Video Domácí Kino 08/2007 – Zjevení

Počasí letos zvlášť přeje všem, kteří rádi vyrážejí mimo domov, na cesty, výlety a ovšem i amatérským videofilmařům. Všem, kteří už tomuto koníčku propadli, či se na něj chystají, je určen test videokamer v tomto čísle časopisu Video Domácí Kino 2007/08. Jako přílohu na DVD tentokrát naleznete film Zjevení.

V thrilleru Zjevení se setkáváme již poněkolikáté (Memento, Hledá se Nemo) se ztrátou krátkodobé paměti. Tentokrát jí trpí krásná americká turistka Casie. Na křižovatce v malém britském městečku jí srazilo auto a po tomto indicentu se jí vymazaly veškeré vzpomínky. Naštěstí se jí dočasně ujala rodina řidiče, který jí do tohoto „jiného“ stavu dostal. Casie však vůbec netuší, jak se do tohoto zapadákova dostala a navíc jí začínají pronásledovat hrůzné vize, které odkazují na její minulost nebo budoucnost (to si nepamatuje). A když na ní ještě začnou na ulici útočit podivná individua ví, že jediné co by jí pomohlo, je si vzpomenout. Ale to je právě to, co nedokáže. Do poklidného maloměsta se postupně vkrádá stín strachu a neznámé hrozby.
Tento film je dokonalý příklad rozmáchlé koncepce v zklidněném a průměrném filmu. Tam kde by mohlo být něco vzrušujícího, něco čím by se divák zachytil, něco co by z tohoto filmu učinilo kultovní atmosférický snímek, nalezneme více než hodinu a půl pomalého chození a neinspirativních a nevzrušivých událostí.

Film je od začátku do konce naplněný mnohokrát ohranými žánrovými klišé a vývoj děje se stává lehce předpověditelný. Film je prostě vším, jen ne zajímavým.

Také herečka Christina Ricci měla už své lepší dny, a vzhledem k její popularitě v nezávislé tvorbě je poněkud udivující, že vůbec vzala tuto roli. Její nucené hraní vyvolává dojem, že už to chtěla mít co nejdříve za sebou. A pokud jde o ostatní herce a herečky, není tam nikdo, kdo by byl něčím pozoruhodný nebos stál za zmínku.
Tento film nemusel být špatný, ale příliš mnoho věcí se nepovedlo. Je to škoda, protože stačilo aby byl více záchytný a promyšlenější, a mohl se stát něčím víc než béčkem, na které se za chvíli zapomene.

Originální název: The Gathering
Žánr: Thriller, Mysteriózní, Horror
Země původu: Anglie, USA
Rok vzniku: 2002
Délka: 92 minut
Režie: Brian Gilbert
Hrají: Christina Ricci, Kerry Fox, Peter Wight, Nathalie Press, Stephen Dillane, Ioan Gruffudd, Robert Hardy, Mackenzie Crook, Paul Hamilton,Roy Evans, Richard Evans, Clare Bloomer a další.
Scénář: Anthony Horowitz
Produkce: Granada Film Productions