Šíp – Adéla ještě nevečeřela

V deníku Šíp si zřejmě řekli, že jedno DVD týdně je málo, a tak po vzoru deníku Aha!, který již nějakou dobu vydává 2 DVD týdně (ve středu i v neděli), se rozhodli kromě pátku vydávat DVD i v úterý. První úterní disk vyjde v Šípu již zítra v úterý 21. srpna 2007 a jde o mistrovskou parodii na rodokapsové detektivky s názvem Adéla ještě nevečeřela. Cena je 40,- Kč.

Neporazitelný soukromý detektiv Nick Carter přijíždí do Prahy řešit případ, s nímž si zdejší policie neví rady. Je vyzbrojen geniálním mozkem a nejnovějšími převratnými vynálezy, cestou z New Yorku hravě zvádl češtinu. Na místě, zejména v malebných hospůdkách nad orosenou sklenicí, ovšem zjišťuje, že v Čechách všechno chodí trochu jinak než v Americe. Podaří se mu překazit ďábelské plány zločinného hraběte von Kratzmar a zachránit květ nevinnosti líbezné Květušky?

Parodii na laciné sešitové detektivky natočil v roce 1977 Oldřich Lipský podle námětu a scénáře Jiřího Brdečky (v té době spolu měli na kontě už několik filmů, zejména nedostižného Limonádového Joea). Při realizaci snímku se sešla celá řada význačných osobností. I do malých rolí obsadil režisér slavné herce, působivé kostýmy navrhl Theodor Pištěk, výtvarnou spoluprací a animací přispěl Jan Švankmajer, hudbu složil Luboš Fišer. Výsledkem je nestárnoucí komedie, kterou je možno vidět opakovaně, neboť se při ní vždy znovu spolehlivě pobavíte.

Proslulý americký detektiv navštíví secesní Prahu, aby zde změřil síly se zločincem světového formátu, který pod maskou vědymilovného hraběte páchá zločiny pomocí masožravé rostliny, pavlovovsky reagující na melodii Mozartovy Ukolébavky. Také na straně zákona jsou mnohé neobvyklé vynálezy, jejichž vzhled nese nezaměnitelný výtvarný rukopis Jana Švankmajera. Navíc typický pražský policista nejenže účinně pomáhá americkému hostu, ale také ho důkladně seznámí s půvaby staropražských pivnic (v době natáčení většina z nich ještě plnila své poslání lidových hospod). A Olga Schoberová po letech opět v českém filmu, tentokrát jako osudová žena s temnou minulostí. Osvědčený autorský tandem vytvořil nestárnoucí zdroj dobré zábavy – to nejlepší po kolalokových kovbojích.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1977

Délka: 102 minut

Kinopremiéra: 1. srpna 1978

Režie: Oldřich Lipský

Druhá režie: Milan Jonáš, Květa Lehovcová

Asistent režie: Martin Mahdal

Námět a scénář: Jiří Brdečka

Dramaturgie: Vladimír Bor

Produkce: Jaromír Lukáš, Jaroslav Vágner, Milana Melcerová

Kamera: Jaroslav Kučera

Druhá kamera: Pavel Nečesal

Asistent kamery: Oldřich Kovář

Hudba: Luboš Fišer

Architekt: Vladimír Labský, Milan Nejedlý

Kostýmy: Theodor Pištěk ml.

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: Jiří Lenoch

Výtvarník: Jan Švankmajer

Choreografie: Luboš Ogoun

Masky: František Čížek

Hrají: Michal Dočolomanský (Nick Carter / Matějka – dabing František Němec), Rudolf Hrušínský (komisař Ledvina), Miloš Kopecký (von Kratzmar), Ladislav Pešek (profesor Boček), Naďa Konvalinková (Květuška), Václav Lohniský (Kratzmarův komorník), Květa Fialová (hraběnka Thunová), Olga Schoberová (Karin – dabing Libuše Švormová), Martin Růžek (baron Kaunitz), Karel Effa (špeh), Zdeněk Dítě (ředitel hotelu), Vladimír Hrabánek (uvaděč v šantánu), Myrtil Frída (host), Vítězslav Černý (řezník), Vladimír Hrubý (pilot), Petr Brukner (Kuřátko), Milan Mach, Václav Štekl (host v šantánu), Helena Růžičková (host v šantánu), Zdeněk Srstka (špeh), Jaroslav Tomsa (zedník), Jaroslav Wagner (podomek), Jiřina Koucká (dáma)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: o titulu, biografie a filmografie (Miloš Kopecký, Michal Dočolamanský, Květa Fialová, Oldřich Lipský)