TV DUEL 2007/10 – Darebáčci

Po sérii filmů s J. P. Belmondem, které již dříve vyšly v edici Vapet a nyní byly opět vydány v TV DUELu, se časopis TV DUEL & film s DVD, který začátkem roku zdražil o celých 30 Kč(!) a nyní vychází za stejnou cenu 129,- Kč, pustil do vydávání filmů s Woody Allenem. Jedním z nich je také film Darebáčci.

Kriminální komedií Darebáčci se Woody Allen navrátil ke svým raným ztřeštěným snímkům a la gangsterka Saber prachy a zmiz.

Hlavní hrdiny Ray Winkler (Woody Allen) je malý zlodějíček s velkými sny, který jen těžce snáší poctivou práci umývače nádobí. Jeho přísná manželka Frenchy (Tracey Ullmanová) je manikérkou a nemá pro jeho sny patřičné pochopení. Ještě že má Ray po ruce Davida (Hugh Grant) a dostává nápad, jak vyloupit banku. Co na tom, že Rayův plán je velmi nedomyšlený: on nejenže začne se svými třemi zabedněnými kumpány celou akci připravovat, ale dokonce díky svému neurotickému šarmu manželku přesvědčí, aby investovala poslední úspory do pronájmu malé cukrárny hned vedle vytipované banky. Generální štáb loupeže je rázem na světě Tato Allenova taškařice je označována za jeho komerčně nejúspěšnější film.

Ray Winkler naverbuje svou ženu, která peče skvělé sušenky a pár známých packalů, odejde z práce, aby si mohl otevřít vlastní sušenkárnu hned vedle banky. Zatímco jeho žena řídí sušenkárnu, on a jeho kumpáni pracují v suterénu na tom, jak se vloupat do banky. Bohatství ale přichází z nečekaného směru a pomáhá mu splnit jeho sny. Avšak i když získáte vše, po čem jste toužili, ještě nemusíte mít vyhráno. Ostatní místní boháči totiž nejsou připraveni „darebáčky“ akceptovat….

Darebáčci naprosto zabodovali díky ztřeštěnému scénáři, který dokazuje, že Woody Allen má stále skvělý smysl pro humor.

Žánr: Komedie / Romantický / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 2000

Originální název: Small Time Crooks

Délka: 94 minut

Světová premiéra: 19. května 2000 – USA

Kinopremiéra v ČR: 18. ledna 2001

Režie: Woody Allen

Scénář: Woody Allen

Produkce: Letty Aronson, J. E. Beaucaire, Jean Doumanian, Charles H. Joffe, Helen Robin, Jack Rollins

Kamera: Zhao Fei

Střih: Alisa Lepselter

Kostýmy: Suzanne McCabe

Výprava: Santo Loquasto

Společnost: DreamWorks SKG / Sweetland Films

Natáčeno: Doyers Street, Manhattan, New York City, New York, USA / Mott Street, Manhattan, New York City, New York, USA / Riverbank State Park – 679 Riverside Drive, Manhattan, New York City, New York, USA / Shea Stadium – 12301 Roosevelt Avenue, Flushing Meadows Park, Queens, New York City, New York, USA

Hrají: Woody Allen (Ray), Carolyn Saxon (prodavačka), Tracey Ullman (Frenchy), Michael Rapaport (Denny), Tony Darrow (Tommy), Sam Josepher (agent), Jon Lovitz (Benny), Brian Markinson (policista), Elaine May (May), Dana Tyler (reportérka), Steve Kroft (sám sebe), Brian McConnachie (Paul Milton), Kristine Nielsen (Emily Baileyová), Larry Pine (Charels Bailey), Hugh Grant (David), Julie Lund (Linda Thinelanderová), Maurice Sonnenberg (Garth Steinway), Richard Mawe (Anthony Gwyne), Frank Wood (Oliver), Douglas McGrath, William Hill, a další

Údaje o DVD:

Obraz: PAL, barevný, 16:9 Widescreen vesrsion (podle imdb.com 1,85:1)

Jazyk: DD 2.0 česky, DD 2.0 anglicky

Titulky: české

Typ disku: DVD 9

Region: 2

Bonusy: filmová upoutávka, rozhovor s Woody Allenem, recepty, fotogalerie, filmografie

Přístupnost: 12