Deník Šíp – Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko

Po měsíci od „dvojky“ s panem účetním vychází deník Šíp zítra, tedy v pátek 15. června 2007 znovu s DVD přílohou. Tentokrát je výběr titulu mířen na dětského diváka, neboť obsahuje film Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko. Cena je tentokrát 47,– Kč.

Mach a Šebestová, kreslené postavičky Adolfa Borna ze seriálů, které si oblíbilo už několik generací, se rozhodnou poznat svět lidí. Kouzelné sluchátko splní i toto přání a tak se ti dva, i se psem Jonatánem, ocitnou znenadání ve vilce malého města, kde žije babička s vnukem Jakubem. Docela sami, protože Jakubovi rodiče jsou služebně v Číně. Sluchátko umí hotové zázraky, jenže to, co je v seriálu docela běžné, může mezi lidmi natropit hotový zmatek. Do školy nelze jen tak přijít, nové žáky musí někdo z dospělých přihlásit a už vůbec ji nelze nechat zmizet. Savojská královna musí opustit trůn jen proto, že si Šebestová chtěla sáhnout na její korunu a proměna lidí ve zvířata či neandrtálce budí hotové pozdvižení. Dokud je sluchátko v rukou obrýleného kluka a děvčátka s červenou mašlí, lze všechny omyly do jisté míry rychle napravit. Horší je, když se dostane do nepovolaných rukou…
Režisér Václav Vorlíček natočil spoustu výborných filmů (Dívka na koštěti, Což takhle dát si špenát, Pane, vy jste vdova!, atd…), ale jak se říká, i mistr tesař se jednou utne. Nápad převést zdařilou a oblíbenou animovanou pohádku do hrané podoby zkrátka nebyl dobrý. Je otázka, koho to vlastně napadlo. Možná si někdo říkal, že když se povedl animák, musí se automaticky povést i hraná verze. Ale nestalo se. A tak vzniklo něco, co nelze nazvat dobrým filmem, je mi to líto, ale je to prostě tak. Nebála bych se dokonce říct, že je to nejhorší Vorlíčkův film.

Přesto si myslím, že film si najde pár diváků, kterým se bude líbit. Síla kvalitního námětu se zkrátka nezapře. Já osobně si ovšem raději vychutnám kreslený originál s jedinečným výtvarným stylem Adolfa Borna a nenahraditelným vypravěčstvím Petra Nárožného.

Režie: Václav Vorlíček
Scénář: Miloš Macourek, Václav Vorlíček
Kamera: Juraj Šajmovič
Hudba: Ondřej Soukup
Výtvarník: Jiří Sternwald
Střih: Bořek Lipský
Produkce: Ateliery Bonton Zlín, a.s.
Výroba: Ateliéry Bonton Zlín, a.s.
Sales: Ateliéry Bonton Zlín
Kontakt: Ateliéry Bonton Zlín
Distributor: Ateliéry Bonton Zlín
Anglická název: Max, Sally and the Magic Phone
Hrají Robert Hájek, Kristýna Květová, Stella Zázvorková, Iva Janžurová, Jiří Lábus, Josef Somr, Petr Nárožný, Jitka Molavcová