TV DUEL 2007/12 – Cokoliv

Časopis TV DUEL & film s DVD, který v současné době vychází s DVD přílohami v podobě filmů s Woody Allenem, má ve svém jedenáctém letošním čísle přibalen disk s názvem Cokoliv. Cena časopisu i s DVD je 129,– Kč. Motto filmu zní: V každém vztahu to má vždycky jeden těžší.

Již třiatřicátý film Woodyho Allena (1935) který si jako obvykle napsal i zrežíroval, se stejně jako mnoho předchozích jeho děl odehrává na půdě New Yorku. Hlavním dějištěm je ostrov Manhattan a oblíbené místo odpočinku správného newyorčana (jak by si člověk mohl myslet po shlédnutí filmu) – Central Park.
Jason Biggs (Prci, prci, prcičky 1,2,3) a Christina Ricci („The Opposite of Sex,“ Ospalá díra) spolu v romantické komedii Cokoliv. Jason Biggs hraje Jerryho Falka, ctižádostivého spisovatele z New Yorku, který se na první pohled zamiluje do mladé nenucené dívky jménem Amanda. Jerry slyšel, že láska není „nic zvláštního“, ale brzo zjišťuje, že život s nevyzpytatelnou Amandou naopak něco zvláštního je.

Woody Allen je známý svým náročným výběrem herců. Ti totiž v rozhodující míře ovlivňují výsledný dojem z filmu. V tomto případě ho však nezachránila ani Christina Ricciová, kterou si již v minulosti přál obsadit do některého ze svých filmů.

Woody Allen je jedním z mála amerických filmařů, kteří se dokázali prosadit především jako tvůrci autorských filmů. O tom, že i mistr tesař se někdy utne, nás nyní nemusí přesvědčovat už jen staré české přísloví.

Žánr: Komedie/romantický
Země původu: USA/Francie/Nizozemí/Velká Británie
Rok vzniku 2003
Délka: 108 min.
Originální název: Anything Else / Anything else, la vie et tout le reste / La Vie et tout le reste
Kinopremiéra v ČR 8.4.2004 s titulky
Kamera: Darius Khondji
Hudba: Cole Porter, Moby, Ira Gershwin