Šíp – Pat a Mat 1

Páteční Šíp jako v posledních týdnech již tradičně vychází i 10. srpna 2007 s filmem pro děti. Po králících z klobouku přichází na řadu český animovaný seriál o dvou nezručných kutilech, Patovi a Matovi. Byl vytvořen Lubomírem Benešem a Vladimírem Jiránkem. Cena je opět 38,- Kč (případně 47,- Kč s novinami).

Postavy Pat a Mat se poprvé objevily v roce 1976 ve filmu Kuťáci. Ten byl zárověň také pilotním filmem seriálu. Záhy na to se ale, v duchu normalizace 70. let, tyto postavičky staly předmětem kádrování – autorům bylo vyčítáno nejen jejich nedostatečné „socialistické uvědomění“ ale i „záměrně“ vybrané barvy triček, které podle kádrováků měly ironizovat SSSR (červená) a ČLR (žlutá). Proto se produkce televizního seriálu pod jménem A je to! ujalo bratislavské studio Československé televize, v 80. letech i Krátký film. V tomto seriálu, natáčeném v Praze, získaly loutky Kutilů svou definitivní podobu.

Původně se měl seriál stát zábavou pro dospělé, ale stal se populárním u všech věkových kategorií. V bývalém Československu mohlo být prvních 35 epizod vytvořeno jen jako krátké, sedmiminutové televizní příběhy pro děti.

Svá jména Pat a Mat dostali kutilové v roce 1989, zpočátku pro zahraniční distribuci Krátkého filmu. Od té doby je seriál nazýván podle nich. Pat a Mat se stali populárními i v mnoha dalších zemích, například Polsku, Německu, Švýcarsku, Brazílii, Finsku, Nizozemsku, Norsku, Íránu a dalších. V roce 1990 založil Lubomír Beneš (zemřel roku 1995) své vlastní studio animovaného filmu AIF studio v Praze a Curychu (marketing, prodej a finance). V něm vyrobil dalších 14 epizod a všech 49 studio začalo distribuovat na mezinárodním trhu.

Později byla vydána pětice DVD s příběhy Pata a Mata, s některými původními filmy. V roce 2005 pak již bylo vyrobeno celkem 78 epizod, z nichž ty pozdější ale už vyráběli jiní autoři, částečně i jiní animátoři. Členem těchto nových týmů je i Marek Beneš, syn Lubomíra Beneše.

Hlavní inspirací pro jejich příběhy je manuální nešikovnost. Důležitá však není jen legrace, ale i optimistický postoj Pata a Mata k životu. I když je vše ztracené, nikdy neskládají ruce do klína a nakonec jsou vždy se svým řešením spokojeni. Sláva hvězd rostla až do roku 1995. S novým tisíciletím se Pat a Mat vrací opět na scénu v nových příbězích. V seriálu vystupují dvě postavy, které se vždy snaží vyřešit nějaký problém. Používají při tom různé, obvykle nevhodné nástroje, což vede k ještě větším problémům. Nakonec ale dvojice problém vyřeší nejneefektivnějším způsobem. Humor využitý v příbězích není samoúčelný, ale je také návodem k optimistickému přístupu k životu. Pat s Matem se sice dostávají do obtížných situací, ale nikdy se nevzdávají, dokud problém nějakým nápaditým způsobem nevyřeší.

K seriálu neodmyslitelně patří i jeho soundtrack, který složil Petr Skoumal. Soundtrack obsahuje vlastně jen ústřední melodii a zvuk foukací harmoniky.

DVD obsahuje 12 příběhů:

01. Tapety

02. Dílna

03. Koberec

04. Houpací křeslo

05. Obraz

06. Garáž

07. Světlo

08. Gril

09. Stěhování

10. Voda

11. Skokani

12. Zahrádka

 pat_a_mat_1_back

Žánr: Animovaný / Komedie / Rodinný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1979-1982

Délka: 100 minut

Režie: Lubomír Beneš

Scénář: Lubomír Beneš (1,6,8,9), Vladimír Jiránek (1,2,4,12), Jiří Kubíček (1,3,11), Vendulka Čvančarová (8,10,12), Vladimír Goldman (5,7)

Dramaturgie: Hana Stibralová

Vedoucí výroby: Klára Stoklasová, Věra Henzlová, Bedřich Strnad, Viktor Mayer, Václav Strnad

Hudba: Petr Skoumal

Kamera: Jiří Šafář (1-7), Vladimír Malík (8-10,12), Jan Müller (11)

Střih: Helena Lebdušková, Věra Benešová, Jan Sládek, Magda Sandersová

Zvuk: Ivo Špalj, Benjamin Astrug

Výtvarník: Lubomír Beneš, Vladimír Jiránek

Údaje o DVD :

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: žádný