Vlasta 2007/33 – Pozor, vizita!

Časopis Vlasta vydal společně s číslem 33/2007 (dne 15. srpna 2007) DVD s českým filmem Pozor, vizita!, který byl natočen na námět knihy Vizita z roku 1967 českého spisovatele Adolfa Branalda. DVD s časopisem si můžete koupit za cenu 119,– Kč.

Český psychologický film se odehrává v roce 1960 na infekčním oddělení jedné nemocnice, kde je jako bacilonosič břišního tyfu izolován starý Prepsl (Rudolf Hrušínský), tulák bez rodiny, světoběžník s osobitou etikou a pojetím svobody. Právě on je středem veškerého dění, dominantní postavou příběhu. Zpočátku odmítá přizpůsobit se situaci a žít v izolaci od světa za nemocniční zdí, několikrát se pokusí o útěk, ale časem začne navazovat přátelské vztahy nejen s personálem nemocnice, zejména dezinfektorem Kafkou a uklízečkou Katkou, ale také se stejně postiženými pacienty, svým spolubydlícím dědou Bartůňkem (Ľudovít Greššo) a mladičkou Mankou (Veronika Jeníková), vychovanou v dětském domově. Začíná se smiřovat s osudem a nalézá nový smysl života.

Adolf Branald se narodil v herecké kočovné rodině. Často se o něm tvrdí, že byl první dětská filmová hvězda v Čechách. Roku 1929 maturoval na obchodní akademii, poté vystřídal velké množství zaměstnání: úředník, redaktor, obchodní zástupce olejářských firem, pianista, knihkupec, výpravčí, tiskový mluvčí prezidenta drah, atd. Od roku 1962 byl spisovatelem na volné noze, za normalizace nemohl publikovat. Roku 1948 vstoupil do KSČ, v r. 1969 vystoupil což bylo spojeno se zákazem publikovat. Roku 1965 získal titul Zasloužilý umělec, v r. 1996 mu byla udělena Cena PEN klubu za celoživotní dílo.

Podle jeho literárních předloh bylo natočeno mnoho filmů a televizních inscenací. Připomeňme například seriál o ansámblu kočovných herců Stříbrná paruka nebo film Dědeček automobil. Z románu Vizita čerpal ještě další český film, a to Sestřičky.Země původu: Československo
Rok vzniku: 1981
Režie:     Karel Kachyňa
Scénář:     Vladimír Bor, Karel Kachyňa
Hrají:     Rudolf Hrušínský, Libuše Švormová, Blažena Holišová, Josef Somr, Bořivoj Navrátil, Jiřina Jelenská, Miroslav Moravec, Blanka Lormanová, Bronislav Poloczek, Yvetta Kornová, Zdeněk Sedláček, Zdeněk Ornest, Vlastimil Bedrna, Svatopluk Matyáš, Veronika Jeníková, Jiří Knot, Lenka Pichlíková, Michal Hofbauer

Jazyk     Zvuk     Délka     Formát     Typ disku     Titulky     Region     Bonusy
česky     2.0     84 min.     4:3     DVD5     české     ALL     Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory

V bonusových rozhovorech vzpomínají Veronika Jeníková, Libuše Švormová a Bořivoj Navrátil.Co se týká grafické podoby menu, osobně mě nějak zvlášť neuchvátila, ale to je věc vkusu každého. Ostatně, co mají chudáci grafici taky pořád vymýšlet. Co mi ale docela vadí, jsou rozostřené okraje filmového podkladu, které působí dojmem, jako by jste si nasadili silné dioptrické brýle. Doufám že tento nápad se u authoringových firem do budoucna moc neujme.