Deník Aha! – Z pekla štěstí 2

Již pošesté vydává deník Aha jako přílohu novin DVD – tentokrát se jedná o „dvojku“ pohádky z minulého týdne: Z pekla štěstí 2 režiséra Zdeňka Trošky, která vychází pozítří ve středu 27. června 2007 a ve čtvrtek pak vyjde obal na právě vydané DVD. Cena bude 38,- Kč (+ cena novin).

Režisér tohoto filmu Zdeněk Troška jako malý jezdil s maminkou na pionýrské tábory, a protože se nudil, nezbylo mu než si číst. „Měli tam dobře zásobenou knihovnu a já jsem si tam půjčil Drdovu knihu České pohádky. A ta se mi natolik zalíbila, že jsem ji nevrátil, ale prostě ukradl,“ kaje se po letech Troška.
Z této knihy totiž vznikla úspěšná pohádka Z pekla štěstí 2, se kterou režisér vyhrál mnoho cen u nás i za hranicemi České republiky! Nicméně jedna pohádka Troškovi nestačila. „Když jsem tam jel další rok, tak jsem se zase začetl do pohádky Krása nesmírná, kterou jsem také tak trochu ukradl. Už jsem ale podle Drdových motivů natočil dva filmy, takže doufám, že jsem tento hřích svého mládí splatil,“ dodává režisér, který před pohádkou Z pekla štěstí zfilmoval i Drdův příběh O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

Z Markýtky a Honzy je milující se a milovaný královský pár. Vychytralá princezna Eufrozína omámí Lucipera svým půvabem a pomocí sedmimílových bot i s tatíčkem prchá z pekla, aby se opět dala dohromady s králem Brambasem a zbavila Honzu trůnu. Také zlá sestra Dora využije nepřítomnosti Honzy, který je na tažení proti nepříteli, a vetře se na zámek, kde málem připraví o život Markýtku i jejího právě narozeného syna, jen aby potom sama Honzu mohla získat. Na straně zamilované dvojice stojí ale tentokrát vedle Kujbaby, Hnipírka, Valihracha či prozíravé kmotřičky a dvojice čertů i sám Luciper, tříhlavá saň s malým dráčetem a další postavičky. V humorné podobě se tu oproti prvnímu dílu setkáme i s novými pohádkovými rekvizitami, jak je vedle zmíněných sedmimílových bot představují tři přání plnící zlatá rybka, kašička z kouzelného hrníčku nebo nápoj zapomnění. Zlo je podle zákonů pohádky nakonec potrestáno a královský tatíček s Eufrozínou, Brambasem a Dorou se tísní v pekle ve společném kotli…

Rok vzniku: 2001
Země původu: Česká republika
Délka: 102 minut
Režie: Zdeněk Troška
Hrají: Karel Gott, Michaela Kuklová, Václav Vydra III., Miroslav Šimůnek, Vladimír Brabec, Sabina Laurinová, Dana Morávková, Lukáš Vaculík, Miriam Kantorková, Milena Dvorská, Radoslav Brzobohatý, Helena Růžičková, Vítězslav Jandák

Co dodat závěrem? Kdyby tak Aha vydali film Z pekla s Johnym Deppem v roli policejního inspektora, pátrajícího v temných uličkách Londýna po Jacku rozparovači, to bych považoval skutečně za „z pekla štěstí“. I když pohádka Zdeňka Trošky má velice podobný název, jedná se bohužel o zcela jiný film jak po obsahové stránce, tak i kvalitou je to zcela z jiného soudku.

Po některých filmech vydávaných jako příloha deníků se velice rychle zaprášilo, ale v poslední době už asi nízká cena sama o sobě nepřesvědčí. Snad jenom takové ty týpky, co si říkají: Nekup to, když je to tak levné a kupují úplně všechno. Například mě překvapilo, že příbaloví Snowboarďáci se válí na pultech trafik v poměrně vysokých kupičkách už druhý týden – oproti velké návštěvnosti v kinech jsem očekával vyšší zájem.
Co se týká Z pekla štěstí 2, doufejme, že si to alespoň někdo koupí, a když ne, určitě se dá náklad nějak ekologicky zužitkovat. Třeba by ho mohlo odkoupit muzeum Karla Gotta v Jevanech a dávat návštěvníkům zdarma jako dárek na památku.
Příbuzné texty
• Deník Aha – Z pekla štěstí 1
• Kde sehnat starší DVD z novin a časopisů?