech 1946–1949. Zachycuje mimořádně obtížné podmínky, za kterých příslušníci Pohraniční stráže vykonávali svou odpovědnou službu v době, kdy nepřátelé volně přecházeli dosud nechráněnou hranici a bezohledně vraždili české obyvatelstvo. Chronologické zařazení tragických a dramatických chvil i humorných situací vyvolává v divákovi dojem, jako by listoval v záznamech o činech a životech, které by neměly být zapomenuty.
Ústředními postavami jsou tři pohraničníci a věrní přátelé, do jejichž postav promítli tvůrci osudy stovek mladých mužů, střežících před padesáti lety naše hranice.
Režie: Jaroslav Soukup
Hrají: Jiří Bartoška, Ivan Vyskočil, Ladislav Potměšil, Marcel Vašinka, Zdeněk Maryška, Josef Nechutný, Tomáš Sedláček, Petr Svárovský, Pavel Trávníček, Rostislav Kuba, Zdeněk Mucha, Jiří Havel, Jaroslav Rozsíval, Miroslav Zounar, Zdeněk Kutil, Zuzana Geislerová, Jana Gýrová, Zlata Adamovská, Karel Hlušička
Obraz: 1.33:1 (4:3)
Zvuk: český DD 2.0
Čas: 89 minut
Bonus: biografie, fotogalérie
ČSSR 1979
Vydavatel: Řitka video, s.r.o.
Cena: 295,– Kč
Za mořem
(Beyond the Sea)
Výjimečný hlas, charisma, vášeň, tajemství. Měl všechno, jen ne čas.
Bobby Darin (Kevin Spacey) se narodil v roce 1936 v Bronxu. Měl velký talent, od dětství ho fascinovala hudba i tanec. Matka ho učila zpívat a hrát na různé hudební nástroje. Jediná píseň stačila k tomu, aby z něj udělala hvězdu a vystřelila ho na první místa hudebních hitparád. On ale chtěl víc než jen zpívat, chtěl se stát varietním umělcem. Tančil a zpíval v mnoha klubech a během krátké doby se stal miláčkem davů. Jeho vystupování bylo plné hudby, tance a vtipů. Bobby Darin (1936 –1973) byl jeden z největších idolů americké rockenrolové mládeže. Proslavil se hitem Splish Splash. V roce 2000 herec Kevin Spacey, celoživotní fanoušek Darina, získal filmová práva k jeho příběhu. Za svůj herecký výkon byl nominovaný na Zlatý Glóbus. Film má název po jednom z Darinových špičkových hitů Beyond the Sea – Za mořem. Příběh muže, pro kterého byla hudba a tanec životem, ale také smrtí.
Vychází na DVD: 26.3.2007
 
Bouřlivá svatba
V ulicích Nového Dillí vládne dusný, vlhký monzun a dobře situovaná rodina Vermaových se všemi silami narychlo snaží dovést do úspěšného konce svatbu své dcery Aditi. Pro otce Lalita a matku Pimmi to znamená především sezvat do svého velkého, pohostinného předměstského domu nejširší příbuzenstvo své i ženicha Hemanta, který pracuje v americkém Houstonu jako inženýr. Je třeba dům i zahradu připravit na několikadenní nápor hostů – především pro ně zajistit pohodlné ubytování i náležitě pestrou sváteční stravu. Vyzdobit dům a přizpůsobit ho potřebám tradičních svatebních obřadů je úkolem pragmatického mladého manažera z příslušné agentury P. K. Dubeyho, který se domnívá ovládat svět prostřednictvím svého mobilního telefonu – ovšem jen do okamžiku, kdy mu padne do oka nesmělá mladičká služka v domě Vermaových – Alice. Romantický vztah, který mezi povahově i sociálně zcela odlišnými mladými lidmi vznikne, tvoří jeden z mnoha příběhů, které se ve vyprávění navzájem doplňují.
Zatímco svatební přípravy jsou v plném proudu, musí si nevěsta Aditi tajně uspořádat svůj rozháraný citový život. Ukončit vztah s ženatým televizním pracovníkem Vikramem, jejím bývalým nadřízeným, je ovšem pro dívku těžší, než si zprvu myslela. V jednom okamžiku se dokonce zdá, že to nezvládne a že ze svatby nakonec sejde… Mezi hosty, kteří se v domě Vermaových sejdou, neschází nevěstina emancipovaná osmadvacetiletá sestřenka Ria, která se pokouší prorazit jako spisovatelka a která svou nezávislost musí konfrontovat s Aditiným rozhodnutím vdát se, opustit domov a stát se hospodyňkou v dalekém Texasu. Další nekonvenční mladou ženou mezi hosty je sedmnáctiletá Ayesha, která si zatím jen užívala bezstarostného života. Teď se však na obzoru objevil o dva roky starší Rahul, který se do Indie vrátil po pěti letech strávených na studiích v australském Sydney. Zatímco postarší nevěstini rodiče se moří se přípravami, svatební hosté bez rozdílu věku jedí, povídají si, baví se, ale také zpívají a tančí. Ke slovu přicházejí tradiční písně a obřady, ale samozřejmě také moderní popkultura a nevázaný životní styl, bez kterých si mladí Indové už dávno nedovedou svůj život představit. Dospělí mají ovšem poněkud jiné představy o zábavě než mládež, která za běžnou součást svého života považuje i uvolněný vztah k sexu.
Tradice si podávají ruku s vnějšími civilizačními vlivy a během nejrůznějších setkání a střetů se mezi svatebními hosty rodí nejen nové vztahy a přátelství, ale na povrch vyplouvají i rodinná tajemství hrozící co chvíli pokazit sváteční pohodu. Díky dobré vůli všech a odvaze řešit nečekané malé i velké krize však nakonec neklidná „bouřlivá svatba“ připomíná monzunové počasí panující v ulicích Nového Dillí: po nesnesitelném dusnu přichází očistný dešťový příval.
Obraz: 1,33:1
Zvuk: Dolby Digital 5.1 – česky, anglicky
Formát disku: DVD-9
V půjčovnách od: 9.4. 2007
V prodeji od: 9.4. 2007
Bonusy: Film o filmu, Trailer
Česká podpora: kompletní