Blesk – Hračka

Už toto úterý 17. července 2007 si můžete koupit Blesk společně s DVD komedií Hračka s Pierrem Richardem v hlavní roli za 49,- Kč. Z Blesk magazínu, který vyjde v pátek 20. července, si můžete vystřihnout originální přebal, který lze vložit do prázdné krabičky na DVD.

Francois Perrin se ucházel o místo redaktora v prestižním týdeníku, byl přijat na zkušební dobu a dostal za úkol napsat reportáž z obchodního domu. A právě když dorazil na místo, přišel tam nakupovat synek jeho nejvyššího šéfa Eric. Rozmazlený chlapec má doma tolik věcí, že už ho ani nebaví. Nyní mu otec slíbil, že dostane všechno, po čem zatouží. Náhle Erikovu pozornost upoutá člověk, který se chová poněkud popleteně: Francois. Právě tuhle živou hračku chce! Ředitel obchodního domu se ujme vyjednávání. Novinář je vyvedený z míry, nechce ale přijít o čerstvě nabyté zaměstnání. Dá se tedy přemluvit, aby nekazil hru, a zabalený v krabici putuje do sídla tiskového magnáta…

Představitel hlavní role filmu Hračka Pierre Richard (72) je, jak se říká, Francouz jak poleno. Hrdě „ráčkující“, náležitě pyšný na zemi galského kohouta a hlavně na svou milovanou Paříž. Zná ji dokonale a jak říká, je v ní málo míst, která by neprošmejdil, nebo kde by ještě alespoň krátký čas nebydlel…

Jeho přátelé o něm říkají, že má ve skříni uložené toulavé boty, které se ale vždy zastaví na kraji Paříže. Dál ani náhodou, říká sám s úsměvem.

„Rád se toulám. Prošel jsem řadou čtvrtí, v mnohých jsem i bydlel. Mám Paříž moc rád. Je velká, a zároveň malá. Paříž je malé město, které se dokonce někde podobá vesnici. Bydlel jsem například na Montmartru v avenue Junot, která stoupá nahoru na kopec. I přesto, že tam jezdí tolik turistů, je Montmartre vesnice. A já mám moc rád ty části Paříže, které se vesnici tak trochu podobají. Kde člověk přijde do kavárny na rohu a pokaždé tam najde ty samé tváře a vede s nimi pořád ty samé řeči,“ objasňuje komik svou lásku k Paříži.
Říká se o něm, že by byl určitě filmovou hvězdou i v době němé grotesky. Bláznivé komedie, ve kterých hraje, totiž většinou ani slova nepotřebují. A divák se při pohledu na toho neskutečně nešikovného moulu válí smíchy.

Tak trochu bláznivě a výstředně se chová i v civilu. Říká o sobě například, že je „ulítlej na vodu“! Jak to vysvětluje? „Potřebuji ji k životu. Vodu, která se hýbe, teče, nebo třeba stojí, to je jedno. Moře, řeku, rybník…“

Proto také jednu dobu bydlel v Paříži na hausbótu. „Tam jsem byl opravdu šťastný. Hausbót stál zakotvený uprostřed města, nedaleko náměstí Concorde. A bydlet v Paříži na řece je velmi zvláštní. Ta tekoucí voda v člověku navozuje pocit, že není ve městě. Necháte auto na nábřeží, sundáte si boty, bosí přeběhnete můstek, a rázem jako byste se ocitli mimo město. A přitom je Paříž všude kolem vás!“

Režisérem filmu Hračka je Francis Veber. Ve výčtu jeho režijních kousků nenajdete film, který by neměl komediální prvky. A těžko byste hledali i propadák. Veber prostě ví, jak udělat pořádnou komedii, ať už bláznivou či inteligentní.

Veber, který studoval medicínu, a po 4 letech přesedlal na práva, platí za uznávanou osobnost. Nejen že v době války v Alžírsku působil jako novinář, ale prošel si i psaním her. Až pak ho zaujal film.

A že se na svých filmech vyřádil: Vzpomeňme třeba na filmy S pravdou ven, Blbec k večeři či scénáře k filmům Velký blondýn s černou botou a Byl jednou jeden policajt. Jeho skvělé nadání je naplno znát i v komedii z roku 2003 Drž hubu s Jeanem Reno (58) a Gérardem Depardieu (58).

Žánr: Komedie

Originální název: Le Jouet

Rok vzniku: 1976

Země původu: Francie

Režie: Francis Veber

Hrají: Pierre Richard, Michel Bouquet, Fabrice Greco, Jacques François, Daniel Ceccaldi, Charles Gérard, Michel Aumont, Suzy Dyson, Gérard Jugnot, Michel Robin, Michele Sand, Lyne Chardonnet, Alix Mahieux a další.