Šíp – Od zítřka nečaruji

 V pátek 27. července 2007 vychází v deníku Šíp jako příloha novin na DVD další film určený pro dětského diváka. Jedná se o film o pohádkovém panu Tau nazvaný Od zítřka nečaruji. Cena je opět 38,- Kč (s novinami + 9,– tj. celkem 47,–).

Pan Tau byla zajímavá bytost, kterou vymyslel scénárista Ota Hoffman. Zřejmě mu připadalo, že typických kouzelníků a čarodějů tak jak je známe z klasických pohádek již bylo dost a je na čase přijít s něčím jiným. Podařilo se mu vytvořit velmi originální postavu v elegantním obleku s karafiátem v klopě, s černou buřinkou a deštníkem. Tento muž s nevídanými schopnostmi navíc nepotřeboval ke svým kouzlům obvyklé propriety jako je hůlka, křišťálová koule či tajemné lektvary. Stačilo mu jen poklepat na svou buřinku a udělat typické gesto rukou a začaly se dít neuvěřitelné věci. To vše umocnil herecký vklad Oty Šimánka, který byl pro tuto roli ideální volbou. Myslím, že kdyby volba padla na jiného herce, asi by celkový efekt nebyl takový, jaký byl. Šimánek se svým zjevem i mimořádným pohybovým talentem stal pro tuto postavu nenahraditelným.

První díl seriálu totiž vznikl (jako černobílý) už v roce 1966 v koprodukci Československé televize a Carla Pontiho. Další epizody (bylo jich celkem 33) se natáčely jako zakázka ve Filmovém studiu Barrandov, ve spolupráci s rakouskými a západoněmeckými partnery. Pan Tau byl prvním televizním seriálem v historii Československé televize, který vznikl v koprodukci s kapitalistickými zeměmi.

Tento seriál byl jedním z nejlepších televizních počinů, které jsem ve svém dětství viděl. Je škoda, že nikdy nebyl reprízován v nějakých rozumných časech, pouze v rámci nedělního ranního bloku pro děti. Ale vstávat v neděli před osmou hodinou ranní bych věru asi nedokázal, (aspoň jsem to nikdy nezkoušel), a upřímně lituju ty, kteří z nějakých důvodů musí. Takže jsem od svých cca 8 let seriál už nikdy neviděl, ale pořád si některé scény živě vybavuji. A tak mi nezbývá než doufat, že se snad konečně ujme nějaký vydavatel záměru vydání seriálu na DVD. Podle mého názoru na tom neprodělá, i když je fakt, že skutečnost, že seriál nebyl často vysílán v televizi jej činí zajímavý hlavně pro pamětníky jako já. Nevím, zda svou civilní poetikou a svěžím humorem dokáže zaujmout dnešní generaci zahleděnou do pompézních megafilmů typu Harry Potter a spol. Doufám, že snad ano.

Ale to jsem teď trochu odbočil. Třiatřicetidílný černobílý seriál o panu Tau, který vznikal v letech 1966 – 1970 byl natolik úspěšný, že následně bylo natočeno ještě 7 krátkých filmů a dalších 5 filmů celovečerních. Ty celovečerní podle mého názoru již zdaleka nedosahovaly jedinečnosti původního seriálu a jednotlivé filmy byly sice skvěle herecky obsazené a řemeslně bezchybně natočené, ale původní duch a humor televizní série se někam vytratil. I tak se pořád jedná o docela příjemné filmy pro děti bez jakéholiv násilí a se svou vlastní poetikou.

Jedním z těchto celovečerních barevných filmů (v pořadí čtvrtým), byl právě film nyní vydávaný deníkem Šíp – Od zítřka nečaruji.

Pan Tau musí skončit se svým čarováním. Buřinka bude totiž nenávratně zničena! Opět to všechno začně tím, že se pan Tau objeví na křídle letícího letadla. Zděšená posádka všechno nahlásí, ale po přistání je záhadný černý pasažér pryč. Případu se ujme horlivý III. inspektor bezpečnosti letového provozu Málek, který doufá, že bude za dopadení muže s buřinkou povýšen na II. inspektora. Jeho tři děti se právě chystají na pionýrský tábor, kde se díky omylu vedoucího tábora ocitne také pan Tau v roli táborového kuchaře. Po jeho stopách se však vydává neúprosný inspektor Málek, kterému se podaří zmocnit nejen deštníku pana Tau, ale také jeho kouzelné buřinky. S pomocí dětí pan Tau ochotně začne učit žít i bez kouzel.

Země původu: Československo
Rok vzniku: 1978
Režie: Jindřich Polák
Scénář: Jindřich Polák, Ota Hofman
Kamera: Josef Vaniš
Hudba: Vlastimil Hála, Jiří Bažant, Jiří Malásek

Hrají: Otto Šimánek (pan Tau), Vlastimil Brodský (III. inspektor Málek), Marie Rosůlková (babička), Josef Kemr (Hanousek), Václav Lohniský (kuchař), Josef Bláha (inspektor), Julie Jurištová (Terezka), Karel Augusta (hostinský), Jan Skopeček (řidič), Jiří Kodet (pilot), Michael Hofbauer (Otík), Helena Růžičková, Alena Jirešová (Alenka), Eliška Sirová (Eva), Miroslav Vidlák (Honzík), Zdeněk Loveček (vedoucí pionýrů), Jan Sedláček (Pepíček)
Délka: 85 minut
Žánr: Komedie / Rodinný
Distributor: Ústřední půjčovna filmů
Česká premiéra: 1. listopadu 1979

Na DVD jsou tyto bonusy: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory: Michal Hofbauer, Josef Vaniš, Zdeněk Loveček