DVD MOVIE č. 36 – Kronika smrti, Aberdeen

Hlavním tématem srpnového čísla časopisu DVD MOVIE vydávaného vydavatelstvím OMEGA je film Dannyho parťáci 3. Přílohami jsou mexicko ekvádorský krimi thriller Kronika smrti a norská road-movie Aberdeen.

KRONIKA SMRTI
V Ekvádoru řádí masový vrah dětí přezdívaný Babahoyská zrůda. Právě proto sem přijíždí i tříčlenný štáb pořadu Hodina pravdy v čele s ambiciózním reportérem Manolem Bonillou. Prakticky hned po příjezdu se připletou k incidentu, kdy řidiči Viniciovi vběhne pod kola malý kluk a je namístě mrtev. Rozvášnění lidé v čele s chlapcovým otcem vytáhnou Vinicia z auta, zmlátí ho, polijí benzínem a chystají se škrtnout sirkou. Naštěstí zasáhne Manolo, kterému se podaří upálení nešťastného řidiče zabránit, než přijde policie a zjedná pořádek. Ani ve vězení se však Vinicio necítí bezpečný, a prosí proto Manola, aby o něm natočil reportáž, která by mu pomohla dostat se ven. Když Manolo odmítá, vytasí se Vinicio s posledním trumfem…

Režisér Sebastián Cordero natočil výborný thriller, který si do poslední chvíle zachovává tajemství a udržuje diváka v nejistotě. Corderovi se podařilo vtisknout filmu silnou atmosféru, zvláště scéna lynčování Vinicia se vám na dlouho vryje do paměti. Kronika smrti se navíc může opřít o skvělé herce v hlavních rolích. John Leguizamo je jako kariérista Manolo naprosto přesný, jako tradičně z něj před kamerou energie přímo sálá, příjemným překvapením pak je u nás méně známý mexický herec Damián Alcázar, který v roli Vinicia podal svůj životní herecký výkon.

Originální název: Crónicas
Žánr: Drama, Thriller, Krimi
Země původu: Mexiko, Ekvádor
Rok vzniku: 2004
Délka: 108 min
Režie: Sebastián Cordero
Hrají: Damián Alcázar, John Leguizamo, Leonor Watling, José María Yazpik, Alfred Molina, Walter Layana, Henry Layana, Tamara Navas, Washington Garzón, Washington Garzón, Raymundo Zambrano a další.

ABERDEEN

Mladá právnička Kaisa neměla kvůli svému otci – alkoholikovi zrovna šťastné dětství. Nakonec se ale dokázala osamostatnit, má vlastní život a kariéru, se svými rodiči už dávno nebydlí a daří se jí na rodinu a někdejší traumata ani příliš nemyslet. Jednoho dne ji ale zaskočí naléhavá prosba matky Heleny, která Kaisu žádá, aby jí pomohla přimět otce Tomase podrobit se v Aberdeenu dalšímu protialkoholickému léčení. Pro Kaisu je setkání s otcem spíše povinností než radostným shledáním. Bohužel problémy, které na ni čekají, převýší i ta nejhorší očekávání. Kaisa a věčně ožralý Tomas se vydávají na divokou cestu z Londýna do Aberdeenu. Mnoha cenami z nejrůznějších festivalů ověnčený film Hanse Pettera Molanda sleduje proměnu Kaisy i Tomase a stejně tak i vývoj jejich vzájemného vztahu během rychlého sledu událostí, které se jedna za druhou dějí na cestě, kterou původně ani jeden z nich nechtěl podniknout. Zapomeňte na vylhané cukrkandlové hollywoodské báchorky o smíření otce a dcery a vychutnejte si seversky drsnou podívanou, která si na sentiment moc nepotrpí. Naprosto vynikající je především asi největší současná hvězda severské kinematografie Stellan Skarsgard, jehož opilecké kreace jsou prostě k sežrání.

Originální název: Aberdeen
Žánr: Drama
Země původu: Norsko, Švédko, Anglie
Rok vzniku: 2000
Délka: 106 minut
Režie: Hans Petter Moland
Scénář: Kristin Amundsen, Lars Bill Lundholm, Hans Petter Moland
Hrají: Stellan Skarsgard, Ian Hart, Lena Headey, Charlotte Rampling, Louise Goodall, Leo Gregory, Jean Anderson,

O čem si přečtete v časopise:
Soundtracky
    * Shrek Třetí
    * Next
    * Piráti z Karibiku – Na konci světa

TopDVD
    * Zastav a nepřežiješ
    * Fontána
    * Déja Vu
    * Paprika
    * Rocky Balboa
Recenze DVD hudba
    * Red Hot Chili Peppers – Greatest Hits and Videos
    * David Bowie – Glass Spider Tour
    * Tricky – Gold
    * Beastie Boys – Awesome: I Fuckin’ Shot That!
    * Polemic – Live
    * Pet Shop Boys – Cubism – Live in Concert
    * Hail Bop! – A Portrait of John Adams
    * Daniel Barenboim – Tangos Among Friends
    * Marilyn Manson – Birth of the Antichrist
    * Rage Against The Machine – Live At The Grand Olympic Auditorium
    * KoRn – Live on The Other Side
    * The Rolling Stones – The Biggest Bang
    * Foo Fighters – Skin and Bones
    * Linkin Park – Live in Texas
    * Linkin Park – Minutes to Midnight
    * SUM 41 – Sake Bombs And Happy Ending, Live In Tokyo
    * AFI – I Heard A Voice
    * Siouxsie: Dreamshow
    * Bon Jovi – In Performance
    * Bob Dylan – The Golden Years 1962–1978
    * Bryan Ferry – Dylanesque Live – The London Sessions
    * Janis Joplin – Piece of my Heart
Profily
    * Eva Mendes
DVD recenze
    * Zastav a nepřežiješ
    * Fontána
    * Déja Vu
    * Paprika
    * Rocky Balboa
News