Nedělní Aha! – DVD Obušku, z pytle ven!

Před týdnem jsme psali o nové aktivitě nedělního Aha!, ve kterém budou vycházet starší české filmy. Prvním titulem této řady byla pohádka Byl jednou jeden král. Tuto neděli 22. července 2007 vyjde další pohádka – Obušku z pytle ven!. Cena bude 38 Kč (+ 10 Kč cena novin).

Adaptace klasické Erbenovy pohádky o chudém muzikantovi, který skrze dobré srdce a kouzelného stařečka k divotvorným darům přišel. Někdo má všechno a jiný nic. Tak už to chodí i v pohádkách. Například v příběhu o chudém muzikantovi se zlatým srdcem, který se rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu samotnému kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za své dobré srdce dostane kouzelný ubrousek, prostírající na požádání i ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta i o oslíka z něhož se sypou dukáty. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se nakonec všechno neobrátilo v dobré, a tak je muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský po zásluze potrestán.

Filmový přehled z roku 1956 o tomto filmu napsal: Barevný film pro děti, zpracovaný podle lidové pohádky zaznamenané Karlem Jaromírem Erbenem, vypráví o chudém muzikantovi, kterému chtěl zázračný stařeček pomoci. Daroval mu kouzelný ubrousek, který se sám prostíral a kouzelného oslíka, z něhož se při otřásáni sypaly samé dukáty. Muzikant však byl o tyto stařečkovy vzácné dary okraden zlým a lakotným hostinským. Teprve třetí a poslední dar stařečkův — kouzelný obušek, který hostinského řádně vyplatil, dopomohl muzikantovi zpět ke kouzelnému ubrousku a oslíkovi a tím i k šťastnému životu nejen muzikantovy rodiny, ale celé vesnice.

Žánr: Pohádka
Země původu: Československo
Rok vzniku: 1955
Režie: Jaromír Pleskot
Hrají: Ladislav Pešek, Josef Beyvl, František Smolík, Renata Borová, Miroslav Fišák, Aleš Košnar, Irena Pejšková, Petra Pleskotová, D. Strudlová, Věra Motyčková, Šárka Smetanová, Eman Fiala, Josef Hlinomaz, Vladimir Jedenáctik, S. Košar, F. Kuchař, Josef Příhoda, Josef Steigl, Bohumil Vild